Czy można jeść surowe jajka i czy są jakiekolwiek korzyści z jedzenia jaj na surowo?

czy można jeść surowe jajka fot. Adobe Stock, Joseph
Na pytanie, czy można jeść surowe jaja, jest jedna prosta odpowiedź: tak, możesz, ale lepiej tego nie robić. Surowe jaja nie są pod żadnym względem korzystniejsze dla zdrowia od gotowanych, a na dodatek istnieje ryzyko zakażenia się chorobotwórczymi drobnoustrojami. Gotowanie likwiduje to ryzyko, a przy okazji czyni jaja zdrowszymi, gdyż zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Ewa Cwil / 28.11.2024 05:12
czy można jeść surowe jajka fot. Adobe Stock, Joseph

Zastanawiasz się, czy można jeść surowe jaja? Można, a jakże, tylko po co? Pewnie słyszałaś, że surowe żółtko jest zdrowe na gardło, a białko na żołądek. A może myślisz, że niegotowane jaja są lepiej przyswajalne i że organizm „wyciągnie” z nich więcej cennych składników? Jest wiele mitów na temat jaj, a my tutaj tłumaczymy, dlaczego jedzenie jaj na surowo nie jest najlepszym pomysłem.

Spis treści:

  1. Czy można jeść jajka na surowo?
  2. Czy surowe jajka są zdrowe?
  3. Kto nie powinien jeść surowych jaj?

Czy można jeść jajka na surowo?

Spożywanie surowych jaj jest oczywiście możliwe. Wiąże się jednak z pewnym ryzykiem, głównie związanym z zakażeniem bakterią Salmonella, które może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeśli zależy ci na jedzeniu surowych jajek, sięgaj po jajka od zaufanych dostawców, przechowuj je w lodówce, wyparzaj skorupkę przed rozbiciem oraz unikaj jedzenia tych o uszkodzonej skorupce.

Pewną opcją może być jedzenie tzw. jajek pasteryzowanych, są to płynne jaja poddane pasteryzacji. Jednak w przypadku tego produktu ryzyko zakażenia salmonellą i innymi drobnoustrojami nie jest całkowicie eliminowane, lecz znacznie spada.

Czy można jeść surowe białko jajka?

Surowe białko jajka zawiera awidynę, białko, które może wiązać biotynę (witaminę B7) i utrudniać jej wchłanianie. Obróbka cieplna jaja niszczy awidynę, dzięki czemu gotowane białko jest łatwiej przyswajalne i bezpieczniejsze.

Chociaż jednorazowe spożycie surowego białka nie spowoduje niedoboru biotyny, regularne spożywanie w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Czy można jeść surowe żółtko?

Żółtko surowego jajka jest mniej ryzykowne niż białko pod kątem wpływu na wchłanianie składników odżywczych. Natomiast nadal może być źródłem bakterii Salmonella.

Żółtko zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, E, K, a także luteinę i zeaksantynę korzystne dla zdrowia oczu. Jednak dla własnego bezpieczeństwa również żółtka lepiej spożywać po ugotowaniu.

Czy surowe jajka są zdrowe?

Surowe jajka są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, witaminy, przeciwutleniacze i aminokwasy. Niemniej jednak ich biodostępność jest niższa niż w przypadku jajek gotowanych. W przypadku surowych jaj ryzyko zakażenia Salmonellą oraz problemy z wchłanianiem biotyny sprawiają, że obróbka termiczna jest lepszą opcją dla zdrowia.

Surowe jajko: na co pomaga?

Surowe jajka czasami stosuje się jako domowy sposób wspomagający regenerację strun głosowych i nawilżenie gardła. Trzeba jednak stwierdzić, że brak jest naukowego potwierdzenia tych właściwości.

Niektórzy uważają, że surowe jajka mogą wspierać budowę mięśni dzięki wysokiej zawartości aminokwasów. Jednak efekty te można równie dobrze osiągnąć, spożywając gotowane jajka.

Surowe jajka na żołądek

Surowe jajka bywają zalecane w tradycyjnej medycynie jako środek łagodzący podrażnienia błony śluzowej żołądka. W teorii białko jajka tworzy powłokę ochronną, która może działać kojąco. Jednak brak wystarczających dowodów naukowych sprawia, że takie zastosowanie nie jest szeroko zalecane.

Jednak trawienie białek sprawia, że białko jaja szybko ulega denaturacji i przestaje mieć znaną z surowych konsystencję, więc nie może przez dłuższy czas tworzyć „powłoki ochronnej”.

Surowe jajka na płuca

Ciągle jeszcze pokutuje przekonanie, że surowe jajka mogą wspomagać regenerację płuc w przypadku podrażnień lub jako element domowej kuracji układu oddechowego. Tego typu zastosowania nie są jednak poparte solidnymi dowodami naukowymi i wymagają ostrożności ze względu na ryzyko zakażenia salmonella.

Czy surowe jajka są zdrowefot. Czy surowe jajka są zdrowe?/ Adobe Stock, New Africa

 

Kto nie powinien jeść surowych jaj?

Większe ryzyko związane z jedzeniem surowych jaj występuje w przypadku osób:

  • po 65. roku życia,
  • z zaburzeniami odporności (np. zakażenie HIV czy AIDS),
  • z chorobami zapalnymi jelit,
  • dzieci poniżej 3. roku życia.

Szacuje się, że 1 na 20 000 jaj jest skażone salmonellą. Wydaje się, że ryzyko jest zatem nieduże. Jednak nigdy nie ma pewności, czy zjedzone na surowo jajo nie było akurat tym jednym na 20 tysięcy. U osób wymienionych wyżej zakażenie salmonellą może mieć bardzo ciężki przebieg i zagrażać zdrowiu, a nawet życiu.

Czytaj także:
Ile kalorii ma jajko?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Jakie jajka są najzdrowsze?

Redakcja poleca

REKLAMA