Kanapka posmarowana masłem orzechowym jest bardzo smaczna, ale osoby przyzwyczajone do smaku śmietankowego masła, mogą za nią nie przepadać. Niech nie spisują jednak masła orzechowego na straty.
Jego siłą jest niezwykły aromat i cała masa witamin zawartych w orzechach arachidowych. Dlatego to świetny dodatek do różnego rodzaju egzotycznych dań z kurczakiem, sosów, humusów oraz oczywiście deserów, zwłaszcza tych bazujących na czekoladzie.
Odpowiadając jednak na zawarte w tytule pytanie – w maśle orzechowym znajduje się sporo drobinek orzecha, więc pod wpływem wysokiej temperatury szybko się przypala. Ale jeśli dodamy do niego trochę oliwy z oliwek, będzie stanowić bardzo aromatyczny podkład dla mięs drobiowych lub polędwiczek wieprzowych, które smażą się stosunkowo szybko i nie wymagają zbyt wysokiej temperatury. Masło orzechowe może też zastąpić tzw. smak spod smażenia i świetnie sprawdza się w duszonych potrawach.
Bardzo ciekawie smakują też jajka sadzone na maśle orzechowym oraz naleśniki z jego dodatkiem (ale smażymy je na oleju rzepakowym lub bez tłuszczu, na teflonowej patelni). Takie naleśniki, smarowane nutellą… są naprawdę niezłe!
Zobacz także: Dlaczego warto jeść orzechy?