Truskawki - wartości odżywcze. 6 największych zalet jedzenia truskawek

truskawki wartości odżywcze fot. Adobe Stock, rh2010
Wartości odżywcze truskawek sprawiają, że to jeden ze zdrowszych polskich owoców. Truskawki mają mało kalorii (32 kcal/100 g), a bardzo dużo witaminy C, manganu, potasu i folianów: witamin i minerałów ważnych dla zdrowia. Truskawki to prawdziwy superfood, mogą je jeść nawet dzieci, seniorzy i cukrzycy.
/ 22.05.2022 05:18
truskawki wartości odżywcze fot. Adobe Stock, rh2010

Wartości odżywcze truskawek są imponujące. Owoce te dostarczają witamin i minerałów, a jednocześnie mają mało kalorii. Sprawdź, dlaczego warto jeść truskawki i poznaj najważniejsze zalety tych owoców.

Spis treści:

  1. Tabela wartości odżywczych truskawek
  2. Zalety truskawek
  3. Czy truskawki są zdrowe?

Tabela wartości odżywczych truskawek

Wartości odżywcze truskawek są nadzwyczaj imponujące. Oto ile witamin, minerałów i kalorii dostarczają:

Truskawki - kalorie

  • 100 g truskawek ma 32 kcal,
  • garść truskawek ma 23 kcal i waży ok. 70 g.

Truskawki - makroskładniki

  • 100 g truskawek ma 2 g błonnika,
  • 100 g truskawek ma 0,3 g tłuszczu,
  • 100 g truskawek ma 0,67 g białka,
  • 100 g truskawek ma 7,68 g węglowodanów.

Truskawki - witaminy i minerały tabela

Składnik Zawartość / 100 g
Minerały w truskawkach
Wapń 16 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 24 mg
Potas 153 mg
Sód 1 mg
Cynk 0,14 mg
Miedź 0,048 mg
Mangan 0,386 mg
Selen 0,4 µg
Fluor 4,4 µg
Witaminy w truskawkach
Witamina C 58,8 mg
Witamina B1 0,024 mg
Witamina B2 0,022 mg
Witamina B3 0,386 mg
Witamina B5 0,125 mg
Witamina B6 0,047 mg
Foliany 24 µg
Cholina 5,7 mg
Witamina A 12 IU
Witamina E 0,29 mg
Witamina K 2,2 µg

witaminy i minerały w truskawkachfot. Zawartość witamin i minerałów w truskawkach jest imponująca/ Adobe Stock, alicja neumiler

Zalety truskawek

Już same wartości odżywcze truskawek pokazują ich zalety. Przyjrzyjmy się jednak dokładnie najważniejszym zaletom zdrowotnym jedzenia truskawek.

Truskawki są bardzo odżywcze

W truskawkach jest niesamowicie dużo witamin i minerałów, a przy tym niewiele kalorii. Truskawki są znaczącym źródłem:

  • witaminy C (nie są to najbogatsze w witaminę C owoce, ale mają jej więcej niż np. cytryna),
  • manganu, pierwiastka ważnego dla procesów komórkowych,
  • folianów, witamin płodności i urody,
  • potasu, minerału do zwalczania nadciśnienia.

Truskawki mają też pewną ilość żelaza, witaminy K, E i B6.

Truskawki mają mnóstwo antyoksydantów

Choć przy analizie wartości odżywczych owoców najwięcej uwagi poświęca się minerałom i witaminom, równie ważne (a nawet ważniejsze) są też antyoksydanty. Wszystkie owoce jagodowe, w tym truskawki mają ich bardzo dużo. Oto najsilniejsze antyoksydanty z truskawek:

  • pelargonidyna - związek, który zapewnia truskawkom czerwony kolor,
  • kwas elagowy,
  • elagitaniny,
  • procyjanidy.

Truskawki dla zdrowia serca

Truskawki to owoce o wielu benefitach dla zdrowia serca i układu krwionośnego. Wiele badań potwierdza zależność spożycia różnych owoców jagodowych ze zdrowszym układem krwionośnym.

Truskawki poprawiają zdrowie serca dzięki:

  • wysokiej zawartości antyoksydantów,
  • obniżaniu stresu oksydacyjnego,
  • poprawie przepływu krwi,
  • obniżaniu stanu zapalnego,
  • zmniejszaniu utleniania szkodliwego cholesterolu LDL.

Truskawki na obniżenie cukru

Truskawki to jedne z owoców przyjaznych cukrzycy. Podobnie jak w przypadku zależności pomiędzy czereśniami a cukrzycą, jedząc truskawki, trzeba być wyczulonym na porcję. Truskawki nie podnoszą cukru tak gwałtownie, jak inne owoce.

Truskawki na poprawę stanu skóry

Truskawki zawierają sporo witaminy C, która jest niezbędna w produkcji kolagenu. Bez wątpliwości można więc nazwać truskawki superfoods dla zdrowia i wyglądu skóry. 

Truskawki to bardzo uniwersalny produkt 

Truskawki mogą znaleźć swoje miejsce w prawie każdej diecie. Jedzenie truskawek dopuszczają nawet te bardziej restrykcyjne: dieta Dąbrowskiej, dieta niskowęglowodanowa, a nawet dieta ketogeniczna

Czy truskawki są zdrowe?

Nie ma wątpliwości: truskawki są bardzo zdrowe. Mają dużo witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednocześnie nie dostarczają one zbyt wielu kalorii. To jedne z niskokalorycznych owoców. Warto korzystać z sezonu na truskawki w pełni, jeść je często w różnej formie. Jedyne grupy osób, dla których truskawki są niezdrowe, to osoby z przeciwwskazaniami do jedzenia truskawek. Głównie chodzi o alergików, osoby stosujące dietę ubogopotasową i osoby na diecie antyhistaminowej.

Czytaj także:
Oto warzywa, które rujnują wątrobę nawet zdrowych osób. Ważny jest jeden szczegół
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Co zrobić z truskawek? Najlepsze przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Redakcja poleca

REKLAMA