Fot. Fotolia
Nie będę tym razem podawać przepisu na pierniczki, ale podpowiem, że kluczowe dla ich smaku jest użycie dobrego miodu.
Jeśli pierniczki są po upieczeniu twarde, należy je włożyć do szczelnego pojemnika wraz z obranymi cząstkami jabłka – po 1 dobie ciastka naciągną wilgoć i będą mięciutkie.
Zobacz także: Pierniczki na choinkę
Suche pierniczki są dobre do spożycia przez wiele tygodni – to jeden z najtrwalszych smakołyków, jakie znano w dawnych czasach.
Można oczywiście użyć przyprawy do pierników, aby wzbogacić smak ciastek, ale najlepiej zrobić ją samodzielnie – będzie bardziej aromatyczna, bo świeża. W tym celu utłuczmy w moździerzu 4-5 goździków (na miał), 2-3 kulki ziela angielskiego. Zmieszajmy to z łyżeczką mielonego cynamonu, szczyptą kardamonu i utrzyjmy jeszcze ¼ gałki muszkatołowej. Tak przygotowana przyprawa sprawi, że twoje pierniczki będą cudownie pachnieć!
Polecamy: Pieczesz bożonarodzeniowe pierniczki? - Pamiętaj o tych zasadach
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Wyjątkowy smak i zapach pierniczków uzyskasz dodając różnych przypraw np. cynamonu, goździków, gałki muszkatałowej.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Zdobienie pierników to wspaniała zabawa dla całej rodziny.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Efektowny wygląd uzyskasz posypując pierniczki cukrem pudrem.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Pierniczki w kształcie gwiazdek idealnie pasują na świąteczny stół.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Sprawdzonym elementem dekoracji pierników jest biały lukier, dzięki któremu wyczarujesz magiczne wzorki.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Podawanie pierniczków w ciekwy sposób napewno przyciągnie nie jednego łasucha.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
By nadać charakteru piernikom, możesz posłuzyć się barwnikiem dodanym do białego lukru.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Z ciasta na pierniki możemy tworzyć przeróżne, ciekawe figury i postacie.
Co trzeba wiedzieć o pierniczkach?
Używaj różnych foremek dla nadania kształtu pierniczkom. Na Boże Narodzenie użyj np.choinki albo gwiazdki.