Fit ciasto z truskawkami to dietetyczna wersja klasycznych truskawkowych ciast, które mają często dużo kalorii. Przepisy na lekkie ciasta truskawkowe wersji fit, są zdrowsze, nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru i nie tuczą. Wykorzystują w pełni wartości odżywcze truskawek — jednych ze zdrowszych sezonowych owoców. Przetestuj je i przyznaj nam rację: fit ciasto z truskawkami jest równie smaczne, jak inne klasyczne proste i tanie ciasta truskawkowe. Jednocześnie nasze przepisy mają mniej kalorii, a więcej białka. Niektóre z nich nadają się na dietę cukrzycową, a nawet dietę ketogeniczną.
Spis treści:
- Jak zrobić fit ciasto z truskawkami?
- Fit sernik z truskawkami
- Fit ciasto owsiane z truskawkami
- Fit ciasto jogurtowe z truskawkami
- Fit ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką
- Fit białkowe ciasto z truskawkami i galaretką
Jak zrobić fit ciasto z truskawkami?
Tworząc zdrowszą wersję klasycznych ciast z truskawkami, postaw na ciasta truskawkowe, w których jest bardzo dużo owoców. Kaloryczność truskawek jest niewielka, a przepełnia je smak.
Truskawki w dietetycznych ciastach warto połączyć z niskokalorycznym nabiałem: jogurtem naturalnym, bogatym w białko jogurtem typu skyr, kefirem, maślanką i mlekiem. Unikaj korzystania ze śmietanki kremówki, czy mascarpone, które są kaloryczne i powodują, że ciasta z truskawkami przestają być dietetyczne.
Jak we wszystkich fit ciastach, przy fit ciastach z truskawkami warto zamienić klasyczny cukier na niskokaloryczny zamiennik: ksylitol, erytrol, stewię lub owoc mnicha.
Zamiast mąki pszennej korzystaj ze zmielonych płatków owsianych, lub mąki o wysokiej typizacji (pełnoziarnistej). Jeśli zależy ci na ograniczeniu węglowodanów w cieście truskawkowym, postaw na którąś z mąk dla cukrzyków.
Truskawki to bardzo uniwersalne owoce. Możesz z powodzeniem eksperymentować z innymi przepisami na dietetyczne ciasta z owocami i zamieniać w nich podane w przepisie owoce właśnie na truskawki. Oto garść inspiracji:
- fit ciasta z rabarbarem,
- fit ciasta z malinami,
- fit ciasta bez pieczenia,
- fit ciasta z borówkami,
- fit ciasta z jagodami,
- fit ciasta ze śliwkami.
Fit sernik z truskawkami
Oto dietetyczny sernik na zimno z truskawkami. Przepis przyda ci się na odchudzanie, ale to też dobre ciasto dla cukrzyków, albo sernik keto. Diabetycy mogą jeść truskawki, ale najlepiej w połączeniu z białkiem i tłuszczem, więc np. w formie kawałka takiego sernika.
Składniki na spód:
- 70 g płatków owsianych,
- 70 g daktyli,
- 70 g orzechów włoskich lub migdałów,
- 20 g rozpuszczonego masła,
- 10 g ksylitolu.
Składniki na masę serowo-truskawkową:
- 150 g mielonego twarogu półtłustego,
- 100 g jogurtu typu Skyr,
- 300 g truskawek zmielonych na mus,
- 40 g ksylitolu lub erytrolu (najlepiej w pudrze),
- 25 g żelatyny w proszku,
- truskawki do dekoracji ciasta.
Sposób przygotowania:
- Szklankę wody zagotuj. Zalej wrzątkiem daktyle i odstaw na ok. 15 minut.
- Do mocnego blendera przesyp orzechy, 40 g płatków owsianych i namoczone daktyle. Zmiel do uzyskania jednorodnej masy.
- Dodaj rozpuszczone masło, resztę płatków owsianych i ksylitol.
- Wyłóż blachę na sernik (np. okrągłą o średnicy ok. 20 cm) papierem do pieczenia i wylep powstałą masą. Odłóż spód do lodówki.
- Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj do zniknięcia grudek.
- Przełóż twaróg do blendera, dodaj Skyr, truskawki, żelatynę, ksylitol. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki, by nie było w nich grudek.
- Przelej masę serową na wcześniej przygotowany spód. Przełóż do lodówki na min. 3 godziny.
- Udekoruj sernik świeżymi truskawkami.
Makroskładniki/ 1 porcja (przepis na 8 porcji):
- Energia (kalorie): 237 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik: 3 g
fot. Fit sernik z truskawkami/ Adobe Stock, Карина Клачук
Fit ciasto owsiane z truskawkami
To bardzo zdrowe, ale trochę bardziej kaloryczne ciasto z truskawkami. Sprawdzi się jako posiłek okołotreningowy, weekendowe drugie śniadanie lub przekąska do szkoły, lub pracy.
Składniki:
- 120 g płatków owsianych,
- 50 g mąki ryżowej,
- 70 g mąki migdałowej,
- 100 g ksylitolu,
- 50 g masła,
- 450 g truskawek,
- 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu,
- skórka z cytryny,
- sok z cytryny,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- garść płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Wsyp płatki owsiane, dwa rodzaje mąki, ksylitol i masło do miski.
- Wyrób ciasto do połączenia składników.
- Podziel ciasto na 3 części: 2 części ciasta włóż do małej, płytkiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylep spód z masy.
- Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Włóż umyte i oczyszczone truskawki do rondla. Dodaj syrop lub miód i skórkę z cytryny.
- Podgrzewaj i duś truskawki do ich podgotowania. Odstaw od źródła ciepła.
- W osobnej miseczce wymieszaj porządnie sok z cytryny ze skrobią kukurydzianą.
- Przelej skrobię z sokiem do gorących truskawek, cały czas je mieszając. Powinnaś uzyskać konsystencję kisielu.
- Przełóż truskawki na upieczony spód.
- Pozostałą część owsianej masy rozprowadź na wierzchu ciasta tak, jak klasyczną kruszonkę. Posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz fit ciasto z truskawkami w 180 stopniach przez kolejne 25 minut.
Makroskładniki/ 1 porcja (przepis na 8 porcji):
- Energia (kalorie): 282 kcal
- Białko: 6,6 g
- Tłuszcz: 8,7 g
- Węglowodany: 36,6 g
- Błonnik: 3 g
fot. Fit ciasto owsiane z truskawkami/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Fit ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami doskonale się komponuje, ale samo skorzystanie w przepisie z jogurtu nie czyni go jeszcze fit ciastem. W poniższym przepisie nie korzystamy z klasycznego cukru, dzięki czemu to fit ciasto truskawkowe ma bardzo mało kalorii.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 150 g ksylitolu lub erytrolu,
- 3 jajka,
- 250 g mąki orkiszowej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 130 g jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz truskawki. Przekrój je na połówki.
- Niewielką okrągłą blaszkę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij jajka w misce przez ok. 5 minut. Dodaj ksylitol i ubijaj do jego rozpuszczenia.
- Dodaj olej i kontynuuj ubijanie.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
- Powoli dodawaj suche składniki do ubijanej masy. Dodaj też jogurt grecki.
- Przelej gotową napowietrzoną masę na blaszkę. Wyłóż na cieście truskawki.
- Piecz ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Kontroluj czas pieczenia, bo zależy on od wykorzystanej formy.
- Przed podaniem możesz posypać fit ciasto truskawkowe ksylitolem w pudrze i polać koktajlem truskawkowym.
Makroskładniki/ 1 porcja (przepis na 12 porcji):
- Energia (kalorie): 107 kcal
- Białko: 3,1 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 13,1 g
- Błonnik: 1 g
fot. Fit ciasto jogurtowe z truskawkami/ Adobe Stock, alexeyborodin
Fit ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką
Przepis na to fit ciasto jest banalny. Fit ciasto z truskawkami i budyniem nie zawiera cukru, ma więc mniej kalorii. Porcja tego ciasta ma jednak sporo tłuszczu: to zaleta dla cukrzyków i osób na diecie keto, ale wada dla osób na diecie niskotłuszczowej. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, wyjadane prosto z blachy.
Składniki:
- 600 g truskawek,
- opakowanie waniliowego budyniu,
- 500 mleka 2%,
- 100 g erytrolu,
- 100 g masła,
- 100 g mąki pszennej razowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj masło z erytrolem i mąką. Możesz doprawić kruszonkę szczyptą cynamonu.
- Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując mleko.
- Podziel kruszonkę na dwie części.
- Małą blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód połową kruszonki.
- Ułóż połowę truskawek.
- Przykryj ugotowanym budyniem, dodaj warstwę truskawek i posyp kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut, do zarumienienia kruszonki.
Makroskładniki/ 1 porcja (przepis na 6 porcji):
- Energia (kalorie): 324 kcal
- Białko: 5,3 g
- Tłuszcz: 19,6 g
- Węglowodany: 33 g
- Błonnik: 5,2 g
fot. Fit ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką/ Adobe Stock, sal
Fit niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami i galaretką
Fit ciasto niskowęglowodanowe z truskawkami i galaretką to tak naprawdę pozbawiony cukru wysokobiałkowy sernik na zimno z truskawkami. Robi się go w mig, nadaje się także na dietę bezglutenową, dietę cukrzycową, dietę niskowęglowodanową, a nawet dietę keto.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka z dobrym składem,
- 2 jajka,
- 15 g żelatyny,
- 100 g ksylitolu,
- 40 g mąki kokosowej,
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru,
- 500 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę.
- Do blendera kielichowego włóż: twaróg, jajka, rozpuszczoną żelatynę, mąkę kokosową, ksylitol.
- Zblenduj dokładnie masę.
- Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia lub folią.
- Wylej masę serową na blaszkę.
- Połowę truskawek oczyść, pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki.
- Umieść truskawki w masie serowej.
- Przełóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Przygotuj truskawkową galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ułóż na cieście pozostałe truskawki i zalej je galaretką.
- Odstaw ciasto do lodówki na min. 3 godziny.
Makroskładniki/ 1 porcja (przepis na 8 porcji):
- Energia (kalorie): 123 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 7,5 g
- Błonnik: 1 g
fot. Fit ciasto białkowe z truskawkami i galaretką/ Adobe Stock, olyina
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 24.05.2022.
Czytaj także:
Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
Fit ciasto marchewkowe - 5 pysznych i dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta z marchewką
Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym
Lubisz spędzać czas w kuchni i tworzyć wspaniałe przysmaki? Kod rabatowy Carrefour pozwoli Ci zaoszczędzić na kulinarnych eksperymentach!