ciasto z dyni fit fot. Adobe Stock, Anjelika Gretskaia

Ciasto dyniowe FIT w 4 odsłonach: czekoladowe, z jabłkami, z kremem kokosowym lub samą dynią

Ciasto dyniowe fit zrobisz bez dodatku cukru, w niskokalorycznej wersji przyjaznej odchudzaniu. Mąkę pszenną zastąp tą pełnoziarnistą, a zamiast bitej śmietany skorzystaj z mleczka kokosowego. Poznaj sprawdzone przepisy na fit ciasta dyniowe: ciasto dyniowe z jabłkami, ciasto dyniowe z czekoladą, ciasto dyniowe z mąki pełnoziarnistej i ciasto dyniowe z kremem kokosowym.
Sylwia Kazimierczuk / 07.09.2022 11:53
ciasto z dyni fit fot. Adobe Stock, Anjelika Gretskaia

Ciasto dyniowe FIT przygotowywane na bazie pieczonego musu z dyni to doskonały pomysł na lekki i dietetyczny deser. Zastąp cukier ksylitolem, stewią lub miodem. Zrezygnuj z białej mąki i zamiast tego stosuj mąkę pełnoziarnistą. W wersji amerykańskiej z dodatkiem kremu, użyj stałej części schłodzonego wcześniej mleka kokosowego zamiast bitej śmietany. Oto 3 wyselekcjonowane przepisy na fit ciasto dyniowe.

Spis treści:

  1. Ciasto dyniowe fit - prosty przepis
  2. Fit ciasto z dyni i jabłek

Ciasto dyniowe fit - prosty przepis

Składniki:

  • 1 średnia dynia Hokkaido,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń pestki, włókna i pokrój w kostkę.
  2. Wyłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut (piecz do miękkości). Zblenduj.
  3. Dyniowe puree dopraw solą, ksylitolem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  4. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do puree. Roztrzep jaja i również dodaj do pozostałych składników.
  5. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe fit wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, np. keksówki.
  6. Ciasto z dyni piecz przez 50 minut i gotowe podawaj z miodem. 

Ciasto dyniowe fitfot. Fit ciasto dyniowe/ Adobe Stock, istetiana

Fit ciasto z dyni i jabłek

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka,
  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki stewii,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Dynię umyj, przekrój i wydrąż pestki.
  2. Jabłka i dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut do miękkości.
  3. Po wystudzeniu zblenduj. Dopraw stewią i cynamonem.
  4. Dosyp przesianą mąkę pełnoziarnistą. Jeśli zależy ci na jej wyeliminowaniu, użyj mąki pszennej i mąki kokosowej w proporcjach 3:1. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie miksuj i przełóż na blachę.
  6. Dyniowe ciasto fit piecz przez 50 minut w 180°C.

Ciasto dyniowe fit z jabłkamifot. Fit ciasto z dyni i jabłek/ Adobe Stock, PAVEL GERASIMENKO

Amerykańskie ciasto z dyni fit z kremem

Składniki:

  • 250 g puree z dyni,
  • ksylitol,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mleko kokosowe (część stała) z 400 g puszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Na dzień przed przygotowaniem ciasta puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do lodówki.
  2. Puree z dyni wymieszaj z 3 łyżeczkami ksylitolu i solą. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Roztrzepane jajka zmiksuj z resztą składników i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dyniowe fit piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
  5. Do wysokiego naczynia włóż stałą część mleka kokosowego, 2-3 łyżki ksylitolu i łyżkę mąki kokosowej.
  6. Kokosową masę wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Możesz oprószyć je dodatkowo cynamonem.

Ciasto dyniowe z krememfot. Ciasto dyniowe fit z kremem kokosowym/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Ciasto czekoladowe z dyni fit

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g kakao,
  • 250 g purée dyniowego (zblendowanej pieczonej dyni),
  • 4 małe jajka,
  • 230 g ksylitolu lub erytrolu,
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mleko, olej i jajka.
  2. Dodaj ksylitol i wymieszaj do jego rozpuszczenia.
  3. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę.
  4. Odstaw 1/4 masy i wymieszaj ją z purée dyniowym.
  5. Pozostałą część masy wymieszaj z kakao.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciemną masę.
  7. Na wierzch wylej dyniową masę, możesz delikatnie połączyć dwie warstwy na wierzchu, by stworzyły wzory, mieszając je za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków.
  8. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

ciasto czekoladowe z dyni fitfot. Ciasto czekoladowe z dyni fit/ Adobe Stock, Anjelika Gretskaia

Artykuł pierwotnie opublikowany 23.10.2017.

Czytaj także:
Fit ciasto marchewkowe - 5 pysznych i dietetycznych przepisów na zdrowe ciasta z marchewką
3 najlepsze przepisy na dietetyczną FIT zupę krem z dyni. Dlaczego warto ją jeść na odchudzanie i nie tylko?
Dynia (miąższ dyni, pestki dyni, olej z pestek dyni): wartości odżywcze, właściwości, przepisy