Najpierw trzeba usmażyć na patelni mielone mięso, doprawić je solą, pieprzem, przyprawami – np. tłuczonym zielem angielskim, słodką papryką, suszonym tymiankiem, czosnkiem.
Następnie dodajemy do mięsa sok pomidorowy lub siekane pomidory z puszki. Całość mięsa powinna być zwilżona sosem pomidorowym, ale nie pływać w nim.
Teraz w ceramicznym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym oliwą (jeśli nie masz oliwy użyj masła, w ostateczności oleju) ułóż na spodzie warstwę płatków makaronu typu lasagne, następnie wyłóż na nie mięso mielone i tak na przemian, aż sięgniesz wierzchu naczynia (układamy całość mniej więcej do pół centymetra od brzegu naczynia).
Zobacz także: Sztuka przyrządzania risotto
Całość zalewamy sosem beszamelowym, ale taką ilością, żeby wierzchnia warstwa makaronu była również przykryta. Można też zalewać każdą z warstw, jeśli nie mamy pewności, czy beszamel wszędzie dotrze. Teraz kładziemy na wierzch grube plastry mozarelli, szczelnie zakrywając całą górną warstwę. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, ok. 40 minut, aż wszystkie warstwy makaronu zmiękną.
Najczęstszy problem z lasagną to przesuszona, wierzchnia warstwa. Aby tego uniknąć zróbmy naprawdę dużo beszamelowego sosu. Nie szczędźmy również sera, który kładzie się na wierzchu. Jeśli nie mamy mozarelli, użyjmy innego, miękkiego sera, który lubimy jeść w wersji stopionej.
Polecamy: Jak skomponować włoską sałatkę?