Ciasto francuskie bezglutenowe wcale nie jest tak łatwo kupić. Nie wszystkie z najpopularniejszych sieci sklepów mają je w ofercie. Okazuje się, że na rynku nie jest wielu producentów, którzy oferują taki produkt. Dlatego warto poznać przepis na ciasto francuskie bez glutenu i nie rezygnować z pyszności, które można z niego przygotować, będąc na diecie bezglutenowej.
Spis treści:
Przepis na ciasto francuskie bezglutenowe
Poniżej przepis na bezglutenowe ciasto francuskie. Nie podajemy w nim konkretnej mąki bezglutenowej, gdyż możesz wybrać dowolnie, np. ryżową, mąkę z ciecierzycy, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną, zrobić mieszankę tych mąk lub skorzystać z gotowych mieszanek, które są na rynku i korzysta się z nich do wypieku chleba bezglutenowego.
Cenne rady:
- Jeśli twoje ciasto będzie wychodziło mało zwarte i jakby suchawe, dobrze jest dodać trochę gumy ksantanową. Pamiętaj jednak, że można ja dodać na wstępnym etapie szykowania ciasta – najlepiej zmieszać ją ze wszystkimi suchymi składnikami jeszcze przed połączeniem ich z mokrymi. W naszym przepisie trzeba by było dodać 1-1,5 łyżeczki.
- Zawsze wałkuj ciasto wałkiem posypanym bezglutenową mąką i na oprószonym nią blacie, aby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka.
Ciasto francuskie bezglutenowe: przepis
Składniki:
- 200 g mocno schłodzonego masła,
- 200 g mąki bezglutenowej,
- 90 g lodowatej wody,
- pół łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść mąkę bezglutenową (polecamy mieszankę maki z ciecierzycy i ryżowej po 100 g każdej).
- Wkrój do nich schłodzone masło i rozkrawaj je nożem na coraz mniejsze kawałki, obtaczające je w mące.
- Gdy masło będzie już bardzo drobno posiekane, dodaj wodę i sól i szybko zagnieć jednorodne ciasto.
- Rozwałkuj je na posypanym np. kartoflanką blacie na grubość 8-10 mm i w kształt prostokąta. Złóż na 4-5, dociśnij i zawiń w folię spożywczą. Wsadź do zamrażalnika na 3-4 minuty.
- Wyjmij ciasto, nie rozkładaj, lecz ponownie rozwałkuj, złóż, dociśnij, zawiń w folię i wsadź do zamrażalnika na 3-4 minuty.
- Wałkowanie, składanie i schładzanie powtórz jeszcze 6 razy.
- Po kolejnym rozwałkowaniu ciasto jest gotowe do użytku (zobacz: Co zrobić z ciasta francuskiego).
fot. Ciasto francuskie bezglutenowe: przepis/ Adobe Stock, ffolas
Gdzie kupić ciasto francuskie bezglutenowe?
Jeśli chodzi o sprzedaż ciasta francuskiego w popularnych marketach, to najczęściej konsumenci pytają o:
- ciasto francuskie bezglutenowe LIDL,
- ciasto francuskie bezglutenowe Biedronka,
- ciasto francuskie bezglutenowe Kaufland.
Niestety oferta sieciowych marketów potrafi szybko się zmieniać, a pełna aktualna oferta nie jest dostępna w internecie. Dlatego nie jesteśmy w stanie podać wiarygodnych informacji na temat dostępności ciasta francuskiego bezglutenowego w tych dyskontach, gdyż byłoby to obarczone ryzykiem wprowadzenia czytelnika w błąd. W żadnej z tych sieci nie da się wyszukać tego produktu za pomocą wyszukiwarki na stronie marketu.
Podajemy natomiast informacje, jakie ciasto francuskie bezglutenowe jest obecnie dostępne nie tylko w sieciach marketów, podając aktualne ceny internetowe (listopad 2024):
- bezglutenowe ciasto francuskie Schär 250 g, Auchan, cena 19,59 zł,
- ciasto francuskie bezglutenowe niskobiałkowe 500 g, Balviten, ok. 19-24 zł,
- ciasto francuskie bez glutenu 280 g, Chaque Jour, L’Eclerc, ok. 10 zł.
Jak widać, oferta nie jest szeroka. Dlatego warto skorzystać z naszego przepisu i w razie kłopotów z kupnem gotowego ciasta francuskiego bezglutenowego, móc je przygotować samemu
Czytaj także:
Kaloryczność ciasta francuskiego
Jak piec ciasto francuskie?
Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego