Brak pomysłu na letnie ciasto? Spróbuj ciasta jogurtowego z truskawkami. Jest naprawdę proste!

Wciąż masz ochotę na nowe inspiracje na ciasto z truskawkami w roli głównej? Wypróbuj jogurtową wersję fit lub z kruszonką!
Sylwia Kazimierczuk / 6 miesięcy temu
Brak pomysłu na letnie ciasto? Spróbuj ciasta jogurtowego z truskawkami. Jest naprawdę proste! fot. Adobe Stock

Do przygotowania ciasta jogurtowego wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej masa może się zwarzyć. Truskawki połącz z sezonowym rabarbarem lub czereśniami. Baw się smakiem! Sprawdź nasze przepisy!

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • 2 jajka
  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki cukru
  • 300 g truskawek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki masła

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką?

Jajka ubijamy w mikserze na puszystą i białą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej roślinny i wsypujemy cukier. Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i mąką. Truskawki dzielimy na kawałki i układamy na wierzchu masy. Rozcieramy masło, mąkę i cukier w palcach i posypujemy tworząc kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę

Składniki:

  • 4 jajka
  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę?

Najlepiej przygotować prostokątną blachę o wymiarach około 30x20 cm. Smarujemy ją dowolnym tłuszczem i podsypujemy mąką. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dolewamy olej. Dodajemy przesypaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki. Układamy na wierzch ciasta. Ciasto z truskawkami pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ciasto musi dostatecznie ostygnąć przed krojeniem.

Czy ciasto jogurtowe piec z termoobiegiem?

Każde ciasto jogurtowe można piec z termoobiegiem. Należy jednak zmniejszyć temperaturę o co najmniej 20 stopni Celsjusza, ze względu na gorący nawiew, który może przypalić wierzch ciasta. Wstępne pieczenie może przebiegać na grzałce góra-dół, a pod koniec wystarczy przestawić temperaturę i zmienić tryb. W przypadku ciasta jogurtowego z owocami należy wysuszyć wypiek pod koniec pieczenia, aby wyparowała dostateczna ilość wody z owoców i nie utworzył się zakalec.

Ciasto jogurtowe z truskawkami fit

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • Jogurt naturalny 0% tłuszczu
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami w wersji fit?

Truskawki oczyszczamy z szypułek (wybiórczo możemy zostawić do dekoracji). Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dolewając żółtka. Wlewamy miód oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec partiami za pomocą drewnianej szpatułki miksujemy całość z jogurtem naturalnym. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy masa jest sucha – w innym przypadku pozostawiamy nieco dłużej do upieczenia.

Zobacz też:
Nie przejdziesz obok niego obojętnie! Sprawdź sernik na zimno z truskawkami! Letni obiad na słodko? Wypróbuj knedle z truskawkami w kilku wersjach!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)