Na początek uwierz, że wybór między kawą z mlekiem lub bez niego nie jest w przypadku większości ludzi sprawą bardzo istotną. Oczywiście są sytuacje, gdy postawienie na jeden z tych rodzajów kawowego naparu może mieć znaczenie, ale o tym decyduje tak naprawdę stan zdrowia i ewentualne przeciwwskazania do picia samej kawy czy używania mleka nie tylko do kawy, ale w ogóle. Poniżej znajdziesz informacje, które pomogą ci dokonać najlepszego dla siebie wyboru.
Spis treści:
- Która kawa jest zdrowsza: z mlekiem czy czarna?
- Kawa z mlekiem czy bez – wady i zalety obu kaw
- Kto nie powinien pić kawy czarnej lub z mlekiem?
Która kawa jest zdrowsza: z mlekiem czy czarna?
Jeśli trzeba by było jednym słowem odpowiedzieć na pytanie, jaką kawę pić: z mlekiem czy bez mleka, odpowiedź musiałaby brzmieć: bez mleka. Dlaczego? Ponieważ zawiera więcej przeciwutleniaczy i mniej kalorii.
Jednak nie jest tak, że dla każdego czarna kawa będzie korzystniejsza, albo że kawa z mlekiem jest jakoś ewidentnie szkodliwa dla wszystkich. Tak nie jest, bo to, czy kawa jest zdrowa z mlekiem czy bez, jest sprawą bardziej skomplikowaną. Dlatego niżej przyjrzymy się kawie w tych dwóch wersjach, dzięki czemu samodzielnie zdecydujesz, który rodzaj tego napoju jest dla ciebie korzystniejszy.
Co więcej, może się okazać, że na różnych etapach życia raz czarna kawa będzie dla ciebie korzystniejsza, raz lepiej posłuży ci ta z mlekiem. Trzeba też pamiętać, że kawa, nieważne z mlekiem czy bez niego, jest tylko niewielkim elementem całej diety. Z jednej strony to oznacza, że wybór między kawą czarną a białą w pewnych sytuacjach może nie mieć większego znaczenia. Z drugiej strony wybór ten może być jednym z niewielkich „kroczków”, które zbliżą cię do twojego celu i stanie się elementem kształtowania zdrowszych nawyków.
Konkluzja jest więc taka, że choć kawa czarna uchodzi za zdrowszą i są za tym pewne argumenty, to sprawa nie jest oczywista i tak wielkiej wagi, jak mogłoby się wydawać.
Kawa z mlekiem czy bez – wady i zalety obu kaw
Poznaj plusy i minusy picia kawy czarnej i kawy z mlekiem. Bo nie jest tak, że jedna z nich jest dobra dla wszystkich.
Wady i zalety kawy czarnej
Zalety:
- Zawiera więcej antyoksydantów (np. kwas chlorogenowy), który neutralizuje wolne rodniki.
- Jeśli jest niesłodzona, nie wpływa na poziom cukru we krwi.
- Niesłodzona praktycznie nie dostarcza kalorii, dlatego np. jest korzystniejsza podczas diety odchudzającej.
Wady:
- Intensywny smak czarnej kawy może być nieakceptowalny dla niektórych osób.
- Może działać drażniąco na błonę śluzową żołądka.
Wady i zalety kawy z mlekiem
Zalety:
- Dodatek mleka zmniejsza kwasowość kawy, co może mieć znaczenie dla osób z wrażliwym żołądkiem.
- Zawiera białko i wapń z mleka, które są cennymi składnikami odżywczymi.
Wady:
- Może mieć mniejsze działanie antyoksydacyjne niż kawa czarna, gdyż występują interakcje między białkami mleka a polifenolami kawy.
- Wyższa kaloryczność, szczególnie w przypadku mleka zagęszczonego (zobacz: Która kawa jest najbardziej kaloryczna?).
fot. Kawa z mlekiem czy bez: wady i zalety/ Adobe Stock, v_l
Kto nie powinien pić kawy czarnej lub z mlekiem?
Kluczowy przy wyborze kawy z mlekiem czy bez mleka może okazać się stan zdrowia. Poniższa lista przeciwwskazań powinna pomóc ci dokonać najlepszego dla siebie wyboru.
Kto nie powinien pić kawy czarnej?
Jak się zaraz przekonasz, nie wszystkie z tych przeciwwskazań są bezwzględne:
- Ludzie z chorobą wrzodową lub refluksem, ponieważ czarna kawa zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
- Osoby z nietolerancją kofeiny, u których kawa może powodować nerwowość, zaburzenia snu i przyspieszone bicie serca.
- Kobiety w ciąży (w dużych ilościach), ze względu na ryzyko zwiększenia ciśnienia krwi. Kawa w ciąży jest dozwolona, ale w ograniczonej ilości.
Kto nie powinien pić kawy z mlekiem?
Oto przeciwwskazania do picia kawy z mlekiem (także nie wszystkie są bezwzględne):
- Ludzie z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka.
- Osoby na diecie niskokalorycznej, dla których mleko może dostarczać zbędnych kalorii. Oczywiście można kaloryczność mleka uwzględnić w kaloryczności całej diety i wtedy nie ma problemu.
- Osoby z nadciśnieniem (jeśli mleko zagęszczone zawiera dodatkowy sód).
- Kobiety w ciąży (w dużych ilościach), ze względu na ryzyko zwiększenia ciśnienia krwi. Dodatek mleka nie zmniejsza potencjału kawy do podnoszenia ciśnienia.
- Ludzie z nadwrażliwością na kofeinę — to, ile kofeiny ma kawa, nie zależy od dodatku mleka. Tu raczej trzeba sięgać po kawę bezkofeinową.
Czytaj także:
Czy kawa na czczo to dobry pomysł?
Czy kawa wypłukuje magnez?
Właściwości zielonej kawy — czy warto ją pić?