Aby stworzyć wegańskią Wigilię, nie trzeba drastycznie zmieniać tradycyjnego menu. Wystarczy zamienić potrawy rybne na dania bazujące na warzywach lub grzybach (np. boczniaki świetnie imitują ryby), zastąpić klasyczny majonez w sałatce jarzynowej jego wegańskim odpowiednikiem i zamiast masła do smażenia użyć oleju roślinnego. Zobacz, czego i jak użyć, aby wegańska Wigilia była nie tylko zgodna z zasadami diety wegańskiej, ale też równie uroczysta i smaczna jak tradycyjna.
Spis treści:
Jak przygotować wegańską Wigilię? Zasady
Tradycyjne dania wigilijne można z łatwością dostosować do diety wegańskiej, ponieważ zgodnie z tradycją nie zawierają mięsa. Warto jednak pamiętać, że weganie unikają nie tylko mięsa i ryb, ale także jajek, nabiału, miodu oraz bulionów mięsnych czy rybnych.
Oto kilka podpowiedzi, które pomogą ci przygotować wegańska Wigilię:
- Ryby i owoce morza: zastąp je warzywami (np. gotowany seler owinięty w nori warzywach po grecku) lub grzybami (patrz: wegańskie śledzie z boczniaków).
- Nabiał: wyklucz masło, śmietanę i mleko – zamiast nich użyj oleju roślinnego, napojów roślinnych czy wegańskich śmietan.
- Jajka: do panierowania lub zagęszczania mas możesz użyć zamienników jajek, np. siemienia lnianego lub aquafaby.
- Miód: zamień go na syrop klonowy lub inne słodzidła roślinne, jeśli goście tego wymagają.
- Buliony mięsne/rybne: zastąp je wywarami warzywnymi.
Dopytaj gości o ich preferencje żywieniowe, ponieważ nie wszyscy stosują zasady diety wegańskiej tak samo rygorystycznie. Z resztą, jeśli przyjrzysz się tradycyjnym potrawom wigilijnym, wiele z nich naprawdę łatwo przerobić na potrawy roślinne.
Przepisy na wegańskie dania wigilijne
Zacznijmy od dań, z którymi najłatwiej sobie poradzić, modyfikując je zgodnie z zasadami diety wegańskiej:
- Tradycyjny czerwony barszcz wigilijny już jest wegański – o ile ugotowany jest na wywarze warzywnym. Podawaj go z uszkami z grzybowym nadzieniem albo z warzywnymi pasztecikami drożdżowymi (przepis znajdziesz w naszym zestawieniu niżej).
- Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują w wegańskiej wersji okraszone cebulką usmażoną na oleju roślinnym. Z tradycyjnego farszu wyeliminuj masło - z powodzeniem możesz je zastąpić każdym innym tłuszczem. Pamiętaj, aby w cieście na pierogi zastąpić też jajko np. łyżką oleju rzepakowego. Jeśli dodasz do nadzienia z kapusty lub grzybowego trochę sosu sojowego, farsz nabierze bardziej pełnego, satysfakcjonującego smaku.
- Jednym z naszych ulubionych farszy do pierogów na wegańską Wigilię, jest ten z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Farsz do pierogów z kaszą gryczaną możesz urozmaicić wegańskim serem, który obecnie bez problemu kupisz w większości dużych supermarketów. Świetnie smakuje tam też wędzone tofu.
- Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych 12 dań wigilijnych. Poza wspominanymi składnikami, dodaje się do niej cebulę i przyprawy - cząber, majeranek i liście laurowe. W klasycznym przepisie, by przekształcić potrawę w wegańską, wystarczy zamienić masło na ulubiony olej roślinny - świetnie sprawdzi się rzepakowy i słonecznikowy.
-
Tradycyjny kompot z suszu to w 100% wegański napój. Nie dodawaj do niego po prostu miodu. Aby podkręcić jego smak dodaj sporo korzennych przypraw - kardamonu, cynamonu, goździków i wanilii.
-
Sernik bez sera to świetny wegański deser, który podbije serca wszystkich gości! Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie nie więcej niż pół godziny. Ten z naszego przepisu zrobiony jest ze składników dostępnych niemal w każdym sklepie.
fot. Wegański kompot wigilijny/ Adobe Stock, Ryba Sisters
Przejdźmy teraz do konkretnych przepisów na potrawy.
Wegańska Wigilia: przepis na paszteciki warzywne
Paszteciki warzywne to idealny dodatek do barszczu czerwonego. W naszej wersji farsz przygotujesz z brązowej soczewicy i grzybów. Dla dekoracji możesz je obsypać czarnym sezamem.
Składniki:
- 500 g pszennej mąki,
- 20 g drożdży (świeżych),
- 50 ml oleju (np. rzepakowego),
- 350 ml "mleka" roślinnego,
- 1/2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 200 g ugotowanej brązowej soczewicy,
- 200 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby w ciepłej wodzie - 1-2 godziny.
- Ugotuj soczewicę w wodzie z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Drożdże wkrusz do miski, posyp cukrem i niewielka ilością mąki.
- Odlej 100 ml mleka (powinno być ciepłe) i dodaj do drożdży. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do dużej miski i dokłądnie wymieszaj z solą. Dodaj drożdże, olej i pozostałą część mleka. Całość wyrób na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut (powinno podwoić swoją objętość).
- Przygotuj farsz: kajzerkę namocz w mleku, cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Grzyby odsącz i pokrój. Całość przełóż do miski i dodaj ugotowaną soczewicę i wszystkie przyprawy.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół - połowę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Ciasto przekrój wzdłuż na 2 równe części. Na każdą z nich wyłóż 1/4 farszu, układając go na środku. Zawiń całość w rulonik.
- Krój po skosie na małe paszteciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 20 minut.
fot. Wegańska Wigilia: przepis na paszteciki warzywne/ Adobe Stock, Paweł Kacperek
Wegańska Wigilia: korzenne boczniaki
Boczniaki doskonale zastępują przystawki w postaci marynowanych śledzi, wędzonych ryb czy szwabskiej sałatki. Nie może ich zabraknąć z menu wegańskiej Wigilii.
Składniki:
- 1 kg boczniaków,
- 2 cebule,
- 2 łyżki łagodnej musztardy,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki jabłkowego octu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obsmaż boczniaki z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Wszystkie składniki marynaty włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
- Usmażone boczniaki wystudź, przełóż do półmiska i zalej marynatą.
- Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby nabrały aromatu.
fot. Wegańska wigilia: korzenne boczniaki/ Adobe Stock, annapustynnikova
Wegańska Wigilia: wegański majonez do sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa to ugotowane ziemniaki, marchewki, seler i pietruszka z dodatkiem świeżego jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodawania gotowanych jaj, a klasyczny majonez zastąpisz tym wegańskim (jeśli nie masz czasu na przygotowanie majonezu, sięgnij po ten gotowy wegański majonez z supermarketu.
Składniki:
- 400 ml oleju rzepakowego
- 150 ml szklanki aquafaby,
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu i miksuj przez 2 minuty.
- Po trochu dodawaj olej, cały czas miksując.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, wyłącz blender.
- Wegański majonez przełóż do słoiczków.
fot. Wegańska sałatka świąteczna/ Adobe Stock, grinchh
Przepis na pasztet warzywny na wegańską Wigilię
Przepisów na pasztet wegański jest całe mnóstwo. Jesli potrzebujesz inspiracji, zajrzyj do naszych przepisów na pasztety wegetariańskie. Z łatwością zrobisz z nich pasztety wegańskie, pomijając dodatek surowych jaj - smak potrawy naprawdę na tym nie ucierpi.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki,
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik (190 stopni).
- Wlej oliwę do garnka, rozgrzej ją i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Do cebuli dodaj starta marchew, posiekany czosnek, pietruszkę i smaż przez 3 minuty.
- Dodaj 2 szklanki wody,liście laurowe, ziele angielskie i przez 10 minut gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Warzywa odcedź i przełóż do miski. Dodaj resztę przypraw, sos sojowy i kaszę jaglaną oraz cieciorkę.
- Zmiksuj całość blenderem na możliwie gładka masę.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i piecz przez 50 minut.
fot. Wegański pasztet wigilijny/ Adobe Stock, thepiwko
Warzywa po grecku na wegańską Wigilię
Ryba po grecku to danie, które pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. Nie musisz rezygnować z tego cudownego smaku - przygotuj pieczonego selera z warzywami po grecku! To idealny pomysł na wegańską Wigilię.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 2 selery (ok. 1 kg),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 7 arkuszy nori,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 ziarenka kardamonu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 goździki,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starte marchewki i pietruszki. Duś warzywa, aż będą miękkie.
- Dodaj sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, utłuczone w moździerzu goździki i kardamon, imbir i dopraw całość solą i pieprzem.
- Selera obierz i pokrój na centymetrowe plastry. Gotuj w bulione do miękkości (15-20 minut) razem z 2 arkuszami nori. Wyjmij selara.
- Pozostałe arkusze przekrój na pół, namocz w bulionie i zawijaj w nie plastry selera i układaj na półmisku.
- Na selera wyłóż warzywa. Podawaj ze świeżą natką pietruszki. Jeśli chcesz, możesz udekorować kawałkami warzyw i plasterkami cytryny.
fot. Warzywa po grecku na wegańską wigilię/ Adobe Stock, CCat82
Piernik na wegańską Wigilię
Święta Bożego Narodzenia bez piernika sie nie obejdą. Nasza propozycja to niezwykle szybki i łatwy przepis. Tak wykonane ciasto jest naprawdę pyszne i nikt mu się nie oprze. Dla dekoracji możesz wierzch ciasta obsypać płatkami migdałów.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 "mleka" roślinnego,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 150 g cukru brązowego,
- 200 g ulubionych bakalii (np. żurawiny, orzechów, rodzynek).
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- sok z połowy cytryny,
- skórka starta z połowy pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej na 190 stopni Celsjusza.
- Suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej, powidła, mleko, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy. Całość wymieszaj mikserem.
- Potnij bakalie na mniejsze kawałki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj i przełóż masę do keksówki.
- Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).
fot. Piernik na wegańską Wigilię/ Adobe Stock, M.studio
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 25.11.2020 przez Małgorzatę Machnicką.
Czytaj także:Na tropie dobrego składu: wybieramy twaróg sernikowy w wiaderku bez dodatków – 10 propozycjiJakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami? Zobacz naszą listęZdrowe bezglutenowe pierniczki świąteczne. 3 sprawdzone i szybkie przepisy