ciasto marchewkowe fit fot. Adobe Stock, New Africa

Fit ciasto marchewkowe - 5 pysznych i dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta z marchewką

Marchewkowe ciasto fit jest lżejsze niż klasyczne ciasta, nie zawiera tak dużo cukru, tłuszczu i kalorii. Przetestuj przepisy na fit ciasto marchewkowe na 5 sposobów: z kremem, z płatkami owsianymi, z jogurtem, z orzechami i orkiszowe. Dietetyczne ciasto marchewkowe wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne.
/ 17.03.2022 09:56
ciasto marchewkowe fit fot. Adobe Stock, New Africa

Fit ciasto marchewkowe jest zdrowsze i bardziej dietetyczne niż klasyczna wersja ciasta z marchewką. Przetestuj przepisy na dietetyczne wersje ciasta marchewkowego: z kremem, orkiszowego ciasta marchewkowego fit, wilgotnego ciasta marchewkowego z jogurtem, taniego ciasta marchewkowego w wersji fit z płatkami owsianymi i chrupiącego zdrowszego ciasta marchewkowego z orzechami.

Spis treści:

  1. Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?
  2. Ciasto marchewkowe fit z kremem
  3. Tanie ciasto marchewkowe fit z płatkami owsianymi
  4. Wilgotne ciasto marchewkowe fit z jogurtem
  5. Fit ciasto marchewkowe z orzechami
  6. Puszyste ciasto marchewkowe fit z mąką orkiszową

Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?

Wydaje ci się, że każdy przepis na ciasto marchewkowe jest fit i zdrowy? Możesz się mylić. Wiele przepisów na ciasta marchewkowe zawiera sporo cukru i tłuszczu, co czyni je bardzo kalorycznymi. Jeśli ciasto ma też glazurę i krem z serka mascarpone, na pewno nie można powiedzieć, że jest fit.

Ciasto marchewkowe łatwo przygotować jednak w wersji dietetycznej. Sprawdź nasze przepisy na fit ciasta marchewkowe, a także przeczytaj kilka wskazówek, które pozwolą ci zmodyfikować klasyczne receptury:

  • Nie przesadzaj z ilością wykorzystywanych orzechów. Orzechy są zdrowe, jednak kaloryczne i nie sprzyjają powstawaniu fit potraw.
  • Dodaj do ciasta dużo marchewki. Może być jej więcej niż w przepisie, ciasto będzie zdrowsze i bardziej fit.
  • Zamiast cukru, cukru brązowego i miodu korzystaj z niskokalorycznych słodzików: ksylitolu, erytrolu i stewii.
  • Dodawaj do ciasta obficie przeciwzapalne, zdrowe przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki.
  • Zamiast klasycznej mąki pszennej skorzystaj z takiej razowej lub razowej orkiszowej.
  • Dodatek jogurtu do fit ciasta marchewkowego wzbogaca w białko i czyni ciasto bardziej wilgotnym.
  • Do ciasta marchewkowego możesz dodać też inne owoce. Szczególnie sprawdza się tu: banany, jabłka, ananas, pomarańcze.

Ciasto marchewkowe fit z kremem - przepis

Ten klasyczny przepis na ciasto marchewkowe wzbogacony został zdrowszą wersją kremu: z jogurtu i serka śmietankowego. Niezwykły aromat nadaje mu też skórka pomarańczy.

Składniki:

  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 250 g mąki pełnoziarnistej typu 1500,
  • 500 g tartej marchewki,
  • tarte jabłko,
  • 100 g miodu,
  • 100 g ksylitolu,
  • 4 jajka
  • łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 250 g serka philadelphia lub innego serka śmietankowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 60 ml soku z pomarańczy,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka. Dodaj do nich ksylitol i rozpuszczone masło.
  2. Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia. 
  3. Dodaj cynamon lub przyprawę do piernika i wymieszaj.
  4. Dodaj mielone migdały i dokładnie wymieszaj suche składniki.
  5. Dodaj tarte jabłko i marchewkę, a także miód.
  6. Dopraw połową skórki z pomarańczy, dokładnie wymieszaj, a potem połącz z ubitymi jajkami.
  7. Przełóż dokładnie wymieszane ciasto na blaszkę dowolnej wielkości.
  8. Piecz fit ciasto marchewkowe w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 45 minut.
  9. Zrób polewę: zmiksuj serek śmietankowy z jogurtem, skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy.
  10. Po ostudzeniu ciasta posmaruj je kremem i posyp orzechami.

ciasto marchewkowe fit z krememfot. Ciasto marchewkowe fit z kremem/ Adobe Stock, marcin jucha

Tanie ciasto marchewkowe fit z płatkami owsianymi - przepis

To fit ciasto marchewkowe możesz przygotować w wersji bezglutenowej. Klasyczne płatki owsiane mają gluten, ale skorzystaj z tych certyfikowanych oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa. Pamiętaj też, by wykorzystać bezglutenowy proszek do pieczenia.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200 g marchewki,
  • 2 jajka,
  • 150 g ksylitolu lub miodu,
  • 100 g masła,
  • 2 małe jogurty waniliowe typu Skyr.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach.
  2. Zmiel płatki w blenderze na mąkę.
  3. Ubij jajka, dodaj jogurty typu Skyr i wymieszaj. Dodaj ksylitol, masło i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do oddzielnej miski mielone płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
  5. Wymieszaj suche składniki.
  6. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  7. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Przełóż masę do naczynia. Piecz fit ciasto marchewkowe przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

tanie ciasto marchewkowe z płatkami owsianymifot. Ciasto marchewkowe fit z płatkami owsianymi/ Adobe Stock, fahrwasser

Wilgotne ciasto marchewkowe fit z jogurtem - przepis

Dodatek jogurtu greckiego i ananasa do fit ciasta marchewkowego powoduje, że jest ono wilgotne i bardzo lekkie. Przepis na ciasto możesz dowolnie modyfikować i dodawać do niego ulubione orzechy i suszone owoce. 

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej razowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru w proszku,
  • 120 g erytrolu, ksylitolu lub miodu,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 3 jajka,
  • 340 g marchewek,
  • 150 g ananasów z puszki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia.
  2. Erytrol ubij z olejem. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Do mokrych składników dodaj jajka. Ubij do połączenia i napowietrzenia masy.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi.
  5. Zetrzyj marchewki na tarce. Ananasa zblenduj.
  6. Dodaj je do reszty składników.
  7. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. 
  8. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Możesz posypać ciasto erytrolem w pudrze.

wilgotne ciasto marchewkowe fit z jogurtemfot. Wilgotne ciasto marchewkowe fit z jogurtem/Adobe Stock, voltan

Fit ciasto marchewkowe z orzechami - przepis

Jeśli chcesz zrobić fit ciasto marchewkowe z orzechami, możesz zmodyfikować dowolnie każdy inny podany tu przepis. Po prostu dodaj orzechy do masy lub na wierzch ciasta. Możesz też skorzystać z tego przepisu:

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta soli,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 150 ml syropu klonowego lub miodu,
  • 120 g jogurtu,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g siekanych orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 4 duże tarte marchewki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, sodę i suche przyprawy.
  2. Ubij jajka, dodaj olej, ekstrakt waniliowy i miód. 
  3. Do mokrych składników dodaj jogurt i mleko.
  4. Powoli dodawaj do mokrych składników te suche, cały czas mieszając.
  5. Dodaj tarte marchewki, rodzynki i orzechy.
  6. Przełóż masę do mniejszych foremek do zapiekania lub do dużej keksówki.
  7. Posyp ciasto orzechami. Piecz fit ciasto marchewkowe przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

fit ciasto marchewkowe z orzechamifot. Fit ciasto marchewkowe z orzechami/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Puszyste i proste ciasto marchewkowe fit z mąką orkiszową - przepis

Mąka orkiszowa wcale nie jest o wiele zdrowsza niż klasyczna mąka pszenna, jednak jak najbardziej sprawdza się w fit wypiekach. Pamiętaj, by stosować razową mąkę orkiszową, która jest zdrowsza i bardziej fot.

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g miodu,
  • 100 ml mleka,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 260 g mąki orkiszowej,
  • 4 duże tarte marchewki,
  • garść orzechów,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka jajek.
  2. Do osobnej miski dodaj żółtka, miód, jogurt i ubij. Dolej mleko.
  3. Powoli dodawaj do mokrych składników mąkę orkiszową. 
  4. Dodaj proszek do pieczenia i tartą marchewkę. Wymieszaj.
  5. Ostrożnie wymieszaj ciasto z białkami.
  6. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Posyp ciasto wiórkami kokosowymi i kruszonymi orzechami.
  8. Piecz fit ciasto marchewkowe ok. 40 minut w temp. 170 stopni.

puszyste ciasto marchewkowe fit z mąką orkiszowąfot. Puszyste ciasto marchewkowe fit z mąką orkiszową/ Adobe Stock, torriphoto

Czytaj także:
Dietetyczne pączki na 3 sposoby. Najlepsze przepisy i porady jak robić fit pączki
Dietetyczny mazurek wielkanocny na 3 sposoby: kajmakowy, czekoladowy i śliwkowy. Spróbuj mazurków w fit wersji
Fit pączki twarogowe na tłusty czwartek i nie tylko. Poznaj przepis na dietetyczne pączki serowe