Gęste, rybne kartoflanki to dość popularna potrawa kuchni angielskiej. Charakteryzują się tym, że dodaje się do nich mleko. I są bardzo smaczne.
Aby przygotować taką zupę będziesz potrzebować:
- 3 oskrobane i pokrojone w kostkę ziemniaki;
- 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę;
- trochę oliwy lub masła;
- 2 upieczone dzwonka z łososia (mogą być też filety, jeśli nie masz czasu na pieczenie – możesz łososia podgotować, ale tak, żeby się nie rozpadł, a wywar dodać koniecznie do kartoflanki);
- mleko – ok. ½ litra;
- 3 sztuki świeżej kukurydzy w kolbach (jeśli nie masz – użyj kukurydzy z 1 większej puszki);
- sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa;
- pietruszka lub koperek.
Zobacz także: Zupy po portugalsku - krok po kroku
Na dno garnka wylej trochę oliwy lub daj dużą łyżkę masła i podsmaż na tym cebulę.
Gdy warzywo zrumieni się już, dodaj ziemniaki i zalej całość wodą, ale tylko tyle, żeby dobrze zakryć ziemniaki. Gotuj. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodaj kukurydzę, ewentualnie wywar rybny (jeśli gotowałaś łososia) i zalej mlekiem. Kartoflanka będzie gęstą zupą, ale jeśli uważasz, że płynów jest za mało – wlej trochę więcej wody lub bulionu.
Gdy całość będzie miękka, dodaj kawałki łososia, obranego z ości. Jeśli piekłaś rybę – koniecznie wlej również sos spod pieczenia. Uwaga na ości w zupie – pilnujmy, aby ich tam nie było. Wszelkie płyny spod ryb warto podczas wlewania przecedzać przez sito.
Na koniec doprawiamy zupę solę, pieprzem i gałką muszkatałową (nie żałujmy jej). Podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką. Zupa powinna być bardzo gęsta.
Zobacz także: Jak wykonać pyszne greckie zupy?