Robimy prawdziwie czekoladowe ciasto

Prawdziw ciasto czekoladowe nie zawiera mąki.
Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera duuuużo czekolady. I jest w środku wilgotne. Mało kto mu się oprze.
/ 26.08.2010 11:22
Prawdziw ciasto czekoladowe nie zawiera mąki.

Znajdziecie mnóstwo dobrych przepisów na to ciasto. Cała trudność polega jednak na tym, aby się za bardzo nie napracować. Dlatego polecam w szczególności ciasto polegające na wymieszaniu czekolady, masła, cukru i jajek. Ale zacznijmy od początku.

Potrzeba będzie takiej samej ilości: masła, czekolady i cukru. Najlepiej po 250 gram, czyli kostka masła, szklanka cukru i 2,5 tabliczki czekolady. Jeśli nie masz tyle czekolady, zmniejsz ilość pozostałych składników: tabliczka czekolady, trochę mniej niż połowa kostki masła i trochę mniej, niż pół szklanki cukru, etc. Do tego jajka – na każde 50 gram masła przypada jedno. Jeśli używasz kostki masła, potrzeba ci będzie 5 jajek. Zatem powtórzmy:

Składniki

  • kostka masła
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady – im więcej w niej kakao, tym lepiej. Jeśli nie masz gorzkiej, użyj mlecznej – byle nie była nadziewana. Ale może być z orzechami.
  • 5 jajek
  • szklanka cukru (najlepiej pudru)
  • Do tego jeśli macie pod ręką odrobinę rumu, cointreau, malibu lub orzechówki – nie zaszkodzi dodać (3-4 łyżki).
  • Można też dodać 2 łyżki mielonych orzechów – włoskich, laskowych lub migdałów.

Krok po kroku

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C.  Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem, a gdy są już gotowe, można dodać trochę alkoholu. Teraz do jajek wlewamy masę czekoladowo-maślaną i delikatnie mieszamy całość, aż masa stanie się jednolita. Wlewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej użyć takiej ze zdejmowanym bokiem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. 

Zobacz także: Sposób na topienie czekolady

Ciasto będzie po wyjęciu miękkie. Nie kroimy go, nie przekładamy, tylko pozwalamy ostygnąć. Ciasto opadnie – to normalne i nie należy się tym przejmować. Można je potem włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, żeby się lepiej zestaliła zawarta w nim czekolada, ale nie jest to konieczne.

Ciasto czekoladowe świetnie smakuje z bitą śmietaną. Można też podawać je z lodami miętowymi albo dżemem pomarańczowym.

Polecamy: Jak upiec muffinki?

Redakcja poleca

REKLAMA