Ciasto dyniowe fit fot. Adobe Stock

Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym

Fit ciasto dyniowe możesz zrobić bez dodatku cukru lub zastąpić mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą. Jeśli zależy ci na nowatorskiej wersji ciasta dyniowego fit - zamiast dodatku bitej śmietany, użyj mleka kokosowego.
Sylwia Kazimierczuk / 15.09.2020 11:53
Ciasto dyniowe fit fot. Adobe Stock

Ciasto dyniowe przygotowywane na bazie pieczonego musu z dyni to doskonały pomysł na lekki i dietetyczny deser. Zastąp cukier ksylitolem, stewią lub miodem. W wersji amerykańskiej z dodatkiem kremu, użyj stałej części schłodzonego wcześniej mleka kokosowego. 

Ciasto dyniowe fit - prosty przepis

Składniki:

  • 1 średnia dynia Hokkaido,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń pestki, włókna i pokrój w kostkę. Wyłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut (piecz do miękkości). Zblenduj.
  2. Dyniowe puree dopraw solą, ksylitolem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Mąkę przesiej i dodaj do puree, następnie rozkłóć jaja i również dodaj do pozostałych składników.
  4. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe fit wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto z dyni piecz przez 50 minut i gotowe podawaj z miodem. 

Ciasto dyniowe fitfot. Adobe Stock

Fit ciasto z dyni i jabłek

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka,
  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki stewii,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą i obierz dokładnie ze skórki. Dynię umyj, przekrój i wydrąż pestki.
  2. Jabłka i dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut do miękkości.
  3. Po wystudzeniu zblenduj. Dopraw stewią i cynamonem.
  4. Dosyp przesianą mąkę pełnoziarnistą - jeśli zależy ci na jej wyeliminowaniu, użyj mąki pszennej i mąki kokosowej w proporcjach 3:1. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie miksuj i dyniowe ciasto fit piecz przez 50 minut w 180°C.

Ciasto dyniowe fit z jabłkamifot. Adobe Stock

Amerykańskie ciasto z dyni fit z kremem

Składniki:

  • 250 g puree z dyni,
  • ksylitol,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mleko kokosowe (część stała) z 400 g puszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Na dzień przed przygotowaniem ciasta puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do lodówki.
  2. Puree z dyni wymieszaj z 3 łyżeczkami ksylitolu i solą. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Rozkłócone jajka zmiksuj z resztą składników i przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dyniowe fit piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
  5. Do wysokiego naczynia włóż stałą część mleka kokosowego, 2-3 łyżki ksylitolu i łyżkę mąki kokosowej.
  6. Kokosową masę wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta, możesz oprószyć cynamonem.

Ciasto dyniowe z krememfot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 23.10.2017.

Więcej pomysłów na dynię: Dynia pieczona z miodem i orzechamiPrzepis na dyniowe pancakes