Tak przygotujesz wegańską Wigilię: 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przerobionych na wegańskie

wegańska wigilia fot. Adobe Stock, gpointstudio
Wegańska Wigilia nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych świątecznych potraw. Wystarczą mniejsze lub większe modyfikacje tradycyjnych przepisów, które pozwalają wyeliminować składniki pochodzenia zwierzęcego. W ten sposób z łatwością można przygotować 12 wigilijnych dań — od przystawek ze śledzi z boczniaków po sernik i piernik na deser. W wielu przypadkach potrawy są równie smaczne i wyglądają tak apetycznie, jak te tradycyjne.
/ 13.12.2024 12:29
wegańska wigilia fot. Adobe Stock, gpointstudio

Aby stworzyć wegańskią Wigilię, nie trzeba drastycznie zmieniać tradycyjnego menu. Wystarczy zamienić potrawy rybne na dania bazujące na warzywach lub grzybach (np. boczniaki świetnie imitują ryby), zastąpić klasyczny majonez w sałatce jarzynowej jego wegańskim odpowiednikiem i zamiast masła do smażenia użyć oleju roślinnego. Zobacz, czego i jak użyć, aby wegańska Wigilia była nie tylko zgodna z zasadami diety wegańskiej, ale też równie uroczysta i smaczna jak tradycyjna.

Spis treści:

  1. Jak przygotować wegańską Wigilię?
  2. Przepisy na wegańskie dania wigilijne

Jak przygotować wegańską Wigilię? Zasady

Tradycyjne dania wigilijne można z łatwością dostosować do diety wegańskiej, ponieważ zgodnie z tradycją nie zawierają mięsa. Warto jednak pamiętać, że weganie unikają nie tylko mięsa i ryb, ale także jajek, nabiału, miodu oraz bulionów mięsnych czy rybnych.

Oto kilka podpowiedzi, które pomogą ci przygotować wegańska Wigilię:

  • Ryby i owoce morza: zastąp je warzywami (np. gotowany seler owinięty w nori warzywach po grecku) lub grzybami (patrz: wegańskie śledzie z boczniaków).
  • Nabiał: wyklucz masło, śmietanę i mleko – zamiast nich użyj oleju roślinnego, napojów roślinnych czy wegańskich śmietan.
  • Jajka: do panierowania lub zagęszczania mas możesz użyć zamienników jajek, np. siemienia lnianego lub aquafaby.
  • Miód: zamień go na syrop klonowy lub inne słodzidła roślinne, jeśli goście tego wymagają.
  • Buliony mięsne/rybne: zastąp je wywarami warzywnymi.

Dopytaj gości o ich preferencje żywieniowe, ponieważ nie wszyscy stosują zasady diety wegańskiej tak samo rygorystycznie. Z resztą, jeśli przyjrzysz się tradycyjnym potrawom wigilijnym, wiele z nich naprawdę łatwo przerobić na potrawy roślinne.

Przepisy na wegańskie dania wigilijne

Zacznijmy od dań, z którymi najłatwiej sobie poradzić, modyfikując je zgodnie z zasadami diety wegańskiej:

  • Tradycyjny czerwony barszcz wigilijny już jest wegański – o ile ugotowany jest na wywarze warzywnym. Podawaj go z uszkami z grzybowym nadzieniem albo z warzywnymi pasztecikami drożdżowymi (przepis znajdziesz w naszym zestawieniu niżej).
  • Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują w wegańskiej wersji okraszone cebulką usmażoną na oleju roślinnym. Z tradycyjnego farszu wyeliminuj masło - z powodzeniem możesz je zastąpić każdym innym tłuszczem. Pamiętaj, aby w cieście na pierogi zastąpić też jajko np. łyżką oleju rzepakowego. Jeśli dodasz do nadzienia z kapusty lub grzybowego trochę sosu sojowego, farsz nabierze bardziej pełnego, satysfakcjonującego smaku.
  • Jednym z naszych ulubionych farszy do pierogów na wegańską Wigilię, jest ten z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Farsz do pierogów z kaszą gryczaną możesz urozmaicić wegańskim serem, który obecnie bez problemu kupisz w większości dużych supermarketów. Świetnie smakuje tam też wędzone tofu.
  • Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych 12 dań wigilijnych. Poza wspominanymi składnikami, dodaje się do niej cebulę i przyprawy - cząber, majeranek i liście laurowe. W klasycznym przepisie, by przekształcić potrawę w wegańską, wystarczy zamienić masło na ulubiony olej roślinny - świetnie sprawdzi się rzepakowy i słonecznikowy.
  • Tradycyjny kompot z suszu to w 100% wegański napój. Nie dodawaj do niego po prostu miodu. Aby podkręcić jego smak dodaj sporo korzennych przypraw - kardamonu, cynamonu, goździków i wanilii.

  • Sernik bez sera to świetny wegański deser, który podbije serca wszystkich gości! Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie nie więcej niż pół godziny. Ten z naszego przepisu zrobiony jest ze składników dostępnych niemal w każdym sklepie.

wegański wigilijny kompot z suszu

fot. Wegański kompot wigilijny/ Adobe Stock, Ryba Sisters

Przejdźmy teraz do konkretnych przepisów na potrawy.

Wegańska Wigilia: przepis na paszteciki warzywne

Paszteciki warzywne to idealny dodatek do barszczu czerwonego. W naszej wersji farsz przygotujesz z brązowej soczewicy i grzybów. Dla dekoracji możesz je obsypać czarnym sezamem.

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki,
  • 20 g drożdży (świeżych),
  • 50 ml oleju (np. rzepakowego),
  • 350 ml "mleka" roślinnego,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g ugotowanej brązowej soczewicy,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie - 1-2 godziny.
  2. Ugotuj soczewicę w wodzie z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Drożdże wkrusz do miski, posyp cukrem i niewielka ilością mąki.
  4. Odlej 100 ml mleka (powinno być ciepłe) i dodaj do drożdży. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Mąkę przesiej do dużej miski i dokłądnie wymieszaj z solą. Dodaj drożdże, olej i pozostałą część mleka. Całość wyrób na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Przygotuj farsz: kajzerkę namocz w mleku, cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Grzyby odsącz i pokrój. Całość przełóż do miski i dodaj ugotowaną soczewicę i wszystkie przyprawy. 
  7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  8. Wyrośnięte ciasto podziel na pół - połowę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  9. Ciasto przekrój wzdłuż na 2 równe części. Na każdą z nich wyłóż 1/4 farszu, układając go na środku. Zawiń całość w rulonik.
  10. Krój po skosie na małe paszteciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piecz 20 minut.

Wegańska Wigilia: przepis na paszteciki warzywne

fot. Wegańska Wigilia: przepis na paszteciki warzywne/ Adobe Stock, Paweł Kacperek

Wegańska Wigilia: korzenne boczniaki

Boczniaki doskonale zastępują przystawki w postaci marynowanych śledzi, wędzonych ryb czy szwabskiej sałatki. Nie może ich zabraknąć z menu wegańskiej Wigilii.

Składniki:

  • 1 kg boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki łagodnej musztardy,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki jabłkowego octu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obsmaż boczniaki z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Wszystkie składniki marynaty włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  4. Usmażone boczniaki wystudź, przełóż do półmiska i zalej marynatą.
  5. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby nabrały aromatu.

Wegańska wigilia: korzenne boczniaki

fot. Wegańska wigilia: korzenne boczniaki/ Adobe Stock, annapustynnikova

Wegańska Wigilia: wegański majonez do sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to ugotowane ziemniaki, marchewki, seler i pietruszka z dodatkiem świeżego jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodawania gotowanych jaj, a klasyczny majonez zastąpisz tym wegańskim (jeśli nie masz czasu na przygotowanie majonezu, sięgnij po ten gotowy wegański majonez z supermarketu.

Składniki:

  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml szklanki aquafaby,
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu i miksuj przez 2 minuty.
  2. Po trochu dodawaj olej, cały czas miksując.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyłącz blender.
  4. Wegański majonez przełóż do słoiczków

sałatka jarzynowa wegańska

fot. Wegańska sałatka świąteczna/ Adobe Stock, grinchh

Przepis na pasztet warzywny na wegańską Wigilię

Przepisów na pasztet wegański jest całe mnóstwo. Jesli potrzebujesz inspiracji, zajrzyj do naszych przepisów na pasztety wegetariańskie. Z łatwością zrobisz z nich pasztety wegańskie, pomijając dodatek surowych jaj - smak potrawy naprawdę na tym nie ucierpi.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik (190 stopni).
  2. Wlej oliwę do garnka, rozgrzej ją i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. 
  3. Do cebuli dodaj starta marchew, posiekany czosnek, pietruszkę i smaż przez 3 minuty.
  4. Dodaj 2 szklanki wody,liście laurowe, ziele angielskie i przez 10 minut gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Warzywa odcedź i przełóż do miski. Dodaj resztę przypraw, sos sojowy i kaszę jaglaną oraz cieciorkę. 
  6. Zmiksuj całość blenderem na możliwie gładka masę.
  7. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i piecz przez 50 minut. 

pasztet wegański na wigilię 

fot. Wegański pasztet wigilijny/ Adobe Stock, thepiwko

Warzywa po grecku na wegańską Wigilię

Ryba po grecku to danie, które pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. Nie musisz rezygnować z tego cudownego smaku - przygotuj pieczonego selera z warzywami po grecku! To idealny pomysł na wegańską Wigilię.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 2 selery (ok. 1 kg),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 7 arkuszy nori,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 ziarenka kardamonu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 goździki,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starte marchewki i pietruszki. Duś warzywa, aż będą miękkie.
  4. Dodaj sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, utłuczone w moździerzu goździki i kardamon, imbir i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Selera obierz i pokrój na centymetrowe plastry. Gotuj w bulione do miękkości (15-20 minut) razem z 2 arkuszami nori. Wyjmij selara.
  6. Pozostałe arkusze przekrój na pół, namocz w bulionie i zawijaj w nie plastry selera i układaj na półmisku.
  7. Na selera wyłóż warzywa. Podawaj ze świeżą natką pietruszki. Jeśli chcesz, możesz udekorować kawałkami warzyw i plasterkami cytryny.

warzywa po grecku na wegańską Wigilię

fot. Warzywa po grecku na wegańską wigilię/ Adobe Stock, CCat82

Piernik na wegańską Wigilię

Święta Bożego Narodzenia bez piernika sie nie obejdą. Nasza propozycja to niezwykle szybki i łatwy przepis. Tak wykonane ciasto jest naprawdę pyszne i nikt mu się nie oprze. Dla dekoracji możesz wierzch ciasta obsypać płatkami migdałów.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 "mleka" roślinnego,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 200 g ulubionych bakalii (np. żurawiny, orzechów, rodzynek).
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • sok z połowy cytryny,
  • skórka starta z połowy pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej na 190 stopni Celsjusza.
  2. Suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj olej, powidła, mleko, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy. Całość wymieszaj mikserem.
  4. Potnij bakalie na mniejsze kawałki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj i przełóż masę do keksówki.  
  5. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).

Piernik na wegańską Wigilię

fot. Piernik na wegańską Wigilię/ Adobe Stock, M.studio

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie  25.11.2020 przez Małgorzatę Machnicką.

Czytaj także:Na tropie dobrego składu: wybieramy twaróg sernikowy w wiaderku bez dodatków – 10 propozycjiJakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami? Zobacz naszą listęZdrowe bezglutenowe pierniczki świąteczne. 3 sprawdzone i szybkie przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA