Podpowiemy ci, jak przygotować pierniki bez masła, ale nie powiemy, jaki sposób jest najlepszy. Jeśli możesz, poeksperymentuj i wybierz najlepszy dla siebie zamiennik. Jeśli wolisz bardziej kruche pierniczki, raczej sięgaj po margarynę, a jeżeli wolisz miękkie ciasta i ciasteczka, bardziej wilgotne, koniecznie wypróbuj purée owocowe. Właśnie tak przygotujesz szybkie ciastka bez masła.
Spis treści:
Co zamiast masła do pierników?
Na początek dwie wiadomości. Jedna dobra: masło można zastąpić w przepisach na pierniczki. Zła natomiast brzmi: jakiegokolwiek zamiennika byś nie użyła, pierniczki nie będą biały maślanego, tak lubianego przez wszystkich, posmaku. W dodatku niektóre zamienniki mogą zmienić konsystencję gotowych pierniczków bez masła – będą bardziej wilgotne i mniej kruche.
Aby ułatwić ci decyzję, czym zastąpić masło w pierniczkach, przygotowaliśmy krótki poradnik z omówieniem każdego zamiennika.
Olej roślinny do pierniczków bez masła
Może to być np. olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, z pestek winogron):
- Zalety: łatwo dostępny, tani, daje piernikom miękkość. Olej kokosowy nadaje subtelny kokosowy aromat.
- Wady: olej kokosowy może być droższy; oleje nie nadają maślanego smaku.
- Proporcja: użyj 80% objętości masła (np. na 100 g masła, 80 ml oleju).
Margaryna do pierniczków bez masła:
- Zalety: wegański zamiennik masła, dobrze imituje konsystencję i smak. Nadaje się do pieczenia.
- Wady: zawiera tłuszcze trans w tańszych, twardszych wersjach; mniej naturalny skład.
- Proporcja: 1:1 (np. 100 g margaryny zamiast 100 g masła).
Masło orzechowe do pierniczków bez masła
Możesz użyć np. masło z migdałów czy orzechów nerkowca:
- Zalety: dodaje piernikom ciekawy, lekko orzechowy smak. Zdrowszy zamiennik z większą ilością białka.
- Wady: może zmienić smak pierników; nie nadaje się do każdego przepisu.
- Proporcja: użyj 90% wagi masła (np. 90 g masła orzechowego zamiast 100 g masła).
Purée owocowe (np. jabłkowe, bananowe) do pierniczków bez masła:
- Zalety: naturalne, niskotłuszczowe, dodaje wilgotności. Jabłka mają neutralny smak, a banany -słodkawy.
- Wady: może zmienić konsystencję na bardziej wilgotną i mniej chrupiącą. Z tego powodu lepiej użyć do szybkiego piernika, a nie pierniczków.
- Proporcja: 1:1 (np. 100 g purée zamiast 100 g masła).
Jogurt (np. naturalny, roślinny) do pierniczków bez masła:
- Zalety: Zdrowszy zamiennik, dodaje wilgotności. Wegańskie jogurty sprawdzą się w dietach roślinnych.
- Wady: Brak maślanego smaku, zmienia konsystencję pierników na bardziej miękką (lepiej użyć do przepisu na szybki piernik, a nie do pierniczków).
- Proporcja: 80% masła wagowo (np. 80 g jogurtu zamiast 100 g masła).
Przepisy na pierniki bez masła
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy 3 fajne przepisy na piernik bez masła i pierniczki z zamiennikami masła. Jeśli chcesz, możesz nadać im nieco ciemniejszy kolor (polecamy zwłaszcza w przypadku piernika), dodając do ciasta trochę kakao. To zdrowy dodatek, który wzbogaci też aromat ciastek.
Proste pierniki bez masła
To przepis na pierniki bez masła pozwalający przygotować ciasteczka najbardziej przypominające tradycyjne pierniczki. Możesz je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 100 g cukru,
- 80 ml oleju roślinnego,
- 100 g miodu,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki.
- Dodaj do nich olej, miód i jajko.
- Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wytnij kształty.
- Piecz w 180°C przez 8–10 minut.
fot. Proste pierniki bez masła/ Adobe Stock, nblxer
Pierniczki bez masła i miodu
Proste, smaczne i zawsze się udają. Po upieczeniu udekoruj pierniki bez masła lukrem lub w sposób, w który zawsze zdobisz świąteczne ciasteczka.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 80 ml oleju kokosowego,
- 100 g syropu klonowego,
- 1 jajko lub zamiennik (np. siemię lniane),
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj w misce suche składniki.
- Dodaj do nich olej i syrop klonowy.
- Zagnieć ciasto, a następnie partiami je wałkuj i wycinaj pierniki.
- Piecz w 180°C przez ok. 10 minut.
fot. Pierniczki bez masła i miodu/ Adobe Stock, matka_Wariatka
Szybki przepis na piernik bez masła z purée bananowym
Ten piernik bez masła jest wilgotny, aromatyczny i lekko słodki dzięki bananom. Idealny na do upieczenia w ostatniej chwili. Proponujemy oblać go polewą czekoladową bez masła.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (około 200 g purée bananowego),
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru (lub mniej, jeśli banany są bardzo słodkie),
- 100 g miodu (lub syropu klonowego dla wersji wegańskiej),
- 1 jajko (lub 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody jako wegański zamiennik),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 50 ml mleka (zwykłego lub roślinnego),
- opcjonalnie: garść orzechów lub rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany na gładkie purée za pomocą widelca lub blendera.
- W misce wymieszaj banany, cukier, miód, jajko i mleko na jednolitą masę.
- Dodaj suche składniki: mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180°C przez około 40–45 minut (sprawdź patyczkiem – powinien być suchy).
fot. Piernik bez masła z purée bananowym/ Adobe Stock, M.studio
Czytaj także:
Jak przygotować brownie bez masła? Oto sposoby
Sernik bez masła? Tak to możliwe z naszymi przepisami
Tak przygotujesz pyszne ciastka owsiane bez masła