Filety tej lekkostrawnej ryby rzadko trafiają na polskie stoły. Mają delikatny smak, ale wymagają odpowiedniego przygotowania

ryba błękitek czy jest zdrowa fot. Adobe Stock, fuen30
Czy ryba błękitek jest zdrowa? Tak, o ile nie jest skażona pasożytami lub została poddana odpowiedniej obróbce – w wysokiej temperaturze lub mrożona przez minimum 72 godziny. Błękitek to nieduża ryba morska, którą pozyskuje się jedynie z połowów. Nie jest tłusta, dostarcza pełnowartościowego białka i mikroelementów. Najzdrowsza jest pieczona lub gotowana, a mniej zdrowa w postaci solonej i przetworów rybnych.
Ewa Cwil / 16.12.2024 05:13
ryba błękitek czy jest zdrowa fot. Adobe Stock, fuen30

Ryba błękitek jest zdrowa, jeśli zostanie odpowiednio „potraktowana”. Do sklepów trafiają zwykle przetwory z błękitka, choć można go też samodzielnie przygotować, o ile uda się kupić tuszkę czy filety. Wiele się mówiło swego czasu o obecności pasożytów w mięsie błękitka, ale tak naprawdę ten gatunek ryby nie jest bardziej narażony na zakażenie pasożytami niż inne ryby morskie. W dodatku można prostymi sposobami wyeliminować ryzyko zakażenia się pasożytami z błękitka.

Spis treści:

  1. Czy ryba błękitek jest zdrowa?
  2. Ryba błękitek: opinie
  3. Błękitek i pasożyty

Czy ryba błękitek jest zdrowa?

Błękitek to morska ryba z rodziny dorszowatych. Żyje w chłodnych wodach oceanicznych, głównie w północno-wschodnim Atlantyku (Morze Północne, Morze Norweskie, wzdłuż wybrzeży Europy). Występuje na głębokościach do 300-400 metrów.

Błękitek jest wyłącznie rybą dziko poławianą, nie hodowaną, i trafia na rynek głównie w postaci filetów lub jako składnik produktów przetworzonych.

Wartości odżywcze mięsa błękitka (na 100 g)

Błękitek to niskokaloryczna ryba bogata w białko i zdrowe tłuszcze.

  • kalorie: 80–100 kcal
  • białko: 17–20 g
  • tłuszcz: 1 g, w tym kwasy omega-3: 0,3–0,5 g (ważne dla serca i mózgu).
  • cholesterol: niski (40 mg)
  • witaminy: witamina D - kluczowa dla zdrowia kości (2–3 µg), witamina B12 - ważna dla układu nerwowego (ok.1 µg).
  • minerały: selen (ok. 30 µg) - działa antyoksydacyjnie, fosfor (ok. 150 mg) - wspiera metabolizm i mocne kości.

Czy błękitek jest zdrowy?

Ze względu na niski poziom tłuszczu błękitek jest lekkostrawny. Niestety zawiera niewiele kwasów omega-3 w porównaniu do tłustych ryb (np. łososia).  Ponieważ to mała ryba (zwykle ok. 22 cm długości), w mniejszym stopniu jest narażona na skażenie metalami ciężkimi, więc po odpowiednim przygotowaniu, jest bezpieczna także dla dzieci i kobiet w ciąży (patrz: Ryby w ciąży).

Zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym

W kuchni domowej najczęściej podawany jako smażone lub panierowane filety. Idealny do pieczenia i gotowania na parze ze względu na delikatne mięso. Używany jako składnik rybnych zapiekanek i sałatek. W przemyśle spożywczym stosowany do produkcji mrożonych filetów, rybnych paluszków i paprykarzy. Często trafia do przetworzonej żywności, np. surimi (imitacje krabów).

W Polsce rzadko można kupić świeżego błękitka, natomiast dość popularne są suszone błękitki.

Zdrowe produkty z błękitka: świeże filety, pieczony błękitek, dania gotowane na parze. Są lekkostrawne i bogate w białko.

Produkty mniej zdrowe: przetwory (np. paluszki rybne, paprykarze, suszone i solone filety) zawierają duże ilości soli, tłuszczów i sztucznych dodatków, co zmniejsza ich wartość odżywczą.

Ryba błękitek: opinie

Błękitek ma łagodny, delikatny smak, ale jak każdy produkt budzi mieszane opinie. Jednym bardzo smakuje, inni go nie lubią. Oto przykłady opinii o błękitku, jakie można znaleźć w internecie:

  • „Smak łagodny, przypomina dorsza, ale jest tańszy i mniej tłusty.” (źródło: forum kulinarne mojegotowanie.pl)
  • „Delikatne mięso, świetnie się sprawdza w zapiekankach i jako filet w panierce.” (źródło: wizaż.pl, dział Kulinaria)
  • „Mięso jest zbyt delikatne, łatwo się rozpada, a smak mało wyrazisty.” (źródło: smaker.pl)
  • „Nie każdy lubi konsystencję błękitka, szczególnie dzieci.” (źródło: forum mniammniam.pl)

Błękitek i pasożyty

Jak większość ryb morskich, błękitek może być narażony na pasożyty. Większość z nich bytuje we wnętrznościach ryby, jeśli więc zostanie ona wypatroszona wkrótce po złowieniu, mięso nie zostaje zainfekowane.

Innym pasożytem błękitka są nicienie Anisakis simplex — mają postać białych, skręconych nitek widocznych w mięsie. Są groźne dla ludzi, mogą powodować anisakiozę – reakcję alergiczną, bóle brzucha, wymioty lub w skrajnych przypadkach perforację jelit.

Jak się chronić przed zakażeniem pasożytami z ryb, w tym z błękitka:

  • Mrożenie ryby (-20°C przez minimum 3 doby) skutecznie niszczy larwy pasożytów.
  • Obróbka termiczna (pieczenie, smażenie, gotowanie) jest również bezpieczna (temperatura niezbędna do zabicia pasożytów to minimum 63 stopnie).
  • Unikaj jedzenia surowego błękitka (np. w sushi), jeśli nie był wcześniej odpowiednio mrożony.

Błękitek a ryzyko zakażenia pasożytami

fot. Błękitek a ryzyko zakażenia pasożytami/ Adobe Stock, JackF

Czytaj także:5 najzdrowszych i najsmaczniejszych rybMintaj z piekarnika: szybki przepis na pyszną rybęMorszczuk w sosie z pomarańczy — palce lizać!

Redakcja poleca

REKLAMA