Szybkie ciasto bezglutenowe przygotujesz w około godzinę, wliczając w to czas pieczenia. Natomiast ciasto bez pieczenia wymaga chłodzenia w lodówce — minimum godzinę, najlepiej kilka godzin. Jednak samo szykowanie przebiega bardzo sprawnie. Najmniej się napracujesz przygotowując ciasto bez pieczenia i polecamy je jako alternatywę dla tradycyjnego makowca lub makowca bez mąki.
Spis treści:
- Szybkie ciasto bezglutenowe z owocami
- Szybkie ciasto bezglutenowe bez pieczenia
- Pyszne i szybkie ciasto z cukinii bezglutenowe
Szybkie ciasto bezglutenowe z owocami
Na bazie tego przepisu można zrobić szybkie ciasto bezglutenowe ze śliwkami lub jabłkami, ale też np. z truskawkami czy wiśniami, porzeczkami, gruszkami. Zatem możesz je szykować z takimi owocami, do jakich masz o danej porze roku dostęp. Polecamy owoce o kwaskowym smaku, bo idealnie uzupełniają słodycz ciasta.
Składniki:
- 3 jaja (w temp. pokojowej)
- 160 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej),
- 200 g świeżych owoców,
- 150 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 80-100 g cukru,
- 75 ml oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Oba rodzaje mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj resztę składników suchych i wymieszaj.
- W drugiej misce roztrzep jogurt z jajkami i olejem.
- Przelej mieszaninę mokrych składników do mieszanki suchej i bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką aż do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż połówki wydrylowanych śliwek lub plasterki jabłka albo inne, wybrane owoce.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka).
- Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
fot. Szybkie ciasto bezglutenowe z owocami/ Adobe Stock, Leckerstudio
Szybkie ciasto bezglutenowe bez pieczenia
Oto przepis na szybkie ciasto bezglutenowe bez jajek. Nie znaczy to, że jest wegańskie, gdyż w masie makowej zwykle jest serwatka. Ciasto robi się szybko, ale wymaga schłodzenia, aby później było łatwiej je wyjąć z formy, kroić i podawać.
Składniki:
- 250 g bezglutenowych kruchych ciastek,
- ½ kostki masła,
- 1 puszka masy gotowej masy makowej,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 4 banany,
- słoik powideł śliwkowych lub innych kwaskowych,
- 1 gorzka czekolada,
- pół łyżeczki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło i wlej do pojemnika do blendowania. Dodaj pokruszone ciasteczka i zmiksuj. W razie potrzeby resztę niezmiksowanych kawałków ciastek porozgniataj łyżką.
- Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i uformuj na nim spód ciasta z masy ciasteczkowej.
- Na spód wyłóż masę makową i wyrównaj.
- Cienko wysmaruj wierzch masy makowej powidłami.
- Obrane banany pokrój w pasterki skrop sokiem z cytryny i wyłóż na powidła.
- Ubij śmietanę i wyłóż na banany.
- Startą czekoladą oprósz z wierzchu warstwę śmietany.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby całość stężała.
Możesz także z tych samych składników przygotować ciasto warstwowe, złożone z 2 warstw masy makowej, 2 warstw powideł i masy śmietanowej i 1 warstwy bananów. Tak przygotujesz à la torcik.
fot. Szybkie ciasto bezglutenowe bez pieczenia/ Adobe Stock, annapustynnikova
Pyszne i szybkie ciasto z cukinii bezglutenowe
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii,
- 2 jaja,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- ¾ szklanki cukru,
- 100 g masła,
- 150 g mąki ryżowej,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 8 łyżek kakao,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Startą cukinię odstaw na 15 minut, odlej sok, który wypuści, i odciśnij przez ściereczkę.
- W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- W innej, dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Cały czas ucierając, dodawaj jaja, po jednym.
- Gdy powstanie jednorodna masa, dodawaj po łyżce: mieszanki suchych składników, jogurtu, oleju. Mieszaj, aż powstanie jednorodna masa.
- Drobno pokrusz czekoladę i wmieszaj ją razem z cukinią do masy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 minut. Wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz ciasto ozdobić cukrem pudrem lub "różyczkami" z bitej śmietany albo polewą z białej czekolady. Nie jest to jednak konieczne.
fot. Szybkie ciasto z cukinii bezglutenowe/ Adobe Stock, trendyrowdy
Czytaj także:
Przepis na pyszne ciasto bezglutenowe z marchewki
Jak zrobić bezglutenowe brownie? Oto sprawdzony przepis
Tak zrobisz ucierany placek bezglutenowy z malinami