Obecnie wiele osób poszukuje naturalnych sposobów wspierania zdrowia. Dlatego często słyszy się pytanie: czy cynamon jest zdrowy? Każdy, kto je sobie zadaje, postępuje słusznie, bowiem nie każdemu, nie w każdej dawce, i nie każdy cynom się przysłuży. Wyjaśniamy, opierając się na badaniach naukowych, jak bezpiecznie stosować tę przyprawę, w czym może pomóc, a komu zaszkodzić.
Spis treści:
- Czy cynamon jest zdrowy: właściwości cynamonu
- Czy cynamon można jeść codziennie?
- Kto nie może jeść cynamonu?
- Suplementy diety z cynamonem a zdrowie
Czy cynamon jest zdrowy: właściwości cynamonu
Właściwości cynamonu sprawiają, że może być cennym dodatkiem do diety. Cynamon pozyskiwany z kory drzew z rodzaju Cinnamomum, zawiera liczne związki biologicznie aktywne. Należą do nich związki takie jak aldehyd cynamonowy, eugenol i kumaryna. Substancje te wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
Na co pomaga cynamon:
- Cukrzyca typu 2. Cynamon może obniżać poziom glukozy na czczo u osób z cukrzycą typu 2.
- Zaburzenia lipidowe. Substancje aktywne z cynamonu obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
- Zakażenia bakteryjne. Eugenol zawarty w cynamonie działa przeciwdrobnoustrojowo, szczególnie wobec bakterii takich jak Escherichia coli.
Cynamon może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe i to na kilka sposobów, w tym ograniczając namnażanie się komórek rakowych czy poprzez powstrzymywanie tworzenia się naczyń krwionośnych odżywiających zmiany nowotworowe.
Czy cynamon indonezyjski jest zdrowy?
Cynamon cassia pochodzący z Indonezji zawiera więcej kumaryny niż cynamon cejloński (C. verum). Kumaryna w wysokich dawkach może powodować uszkodzenia wątroby. Mimo to badania wykazały, że stosowanie cynamonu cassia w umiarkowanych ilościach może przynosić podobne korzyści jak inne odmiany cynamonu.
Czy cynamon z Wietnamu jest zdrowy?
Cynamon wietnamski (Cinnamomum loureilo), zwany także cynamonem sajgońskim, charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, ale zawartość kumaryny może być większa niż w cynamonie cejlońskim (C. verum). Dlatego osoby stosujące duże ilości cynamonu wietnamskiego powinny być świadome potencjalnego ryzyka uszkodzenia wątroby przy dużych dawkach.
fot. Czy cynamon jest zdrowy: właściwości cynamonu/ Adobe Stock, Milan
Czy cynamon można jeść codziennie?
Umiarkowane codzienne (i przez pewien czas) spożycie cynamonu jest dla większości osób bezpieczne i może przynosić korzyści zdrowotne. Jednak nadmierne jego spożycie, szczególnie wydłużone w czasie, zwłaszcza odmiany cassia, może prowadzić do kumulacji kumaryny i zwiększonego ryzyka niekorzystnego wpływu na wątrobę.
Bezpieczna dzienna dawka cynamonu oraz dawka toksyczna
Bezpieczna dawka wynosi 1-2 g cynamonu dziennie (około 0,5-1 łyżeczki), co minimalizuje ryzyko nadmiernego spożycia kumaryny.
Toksyczność kumaryny występuje przy spożyciu powyżej 0,1 mg/kg masy ciała dziennie przez dłuższy czas. Przykładowo, osoba ważąca 70 kg nie powinna spożywać więcej niż 7 mg kumaryny dziennie, co odpowiada około 1-2 g cynamonu cassia.
Cynamon verum jest bezpieczny w dawkach do 6 g dziennie przez okresy do 40 dni, a w mniejszych dawkach (1-1,5 g) nawet przez 12 tygodni. W przypadku cynamonu cassia należy kontrolować dzienne spożycie ze względu na zawartość kumaryny.
Kto nie może jeść cynamonu?
Osoby z chorobami wątroby oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny ograniczać spożycie cynamonu, aby uniknąć interakcji lub nasilenia działań niepożądanych. Cynamon w ciąży także nie jest wskazany do regularnego stosowania nawet w dawkach bezpiecznych dla innych. Natomiast okazjonalne spożycie potraw czy produktów doprawionych cynamonem w ilościach kulinarnych nie stanowi zagrożenia dla ciężarnej i płodu.
Tutaj nie zajmiemy się skutkami ubocznymi cynamonu, lecz pokrótce podpowiemy, kiedy zachować ostrożność.
Z jakimi lekami nie należy łączyć cynamonu:
- Leki przeciwzakrzepowe. Cynamon, szczególnie cassia, zawiera znaczne ilości kumaryny, która może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych, takich jak warfaryna. Może to zwiększać ryzyko krwawień.
- Leki obniżające poziom cukru we krwi. Cynamon ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, co może potęgować działanie leków przeciwcukrzycowych i prowadzić do hipoglikemii.
- Leki hepatotoksyczne. Wysoka zawartość kumaryny w cynamonie cassia może nasilać toksyczność leków obciążających wątrobę.
Im większe dawki i im dłuższy czas stosowania cynamonu tym ryzyko jest wyższe.
Czy cynamon szkodzi na żołądek?
Chociaż cynamon ma właściwości wspierające trawienie, nadmierne jego spożycie może powodować u wrażliwych osób podrażnienia błony śluzowej żołądka i nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.
Suplementy diety z cynamonem a zdrowie
Suplementy z cynamonem cassia mogą zawierać skoncentrowane ilości kumaryny, co zwiększa ryzyko uszkodzenia wątroby. Najlepiej więc zdecydować się na suplementy z cynamonem cejlońskim (C. verum), który ma niższą zawartość kumaryny.
Suplementy z cynamonem mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, przeciwzakrzepowymi oraz hepatotoksycznymi, dlatego osoby na takich terapiach powinny skonsultować się z lekarzem.
Brakuje wystarczających badań na temat bezpieczeństwa stosowania suplementów z cynamonem w czasie ciąży i karmienia piersią, dlatego należy unikać ich przyjmowania bez konsultacji z lekarzem.
Zawsze należy stosować się do zaleceń producenta suplementu, nie przekraczając dawki ani czasu stosowania, co zmniejsza ryzyko wystąpienia działań niekorzystnych. Należy przy tym pamiętać, że suplementy diety to nie leki i nie są poddawane takiej kontroli jakości jak preparaty lekowe.
fot. Suplementy diety z cynamonem a zdrowie/ Adobe Stock, winistudios
Źródła:
1. Ranasinghe P, Pigera S, Premakumara GA, Galappaththy P, Constantine GR, Katulanda P. Medicinal properties of 'true' cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2013 Oct 22;13:275. doi: 10.1186/1472-6882-13-275. PMID: 24148965; PMCID: PMC3854496.
2. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. doi: 10.2337/diacare.26.12.3215. PMID: 14633804.
3. Chen L, Sun P, Wang T, Chen K, Jia Q, Wang H, Li Y. Diverse mechanisms of antidiabetic effects of the different procyanidin oligomer types of two different cinnamon species on db/db mice. J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):9144-50. doi: 10.1021/jf3024535. Epub 2012 Aug 30. PMID: 22920511.
4. Sharma UK, Sharma AK, Gupta A, Kumar R, Pandey A, Pandey AK. Pharmacological activities of cinnamaldehyde and eugenol: antioxidant, cytotoxic and anti-leishmanial studies. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2017 Jul 31;63(6):73-78. doi: 10.14715/cmb/2017.63.6.15. PMID: 28968213.
5. Yun JW, You JR, Kim YS, Kim SH, Cho EY, Yoon JH, Kwon E, Jang JJ, Park JS, Kim HC, Che JH, Kang BC. In vitro and in vivo safety studies of cinnamon extract (Cinnamomum cassia) on general and genetic toxicology. Regul Toxicol Pharmacol. 2018 Jun;95:115-123. doi: 10.1016/j.yrtph.2018.02.017. Epub 2018 Mar 6. PMID: 29501463.
6. Sadeghi S, Davoodvandi A, Pourhanifeh MH, Sharifi N, ArefNezhad R, Sahebnasagh R, Moghadam SA, Sahebkar A, Mirzaei H. Anti-cancer effects of cinnamon: Insights into its apoptosis effects. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:131-140. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.05.067. Epub 2019 Jun 1. PMID: 31195168.
Artykuł pierwotnie opublikowano 23.05.2013.
Czytaj także:
Czy cynamon na obniżenie ciśnienia to dobry pomysł?
Do czego przyda ci się woda z cynamonem?
Właściwości kawy z cynamonem. Sprawdź, czy warto taką pić