Ciasta dla cukrzyka wcale nie są pozbawione słodkiego smaku, ani szczególnie trudne do zrobienia. Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ciasto dla diabetyka nie powinno mieć też wysokiego ładunku glikemicznego.
Żeby to osiągnąć, musisz przestrzegać po prostu kilku zasad: mąkę zamienić na razową, a cukier na zdrowy słodzik. Poznaj nasze przepisy na tanie i proste ciasta dla cukrzyka. Przy cukrzycy typu 1 można pozwolić sobie na więcej słodkości, niż w przypadku cukrzycy typu 2.
Spis treści:
- Jakie ciasto dla cukrzyka?
- Ciasto marchewkowe dla cukrzyka
- Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
- Ciasto dla cukrzyka bez pieczenia
- Ciasto z jabłkami dla cukrzyków
- Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków
- Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka
- Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka
- Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyków
Jakie ciasto dla cukrzyka?
Utarło się, że ciasta i desery są zakazane w diecie cukrzycowej z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i zawartość cukru oraz białej mąki — produktów, które nie pojawiają się raczej w jadłospisie diety cukrzyka.
Jeśli chcesz upiec ciasta dla diabetyka, musisz przede wszystkim wybrać zdrowy zamiennik cukru. Biały cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70), który podnosi poziom glukozy po posiłku. W przypadku cukrzycy warto sięgnąć po następujące zamienniki cukru w diecie:
Zwykłą pszenną mąkę, która ma wysoki indeks glikemiczny (90), także warto zastąpić innym jej rodzajem. Wybierz mąkę dla cukrzyka:
- mąkę żytnią razową (IG 45),
- mąkę pszenną razową (IG 45),
- mąkę żytnią orkiszową (IG 45),
- mąkę gryczaną (IG 40),
- mąkę owsianą (IG 40),
- mąkę z ciecierzycy (IG 35).
Dla cukrzyków nadadzą się także klasyczne fit ciasta świąteczne.
Ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Składniki:
- 500 g tartej marchwi,
- 150 g mąki pszennej razowej,
- 4 jajka,
- 3 łyżki rodzynek,
- 4 łyżki orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek erytrytolu,
- 2 szczypty cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski.
- Rodzynki sparz i odcedź, orzechy włoskie posiekaj.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem i cynamonem. Dodaj jajka i marchew, wymieszaj.
- Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj zamiennika papieru do pieczenia.
- Ciasto dla cukrzyka wlej do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół).
fot. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka /Adobe Stock, torriphoto
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Składniki:
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki ksylitolu,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat cytrynowy lub waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat, a następnie jogurt.
- Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto jogurtowe piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
fot. Ciasto jogurtowe dla cukrzyka / Adobe Stock, enzo4
Ciasto dla cukrzyka bez pieczenia
Składniki:
- 200 g płatów owsianych,
- 25 g ksylitolu,
- 100 g masła,
- 300 g twarogu sernikowego z wiaderka (o możliwie niskiej zawartości tłuszczu),
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku,
- 500 g malin,
- 3 łyżki erytrytolu,
- limonka,
- 500 ml słodkiej śmietanki 12%.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, dodaj ksylitol i masło.
- Rozłóż na blaszce do pieczenia w kształcie koła. Wylep spód sernika.
- Żelatynę namocz w kilku łyżkach ziemnej wody, pozostaw do napęcznienia.
- Zmiksuj maliny na mus.
- Podgrzej żelatynę i mieszaj ją dokładnie. Do żelatyny dodawaj powoli śmietankę i mus malinowy, dokładnie mieszając.
- Dodaj erytrytol, twaróg, sok z limonki. Przełóż masę na owsiany spód.
- Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.
fot. Ciasto bez pieczenia dla cukrzyka/ Adobe Stock, FomaA
Ciasto z jabłkami dla cukrzyków
Składniki:
- 150 g płatków owsianych,
- 30 g otrębów owsianych,
- 3 łyżki mąki razowej,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon,
- jajko,
- 1,5 kg kwaśnej odmiany jabłek,
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przesyp do blendera. Zmiel je na pył.
- Połącz płatki z otrębami, mąką, masłem, jajkiem, erytrytolem i cynamonem.
- Zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę mleka. Odłóż je do lodówki.
- Pokrój jabłka w dowolną kostkę. Podduś je z dodatkiem cynamonu i z kruszonymi orzechami włoskimi. Możesz dosłodzić je do smaku erytrytolem.
- Wyłóż keksówkę lub blaszkę połową kruchego ciasta. Wyłóż na nim jabłka, a na wierzch rozłóż kawałki pozostałego kruchego ciasta.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.
fot. Ciasto z jabłkami dla cukrzyków/Adobe Stock, posinote
Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 6 jajek,
- 80 g masła,
- 1 szklanka owoców (agrest, borówki, maliny),
- 150 g ksylitolu,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Ser dokładnie zmiel.
- Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat waniliowy. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, cały czas ucierając.
- Łyżka po łyżce dodawaj ser, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami.
fot. Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków/Adobe Stock, beats_
Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka
Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe dla cukrzyka, które przygotowuje się z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Zanim zaczniesz, doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 jaja,
- 400 g jogurtu greckiego,
- pół szklanki mleka,
- 125 g masła,
- 130 g erytrytolu,
- 50 g gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło i mąka do formy.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mleka 2%,
- 20 g masła.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Miękkie masło utrzyj z erytrytolem na puszystą masę.
- Dodaj do niej po kolei jaja, a następnie po trochu dodawaj jogurt grecki, cały czas intensywnie mieszając.
- Następnie dodaj mieszankę suchych składników oraz mleko i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
- Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut – do suchego patyczka. Wyjmij do ostudzenia.
- Zagotuj mleko i zdejmij je z ognia. Dodaj masło i czekoladę. Rozprowadź je w mleku i odstaw na 5 minut. Po tym czasie oblej polewą babkę.
fot. Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka/Adobe Stock, Marcus Z-pics
Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka
Oto ciasto z cukinii dla cukrzyków. Koniecznie dobrze odciśnij cukinię, zanim dodasz ja do ciasta, aby nie wyszło zbyt mokre.
Składniki:
- 130 g mąki owsianej,
- 180 g cukinii startej na średnich oczkach,
- 2 jaja,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 20 g oleju rzepakowego,
- 125 g musu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- cynamon,
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni.
- Odciśnij startą cukinię.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce wymieszaj startą cukinię z jajami, olejem, sokiem z cytryny, musem jabłkowym.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia składników.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, wyłóż na niego ciasto i wstaw do piekarnika na 35-45 minut.
fot. Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka/Adobe Stock, timolina
Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyków
Oto sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem dla cukrzyków z mąki żytniej.
Składniki:
- 250 g mąki żytniej (typ 720),
- 3 jaja,
- 120 g masła,
- 6 łyżek ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę,
- 2 duże jabłka bez skórki pokrojone w kostkę,
- 3 białka,
- sok z ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Utrzyj masło z 2 łyżkami ksylitolu i dodaj do masy same żółtka. Ucieraj na gładką masę.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieć do uzyskania jednorodnego ciasta.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, i na niego wyłóż ciasto, tworząc jedną, równą warstwę.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut (po pieczeniu ciasto powinno być złote).
- Włóż pokrojony rabarbar i jabłka do garnka, dodaj 2 łyżki wody i sok z cytryny, wsyp 2 łyżki ksylitolu. Duś, aż rabarbar i jabłka nieco zmiękną, a ksylitol się rozpuści.
- Wyłóż masę rabarbarową na spód ciasta. Wyrównaj.
- Ubij białka na sztywno, dodaj 2 łyżki ksylitolu i wymieszaj, aż słodzik się rozprowadzi.
- Wyłóż masę bezową na wierzch ciasta, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 90 stopni i pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 25-30 minut, aby bez podeschła.
fot. Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyka/Adobe Stock, dorness
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 30.03.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.
Czytaj także:
10 pomysłów na prosty obiad dla cukrzyka
Jak szykować zupy dla cukrzyka + 5 przepisów
Przekąski dla cukrzyka na imprezę i nie tylko
Zdrowe i tanie naleśniki dla cukrzyka