Ciasto jogurtowe z truskawkami fot. Adobe Stock

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Przygotuj kruszonkę!

Wciąż masz ochotę na ciasto z truskawkami w roli głównej? Wypróbuj ten deser, a nie zawiedziesz się!
Sylwia Kazimierczuk / 12.06.2019 15:10
Ciasto jogurtowe z truskawkami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Jogurtowe z kruszonką
  2. Jogurtowe z truskawkami
  3. W wersji fit
  4. Czy piec z termoobiegiem?

Z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • 2 jajka
  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki cukru
  • 300 g truskawek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy w mikserze na puszystą i białą masę.
  2. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej roślinny i wsypujemy cukier.
  3. Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i mąką.
  4. Truskawki dzielimy na kawałki i układamy na wierzchu masy.
  5. Rozcieramy masło, mąkę i cukier w palcach i posypujemy tworząc kruszonkę.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.

Na dużą blachę

Składniki:

  • 4 jajka
  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Najlepiej przygotować prostokątną blachę o wymiarach około 30x20 cm.
  2. Smarujemy ją dowolnym tłuszczem i podsypujemy mąką.
  3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dolewamy olej.
  4. Dodajemy przesypaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Wylewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
  6. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki.
  7. Układamy na wierzch ciasta. Ciasto z truskawkami pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Musi dostatecznie ostygnąć przed krojeniem.

Ciasto jogurtowe truskawkowe
fot. Adobe Stock

Ciasto jogurtowe z truskawkami fit

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • Jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Truskawki oczyszczamy z szypułek (wybiórczo możemy zostawić do dekoracji).
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dolewając żółtka.
  3. Wlewamy miód oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec partiami za pomocą drewnianej szpatułki miksujemy całość z jogurtem naturalnym.
  5. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  7. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy masa jest sucha – w innym przypadku pozostawiamy nieco dłużej do upieczenia.

Czy ciasto jogurtowe piec z termoobiegiem?

Każde ciasto jogurtowe można piec z termoobiegiem. Należy jednak zmniejszyć temperaturę o co najmniej 20 stopni Celsjusza, ze względu na gorący nawiew, który może przypalić wierzch ciasta. Wstępne pieczenie może przebiegać na grzałce góra-dół, a pod koniec wystarczy przestawić temperaturę i zmienić tryb.

W przypadku ciasta jogurtowego z owocami należy wysuszyć wypiek pod koniec pieczenia, aby wyparowała dostateczna ilość wody z owoców i nie utworzył się zakalec.

Zobacz też:
Nie przejdziesz obok niego obojętnie! Sprawdź sernik na zimno z truskawkami! Letni obiad na słodko? Wypróbuj knedle z truskawkami w kilku wersjach!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)