Jeśli chcesz, aby twoje babeczki lub muffiny nabrały nowego smaku, wystarczy, że nakłujesz je widelcem w kilku miejscach, a następnie za pomocą pędzelka nasączysz mocną, osłodzoną kawą zmieszaną z rumem. Na wierzch babeczki nałóż jeszcze masę zrobioną z serka mascarpone, zmiksowanego z cukrem pudrem oraz bitą śmietaną (na pół dużego opakowania serka dodaj 4 łyżki cukru pudru, zaś bitą śmietanę zrób ze szklanki 30% śmietanki).
Zobacz także: Jak zrobić suflet czekoladowy?
Zmieniać smak muffinków lub babeczek biszkoptowych można też za pomocą: soku pomarańczowego z martini, koniaku, roztopionej czekolady z dodatkiem rumu, gorącego mleka z rumem i miodem, syropu klonowego, wywaru z mięty z dodatkiem zmiksowanych blenderem liści mięty (solidnie osłodzonego). Za każdym razem nakłuwaj ciasteczka i nasączaj płynem. Nie przesadzaj, bo babeczka czy muffin staną się zbyt mokre.
Na wierzch tak przygotowanych ciastek można położyć mus jabłkowy, mus gruszkowy lub bitą śmietanę posypaną kakao lub cynamonem.
Polecamy: Jak upiec muffinki?