kobieta, lodówka, jedzenie

Jak uniknąć niestrawności

Wzdęcia, zgaga, ból brzucha – tak często kończy się obfita uczta. Sprawdź, jak należy jeść, aby się… nie przejeść
/ 10.12.2010 07:45
kobieta, lodówka, jedzenie

Pojawia się po jedzeniu. Oznakami niestrawności są: wzdęcia, mdłości, ból brzucha, zgaga. Przyczyną zazwyczaj jest zbyt duża ilość pokarmu, którego żołądek nie może strawić. Stąd uczucie ciężkości i ucisku w brzuchu, pieczenie w przełyku.

Posiłek z rozsądkiem
Winę za kłopoty żołądkowe ponosi łakomstwo. Postaraj się więc poskromić wilczy apetyt.

1. Siadaj do stołu, zanim będziesz bardzo głodna. Przed posiłkiem wypij pół szklanki wody mineralnej.
2. Nigdy nie najadaj się do syta. Skończ posiłek w momencie, gdy czujesz, że jeszcze coś zmieściłoby się w żołądku.
3. Nie denerwuj się w czasie posiłku i nie jedz w pośpiechu.
4. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Nierozdrobniony pokarm będzie długo zalegał w żołądku i powodował niestrawność.
5. Dodawaj do potraw przyprawy ułatwiające trawienie: majeranek, jałowiec, lubczyk.