Makowiec bez mąki to znacznie prostsza wersja ciasta makowego. Nie ma tu ciasta, zawijania w nie maku, a nawet szykowania makowej masy, co bywa czasochłonne. Polecamy skorzystanie z gotowego mielonego maku, masy makowej lub niemielonych ziarenek. W każdym z tych przepisów podpowiadamy, po co najlepiej sięgnąć, aby nie tylko jedzenie makowca bez mąki było przyjemne, ale też jego szykowanie. Może makowiec na święta tym razem przygotujesz według jednego z tych przepisów?
Spis treści:
- Makowiec bez mąki z kaszą manną
- Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej
- Biszkopt makowy bez mąki
- Makowiec bez mąki z bananami
Makowiec bez mąki z kaszą manną (japoński)
To chyba najprostszy przepis na makowiec świecie. Wliczając czas pieczenia, przygotowanie tego makowca z jabłkami bez mąki, czyli makowca japońskiego, zajmie ci niewiele ponad godzinę. Szybko, sprawnie i przepysznie!
Składniki:
- 250 g maku,
- 150 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 spore jabłka,
- 6 jaj,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 kropel aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa.
- Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po 1 żółtku. Kolejne żółtko dodawaj, po połączeniu się poprzedniego z masą z masła i cukru.
- Obierz i zetrzyj jabłka na dużych oczkach tarki.
- Dodaj do ucieranej masy mak, starte jabłka, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją delikatnie w masę makową.
- Całość wyłóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut (piecz do suchego patyczka).
- Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
fot. Makowiec bez mąki z kaszą manną/ Adobe Stock, qwartm
Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej
Oto pyszny, pełen maku makowiec bez mąki. Równie szybki w przygotowaniu jak ten poprzedni. Można go też przygotować z mielonych ziaren maku, bakalii, mleka i cukru, ale wykorzystanie gotowej masy makowej bardzo skraca czas szykowania ciasta. W łatwy sposób zrobisz z niego makowiec bez mąki z czekoladą – wystarczy przed pieczeniem do masy wmieszać tabliczkę czekolady startą na tarce.
Składniki:
- 500 g masy makowej,
- 180 g mąki migdałowej,
- 60 g masła.
- 4 jaja,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Masę makową przełóż do sporej miski.
- Dodaj mąkę migdałową i żółtka, i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką w masę makową.
- Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią cisto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
- Upieczone ciasto wyjmij i ostudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią wierzch ciasta.
fot. Makowiec bez mąki z gotowej masy makowej/ Adobe Stock, ketrik17
Biszkopt makowy bez mąki
Oto keto makowiec bez mąki i cukru. Idealny, gdy jesteś na diecie ketogenicznej, ale gwarantujemy, że posmakuje każdemu. Jest to wypiek najmniej przypominający makowiec, ale nie każdy lubi mak, a w takiej postaci nie dominuje on w smaku. Wg tego przepisu można też przygotować blaty na tort makowy bez mąki.
Składniki:
- 90 g mąki kokosowej,
- 200 g maku,
- 9 jaj,
- 90 g oleju kokosowego,
- szklanka erytrytolu w pudrze,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej erytrytol, cały czas mieszając.
- Dodawaj do masy żółtka po jednym i delikatnie za pomocą szpatułki łącz je z masą białkową.
- W innej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kokosową, proszek do pieczenia.
- Wmieszaj delikatnie suche składniki do masy. Na końcu dodaj mak i aromat, nadal delikatnie mieszając, aby piana nie opadła.
- Przełóż ciasto do dużej keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Przed podaniem, wystudź ciasto. Możesz je ozdobić lukrem i cytryną.
fot. Biszkopt makowy bez mąki/ Adobe Stock, Olga
Makowiec bez mąki z bananami
Makowiec bez cukru i mąki, a na dodatek bez jaj? Tak, to możliwe. Wypróbuj koniecznie ten przepis i zobacz, że takie ciasto też jest pyszne. Przygotowane zgodnie z naszym przepisem (z dodatkami) może smakiem konkurować z tradycyjnymi makowcami.
Składniki:
- 150 ml mleka (może być „mleko” roślinne),
- 200 g zmielonego maku,
- 2 nieduże banany,
- 6 łyżek płynnego miodu,
- 6 łyżek rodzynek,
- 6 łyżek pokruszonych orzechów włoskich,
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie),
- 4 łyżki kaszki manny (błyskawicznej).
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko, zdejmij z ognia i wsyp do niego mak. Zamieszaj i odstaw, aby mak nasiąkł, a całość ostygła.
- Zmiksuj obrane banany i dodaj je do maku razem z miodem i roztopionym masłem. Wymieszaj łyżką, dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy, i ponownie wymieszaj.
- Na koniec dodaj kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut.
- Ostudź ciasto i udekoruj tak, jak lubisz – np. lukrem bez cukru czy polewą czekoladową bez masła.
fot. Makowiec bez mąki z bananami Adobe Stock, Dar1930
Czytaj także:
Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, tłuszczu i cukru
Szybkie keto ciasto: 4 fajne przepisy
Mąka keto, czyli czym zastępować tradycyjną mąkę w diecie keto