Bajecznie prosty przepis na ciasto francuskie bezglutenowe oraz podpowiedzi, gdzie można kupić gotowe

ciasto francuskie bezglutenowe fot. Adobe Stock, New Africa
Ciasto francuskie bez glutenu zawiera bezglutenowe rodzaje mąki. Można zdecydować się na jeden jej gatunek, ale lepiej pokusić się o zastosowanie mieszanki, którą czasami warto wspomóc gumą ksantanową. Poza suchymi składnikami niezbędne jest jeszcze masło, woda i sól, nawet żółtka nie są niezbędne. Kluczowe jest wielokrotne wałkowanie i składanie ciasta.
Ewa Cwil / 01.12.2024 05:08
ciasto francuskie bezglutenowe fot. Adobe Stock, New Africa

Ciasto francuskie bezglutenowe wcale nie jest tak łatwo kupić. Nie wszystkie z najpopularniejszych sieci sklepów mają je w ofercie. Okazuje się, że na rynku nie jest wielu producentów, którzy oferują taki produkt. Dlatego warto poznać przepis na ciasto francuskie bez glutenu i nie rezygnować z pyszności, które można z niego przygotować, będąc na diecie bezglutenowej.

Spis treści:

  1. Przepis na ciasto francuskie bezglutenowe
  2. Gdzie kupić ciasto francuskie bezglutenowe?

Przepis na ciasto francuskie bezglutenowe

Poniżej przepis na bezglutenowe ciasto francuskie. Nie podajemy w nim konkretnej mąki bezglutenowej, gdyż możesz wybrać dowolnie, np. ryżową, mąkę z ciecierzycy, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną, zrobić mieszankę tych mąk lub skorzystać z gotowych mieszanek, które są na rynku i korzysta się z nich do wypieku chleba bezglutenowego.

Cenne rady:

  • Jeśli twoje ciasto będzie wychodziło mało zwarte i jakby suchawe, dobrze jest dodać trochę gumy ksantanową. Pamiętaj jednak, że można ja dodać na wstępnym etapie szykowania ciasta – najlepiej zmieszać ją ze wszystkimi suchymi składnikami jeszcze przed połączeniem ich z mokrymi. W naszym przepisie trzeba by było dodać 1-1,5 łyżeczki.
  • Zawsze wałkuj ciasto wałkiem posypanym bezglutenową mąką i na oprószonym nią blacie, aby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka.

Ciasto francuskie bezglutenowe: przepis

Składniki:

  • 200 g mocno schłodzonego masła,
  • 200 g mąki bezglutenowej,
  • 90 g lodowatej wody,
  • pół łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść mąkę bezglutenową (polecamy mieszankę maki z ciecierzycy i ryżowej po 100 g każdej).
  2. Wkrój do nich schłodzone masło i rozkrawaj je nożem na coraz mniejsze kawałki, obtaczające je w mące.
  3. Gdy masło będzie już bardzo drobno posiekane, dodaj wodę i sól i szybko zagnieć jednorodne ciasto.
  4. Rozwałkuj je na posypanym np. kartoflanką blacie na grubość 8-10 mm i w kształt prostokąta. Złóż na 4-5, dociśnij i zawiń w folię spożywczą. Wsadź do zamrażalnika na 3-4 minuty.
  5. Wyjmij ciasto, nie rozkładaj, lecz ponownie rozwałkuj, złóż, dociśnij, zawiń w folię i wsadź do zamrażalnika na 3-4 minuty.
  6. Wałkowanie, składanie i schładzanie powtórz jeszcze 6 razy.
  7. Po kolejnym rozwałkowaniu ciasto jest gotowe do użytku (zobacz: Co zrobić z ciasta francuskiego).

Ciasto francuskie bezglutenowe: przepis
fot. Ciasto francuskie bezglutenowe: przepis/ Adobe Stock, ffolas

Gdzie kupić ciasto francuskie bezglutenowe?

Jeśli chodzi o sprzedaż ciasta francuskiego w popularnych marketach, to najczęściej konsumenci pytają o:

  • ciasto francuskie bezglutenowe LIDL,
  • ciasto francuskie bezglutenowe Biedronka,
  • ciasto francuskie bezglutenowe Kaufland.

Niestety oferta sieciowych marketów potrafi szybko się zmieniać, a pełna aktualna oferta nie jest dostępna w internecie. Dlatego nie jesteśmy w stanie podać wiarygodnych informacji na temat dostępności ciasta francuskiego bezglutenowego w tych dyskontach, gdyż byłoby to obarczone ryzykiem wprowadzenia czytelnika w błąd. W żadnej z tych sieci nie da się wyszukać tego produktu za pomocą wyszukiwarki na stronie marketu.

Podajemy natomiast informacje, jakie ciasto francuskie bezglutenowe jest obecnie dostępne nie tylko w sieciach marketów, podając aktualne ceny internetowe (listopad 2024):

  • bezglutenowe ciasto francuskie Schär 250 g, Auchan, cena 19,59 zł,
  • ciasto francuskie bezglutenowe niskobiałkowe 500 g, Balviten, ok. 19-24 zł,
  • ciasto francuskie bez glutenu 280 g, Chaque Jour, L’Eclerc, ok. 10 zł.

 Jak widać, oferta nie jest szeroka. Dlatego warto skorzystać z naszego przepisu i w razie kłopotów z kupnem gotowego ciasta francuskiego bezglutenowego, móc je przygotować samemu

Czytaj także:
Kaloryczność ciasta francuskiego
Jak piec ciasto francuskie?
Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego

Redakcja poleca

REKLAMA