Spis treści
Z truskawkami i kruszonką
Składniki:
- 2 jajka
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- 1,5 szklanki mąki
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki cukru
- 300 g truskawek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie
- Jajka ubijamy w mikserze na puszystą i białą masę.
- Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej roślinny i wsypujemy cukier.
- Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i mąką.
- Truskawki dzielimy na kawałki i układamy na wierzchu masy.
- Rozcieramy masło, mąkę i cukier w palcach i posypujemy tworząc kruszonkę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.
Na dużą blachę
Składniki:
- 4 jajka
- Duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki cukru
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Najlepiej przygotować prostokątną blachę o wymiarach około 30x20 cm.
- Smarujemy ją dowolnym tłuszczem i podsypujemy mąką.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dolewamy olej.
- Dodajemy przesypaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Wylewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
- Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki.
- Układamy na wierzch ciasta. Ciasto z truskawkami pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Musi dostatecznie ostygnąć przed krojeniem.
fot. Adobe Stock
Ciasto jogurtowe z truskawkami fit
Składniki:
- 200 g truskawek
- Jogurt naturalny 0% tłuszczu
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Przygotowanie
- Truskawki oczyszczamy z szypułek (wybiórczo możemy zostawić do dekoracji).
- Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dolewając żółtka.
- Wlewamy miód oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec partiami za pomocą drewnianej szpatułki miksujemy całość z jogurtem naturalnym.
- Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy masa jest sucha – w innym przypadku pozostawiamy nieco dłużej do upieczenia.
Czy ciasto jogurtowe piec z termoobiegiem?
Każde ciasto jogurtowe można piec z termoobiegiem. Należy jednak zmniejszyć temperaturę o co najmniej 20 stopni Celsjusza, ze względu na gorący nawiew, który może przypalić wierzch ciasta. Wstępne pieczenie może przebiegać na grzałce góra-dół, a pod koniec wystarczy przestawić temperaturę i zmienić tryb.
W przypadku ciasta jogurtowego z owocami należy wysuszyć wypiek pod koniec pieczenia, aby wyparowała dostateczna ilość wody z owoców i nie utworzył się zakalec.
Zobacz też:
Nie przejdziesz obok niego obojętnie! Sprawdź sernik na zimno z truskawkami! Letni obiad na słodko? Wypróbuj knedle z truskawkami w kilku wersjach!