4 bajecznie proste przepisy na makowiec bez mąki. Ciasta wyjdą pyszne i nie zajmą wiele czasu

makowiec bez mąki fot. Adobe Stock, lena_zajchikova
Makowiec bez mąki szykuje się najczęściej z dodatkiem kaszy manny. Jednak to nie jedyna możliwość. Można także w części użyć bananów, co pozwala na przygotowanie ciasta bez użycia jajek. Jeszcze inne rozwiązanie to przygotowanie makowca bez mąki w postaci ciasta biszkoptowego z ziarnami maku. Wiele zależy od tego, na jakie ciasto masz ochotę – z większą czy mniejszą ilością maku.
Ewa Cwil / 29.11.2024 05:25
makowiec bez mąki fot. Adobe Stock, lena_zajchikova

Makowiec bez mąki to znacznie prostsza wersja ciasta makowego. Nie ma tu ciasta, zawijania w nie maku, a nawet szykowania makowej masy, co bywa czasochłonne. Polecamy skorzystanie z gotowego mielonego maku, masy makowej lub niemielonych ziarenek. W każdym z tych przepisów podpowiadamy, po co najlepiej sięgnąć, aby nie tylko jedzenie makowca bez mąki było przyjemne, ale też jego szykowanie. Może makowiec na święta tym razem przygotujesz według jednego z tych przepisów?

Spis treści:

  1. Makowiec bez mąki z kaszą manną
  2. Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej
  3. Biszkopt makowy bez mąki
  4. Makowiec bez mąki z bananami

Makowiec bez mąki z kaszą manną (japoński)

To chyba najprostszy przepis na makowiec świecie. Wliczając czas pieczenia, przygotowanie tego makowca z jabłkami bez mąki, czyli makowca japońskiego, zajmie ci niewiele ponad godzinę. Szybko, sprawnie i przepysznie!

Składniki:

  • 250 g maku,
  • 150 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 spore jabłka,
  • 6 jaj,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa.
  4. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po 1 żółtku. Kolejne żółtko dodawaj, po połączeniu się poprzedniego z masą z masła i cukru.
  5. Obierz i zetrzyj jabłka na dużych oczkach tarki.
  6. Dodaj do ucieranej masy mak, starte jabłka, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką.
  7. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją delikatnie w masę makową.
  8. Całość wyłóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut (piecz do suchego patyczka).
  9. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Makowiec bez mąki z kaszą manną

fot. Makowiec bez mąki z kaszą manną/ Adobe Stock, qwartm

Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej

Oto pyszny, pełen maku makowiec bez mąki. Równie szybki w przygotowaniu jak ten poprzedni. Można go też przygotować z mielonych ziaren maku, bakalii, mleka i cukru, ale wykorzystanie gotowej masy makowej bardzo skraca czas szykowania ciasta. W łatwy sposób zrobisz z niego makowiec bez mąki z czekoladą – wystarczy przed pieczeniem do masy wmieszać tabliczkę czekolady startą na tarce.

Składniki:

  • 500 g masy makowej,
  • 180 g mąki migdałowej,
  • 60 g masła.
  • 4 jaja,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Masę makową przełóż do sporej miski.
  3. Dodaj mąkę migdałową i żółtka, i bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką w masę makową.
  5. Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią cisto.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią wierzch ciasta.

Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej

fot. Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej/ Adobe Stock, ketrik17

Biszkopt makowy bez mąki

Oto keto makowiec bez mąki i cukru. Idealny, gdy jesteś na diecie ketogenicznej, ale gwarantujemy, że posmakuje każdemu. Jest to wypiek najmniej przypominający makowiec, ale nie każdy lubi mak, a w takiej postaci nie dominuje on w smaku. Wg tego przepisu można też przygotować blaty na tort makowy bez mąki.

Składniki:

  • 90 g mąki kokosowej,
  • 200 g maku,
  • 9 jaj,
  • 90 g oleju kokosowego,
  • szklanka erytrytolu w pudrze,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej erytrytol, cały czas mieszając.
  3. Dodawaj do masy żółtka po jednym i delikatnie za pomocą szpatułki łącz je z masą białkową.
  4. W innej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kokosową, proszek do pieczenia.
  5. Wmieszaj delikatnie suche składniki do masy. Na końcu dodaj mak i aromat, nadal delikatnie mieszając, aby piana nie opadła.
  6. Przełóż ciasto do dużej keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
  7. Przed podaniem, wystudź ciasto. Możesz je ozdobić lukrem i cytryną.

Biszkopt makowy bez mąki

fot. Biszkopt makowy bez mąki/ Adobe Stock, Olga

Makowiec bez mąki z bananami

Makowiec bez cukru i mąki, a na dodatek bez jaj? Tak, to możliwe. Wypróbuj koniecznie ten przepis i zobacz, że takie ciasto też jest pyszne. Przygotowane zgodnie z naszym przepisem (z dodatkami) może smakiem konkurować z tradycyjnymi makowcami.

Składniki:

  • 150 ml mleka (może być „mleko” roślinne),
  • 200 g zmielonego maku,
  • 2 nieduże banany,
  • 6 łyżek płynnego miodu,
  • 6 łyżek rodzynek,
  • 6 łyżek pokruszonych orzechów włoskich,
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie),
  • 4 łyżki kaszki manny (błyskawicznej).

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko, zdejmij z ognia i wsyp do niego mak. Zamieszaj i odstaw, aby mak nasiąkł, a całość ostygła.
  2. Zmiksuj obrane banany i dodaj je do maku razem z miodem i roztopionym masłem. Wymieszaj łyżką, dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy, i ponownie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut.
  5. Ostudź ciasto i udekoruj tak, jak lubisz – np. lukrem bez cukru czy polewą czekoladową bez masła.

Makowiec bez mąki z bananami

fot. Makowiec bez mąki z bananami Adobe Stock, Dar1930

Czytaj także:
Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, tłuszczu i cukru
Szybkie keto ciasto: 4 fajne przepisy
Mąka keto, czyli czym zastępować tradycyjną mąkę w diecie keto

Redakcja poleca

REKLAMA