Fot. Fotolia
Nie będę tym razem podawać przepisu na pierniczki, ale podpowiem, że kluczowe dla ich smaku jest użycie dobrego miodu.
Jeśli pierniczki są po upieczeniu twarde, należy je włożyć do szczelnego pojemnika wraz z obranymi cząstkami jabłka – po 1 dobie ciastka naciągną wilgoć i będą mięciutkie.
Zobacz także: Pierniczki na choinkę
Suche pierniczki są dobre do spożycia przez wiele tygodni – to jeden z najtrwalszych smakołyków, jakie znano w dawnych czasach.
Można oczywiście użyć przyprawy do pierników, aby wzbogacić smak ciastek, ale najlepiej zrobić ją samodzielnie – będzie bardziej aromatyczna, bo świeża. W tym celu utłuczmy w moździerzu 4-5 goździków (na miał), 2-3 kulki ziela angielskiego. Zmieszajmy to z łyżeczką mielonego cynamonu, szczyptą kardamonu i utrzyjmy jeszcze ¼ gałki muszkatołowej. Tak przygotowana przyprawa sprawi, że twoje pierniczki będą cudownie pachnieć!
Polecamy: Pieczesz bożonarodzeniowe pierniczki? - Pamiętaj o tych zasadach

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?

Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
