Właściwości awokado - 4 najważniejsze fot. Fotolia

Właściwości awokado - 4 najważniejsze

Ten owoc to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. Przekonaj się, jakie korzyści dzięki niemu zyskasz!
Aleksandra Jaworska / 12.10.2015 06:25
Właściwości awokado - 4 najważniejsze fot. Fotolia

Właściwości odżywcze awokado

Awokado powinno na stałe zagościć w naszym menu. Przekonaj się, ile cennych substancji zawiera!
  1. Ma sporo witaminy E, która potrafi przekształcić wolne rodniki przyspieszające starzenie się skóry w obojętne substancje, które są wydalane z organizmu.
  2. Zawiera glutation - przeciwutleniacz, który unieszkodliwia nie tylko wolne rodniki, ale także substancje rakotwórcze. Potrafi także zapobiegać szkodom czynionym w organizmie przez toksyny z zatrutego środowiska.
  3. Ma w składzie jednonienasycony kwas tłuszczowy omega -3. Pobudza siły odpornościowe i niszczy wolne rodniki. 
  4. Olej z awokado zawiera witaminy A, D, E, B, lecytynę i skwalen o właściwościach przeciwzapalnych. Pobudza odnowę kolagenu, dzięki czemu skóra dłużej pozostaje elastyczna. Jest też ratunkiem dla osób z podrażnieniami skóry, łuszczycą (łagodzi pieczenie i swędzenie).

Zobacz także: