Jak przygotować angielską kartoflankę?

Gęsta angielska zupa - kartoflanka.
Kartoflanka jest bardzo sycącą zupą, doskonałą jako samodzielne, rozgrzewające danie na chłodne wieczory, a także jako pierwsze danie na piątkowy obiad. Oto jak przygotowujemy prawdziwą angielską kartoflankę.
/ 05.09.2010 15:27
Gęsta angielska zupa - kartoflanka.

Gęste, rybne kartoflanki to dość popularna potrawa kuchni angielskiej. Charakteryzują się tym, że dodaje się do nich mleko. I są bardzo smaczne.

Aby przygotować taką zupę będziesz potrzebować:

  • 3 oskrobane i pokrojone w kostkę ziemniaki;
  • 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę;
  • trochę oliwy lub masła;
  • 2 upieczone dzwonka z łososia (mogą być też filety, jeśli nie masz czasu na pieczenie – możesz łososia podgotować, ale tak, żeby się nie rozpadł, a wywar dodać koniecznie do kartoflanki);
  • mleko – ok. ½ litra;
  • 3 sztuki świeżej kukurydzy w kolbach (jeśli nie masz – użyj kukurydzy z 1 większej puszki);
  • sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa;
  • pietruszka lub koperek.

Zobacz także: Zupy po portugalsku - krok po kroku

Na dno garnka wylej trochę oliwy lub daj dużą łyżkę masła i podsmaż na tym cebulę.

Gdy warzywo zrumieni się już, dodaj ziemniaki i zalej całość wodą, ale tylko tyle, żeby dobrze zakryć ziemniaki. Gotuj. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodaj kukurydzę, ewentualnie wywar rybny (jeśli gotowałaś łososia) i zalej mlekiem. Kartoflanka będzie gęstą zupą, ale jeśli uważasz, że płynów jest za mało – wlej trochę więcej wody lub bulionu.

Gdy całość będzie miękka, dodaj kawałki łososia, obranego z ości. Jeśli piekłaś rybę – koniecznie wlej również sos spod pieczenia. Uwaga na ości w zupie – pilnujmy, aby ich tam nie było. Wszelkie płyny spod ryb warto podczas wlewania przecedzać przez sito.

Na koniec doprawiamy zupę solę, pieprzem i gałką muszkatałową (nie żałujmy jej). Podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką. Zupa powinna być bardzo gęsta.

Zobacz także: Jak wykonać pyszne greckie zupy?

Redakcja poleca

REKLAMA