3 przepisy na pyszne i zdrowe FIT ciasta ze śliwkami bez cukru

dietetyczne fit ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, weyo
Fit ciasto ze śliwkami to pyszny sezonowy wypiek, który posmakuje całej rodzinie. Oto 3 przepisy na pyszne dietetyczne ciasta ze śliwkami: fit ciasto ze śliwkami i budyniem, czekoladowe fit muffiny ze śliwkami i dietetyczny placek śliwkowy z kruszonką. Wyróżnia je niższa kaloryczność i to, że nie ma w nich cukru.
/ 16.08.2022 05:27
dietetyczne fit ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, weyo

Fit ciasta ze śliwkami to odchudzone przepisy na ciasta śliwkowe, w których nie ma białego cukru i za wiele tłuszczu. Fit ciasta śliwkowe mają mniej kalorii i są zdrowsze, niż klasyczne wersje ciast ze śliwkami. Przetestuj je sama i wybierz swoje ulubione.

Spis treści:

  1. Fit ciasto ze śliwkami i budyniem
  2. Dietetyczny placek ze śliwkami i kruszonką
  3. Fit ciasto babeczki czekoladowe ze śliwkami

Fit ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej,
  • pół szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
  • 100 g ksylitolu w pudrze,
  • 60 g serka homogenizowanego,
  • 180 g masła,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
  • 800 ml mleka,
  • 50 g ksylitolu,
  • 300 g śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z ksylitolem i mąką migdałową. Dodaj szczyptę soli i cynamon.
  2. Dodaj masło i krój ciasto nożem, jednocześnie łącząc masło z suchymi składnikami.
  3. Gdy masło będzie już podzielone na bardzo małe kawałki, dodaj serek homogenizowany.
  4. Szybko zagnieć kruche ciasto.
  5. Przełóż ciasto do lodówki na ok. pół godziny.
  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozprowadź w okrągłej formie do tarty, wylepiając spód i brzegi.
  7. Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut.
  9. W czasie pieczenia ciasta przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystaj 800 ml mleka zamiast litra.
  10. Budyń dosłodź ksylitolem jeśli korzystasz z budyniu bez cukru.
  11. Wyłóż masę budyniową na lekko ostudzony spód.
  12. Na wierzchu połóż pokrojone w paski śliwki.
  13. Zapiekaj fit ciasto ze śliwkami jeszcze przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

fit ciasto ze śliwkami i budyniemfot. Fit ciasto ze śliwkami i budyniem/ Adobe Stock, Nataliia

Dietetyczny placek ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g oleju rzepakowego,
  • 200 g erytrolu lub ksylitolu,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 10 śliwek,
  • 250 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 śliwek,
  • kopiasta łyżka masła,
  • kopiasta łyżka mąki migdałowej,
  • kopiasta łyżka erytrolu lub ksylitolu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż okrągłą blachę do pieczenia (ok. 23 cm) papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Białka ubij.
  4. W osobnej misce ubij olej z ksylitolem i żółtkami.
  5. Dodaj skórkę z cytryny.
  6. Powoli dodawaj mąkę i proszek do pieczenia do masy tłuszczowej.
  7. Przestań mieszać, gdy znikną wszystkie grudki.
  8. Dodaj białka i wymieszaj kuchenną łopatką.
  9. Przelej masę na przygotowaną blaszkę.
  10. Zanurz w cieście pozbawione pestek, przekrojone na połówki śliwki.
  11. Wymieszaj mąkę migdałową, masło i erytrol, tworząc kruszonkę.
  12. Posyp ciasto kruszonką.
  13. Piecz fit ciasto ze śliwkami ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

dietetyczny placek ze śliwkamifot. Dietetyczny placek ze śliwkami i kruszonką/ Adobe Stock, lilam8

Fit babeczki czekoladowe ze śliwkami

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g kakao,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 75 g ksylitolu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • ok. 300 g śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj silikonowe foremki do babeczek.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i ostudź ją trochę.
  3. Posiekaj orzechy włoskie.
  4. Wymieszaj dwa rodzaje mąki, ksylitol, kakao, cynamon, proszek do pieczenia w misce.
  5. Dodaj wodę, mleko i olej. Dokładnie wymieszaj masę.
  6. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i orzechy.
  7. Wyciągnij pestki ze śliwek i pokrój je w kostkę.
  8. Wymieszaj większość śliwek z masą.
  9. Przełóż masę do foremek.
  10. Udekoruj każdą babeczkę pozostałymi śliwkami.
  11. Piecz fit ciasto ze śliwkami ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

fit muffinki czekoladowe ze śliwkamifot. Fit babeczki czekoladowe ze śliwkami/ Adobe Stock, Michał

Czytaj także:
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit pączki twarogowe na tłusty czwartek i nie tylko. Poznaj przepis na dietetyczne pączki serowe
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe
Fit ciasto z jagodami na 3 sposoby. Sernik, tarta i ciasto z masą budyniową. Dietetyczne i mocno jagodowe
5 przepisów na FIT ciasto z borówkami, które zachwyci każdego

Redakcja poleca

REKLAMA