8 przepisów na ciasta dla cukrzyka plus porady, jakich produktów używać, aby obniżyć IG ciasta dla diabetyka

Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock, istetiana
Ciasta dla cukrzyka przygotuj z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Pszenną mąkę zastąp mąką razową o wyższej zawartości błonnika (żytnią, owsianą, orkiszową), a zamiast cukru wykorzystaj słodziki polecane cukrzykom: ksylitol, erytrytol lub stewię. Trzymając się tych zasad, można dla diabetyka przygotować najróżniejsze ciasta — od sernika przez ciasto marchewkowe po takie z owocami. Żadne z nich nie spowoduje gwałtownego skoku cukru we krwi.
/ 25.06.2024 13:14
Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock, istetiana

Ciasta dla cukrzyka wcale nie są pozbawione słodkiego smaku, ani szczególnie trudne do zrobienia. Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ciasto dla diabetyka nie powinno mieć też wysokiego ładunku glikemicznego.

Żeby to osiągnąć, musisz przestrzegać po prostu kilku zasad: mąkę zamienić na razową, a cukier na zdrowy słodzik. Poznaj nasze przepisy na tanie i proste ciasta dla cukrzyka. Przy cukrzycy typu 1 można pozwolić sobie na więcej słodkości, niż w przypadku cukrzycy typu 2.

Spis treści:

  1. Jakie ciasto dla cukrzyka?
  2. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka
  3. Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
  4. Ciasto dla cukrzyka bez pieczenia
  5. Ciasto z jabłkami dla cukrzyków
  6. Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków
  7. Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka
  8. Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka
  9. Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyków

Jakie ciasto dla cukrzyka?

Utarło się, że ciasta i desery są zakazane w diecie cukrzycowej z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i zawartość cukru oraz białej mąki — produktów, które nie pojawiają się raczej w jadłospisie diety cukrzyka.

Jeśli chcesz upiec ciasta dla diabetyka, musisz przede wszystkim wybrać zdrowy zamiennik cukru. Biały cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70), który podnosi poziom glukozy po posiłku. W przypadku cukrzycy warto sięgnąć po następujące zamienniki cukru w diecie:

Zwykłą pszenną mąkę, która ma wysoki indeks glikemiczny (90), także warto zastąpić innym jej rodzajem. Wybierz mąkę dla cukrzyka:

  • mąkę żytnią razową (IG 45),
  • mąkę pszenną razową (IG 45),
  • mąkę żytnią orkiszową (IG 45),
  • mąkę gryczaną (IG 40),
  • mąkę owsianą (IG 40),
  • mąkę z ciecierzycy (IG 35).

Dla cukrzyków nadadzą się także klasyczne fit ciasta świąteczne.

Ciasto marchewkowe dla cukrzyka

Składniki:

  • 500 g tartej marchwi,
  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek erytrytolu,
  • 2 szczypty cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. 
  2. Rodzynki sparz i odcedź, orzechy włoskie posiekaj.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem i cynamonem. Dodaj jajka i marchew, wymieszaj. 
  4. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj zamiennika papieru do pieczenia.
  6. Ciasto dla cukrzyka wlej do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół).

ciasto dla cukrzyka przepis

fot. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka /Adobe Stock, torriphoto

Ciasto jogurtowe dla cukrzyków

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat cytrynowy lub waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat, a następnie jogurt.
  2. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto jogurtowe piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

ciasto dla diabetyka

fot. Ciasto jogurtowe dla cukrzyka / Adobe Stock, enzo4

Ciasto dla cukrzyka bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g płatów owsianych,
  • 25 g ksylitolu,
  • 100 g masła,
  • 300 g twarogu sernikowego z wiaderka (o możliwie niskiej zawartości tłuszczu),
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 500 g malin,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • limonka,
  • 500 ml słodkiej śmietanki 12%.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, dodaj ksylitol i masło.
  2. Rozłóż na blaszce do pieczenia w kształcie koła. Wylep spód sernika.
  3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach ziemnej wody, pozostaw do napęcznienia.
  4. Zmiksuj maliny na mus. 
  5. Podgrzej żelatynę i mieszaj ją dokładnie. Do żelatyny dodawaj powoli śmietankę i mus malinowy, dokładnie mieszając. 
  6. Dodaj erytrytol, twaróg, sok z limonki. Przełóż masę na owsiany spód. 
  7. Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.

ciasto bez pieczenia dla cukrzyka

fot. Ciasto bez pieczenia dla cukrzyka/ Adobe Stock, FomaA

Ciasto z jabłkami dla cukrzyków

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych, 
  • 30 g otrębów owsianych,
  • 3 łyżki mąki razowej,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • jajko,
  • 1,5 kg kwaśnej odmiany jabłek,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przesyp do blendera. Zmiel je na pył.
  2. Połącz płatki z otrębami, mąką, masłem, jajkiem, erytrytolem i cynamonem.
  3. Zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę mleka. Odłóż je do lodówki.
  4. Pokrój jabłka w dowolną kostkę. Podduś je z dodatkiem cynamonu i z kruszonymi orzechami włoskimi. Możesz dosłodzić je do smaku erytrytolem.
  5. Wyłóż keksówkę lub blaszkę połową kruchego ciasta. Wyłóż na nim jabłka, a na wierzch rozłóż kawałki pozostałego kruchego ciasta. 
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Ciasto z jabłkami dla cukrzyków

fot. Ciasto z jabłkami dla cukrzyków/Adobe Stock, posinote

Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka owoców (agrest, borówki, maliny),
  • 150 g ksylitolu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Ser dokładnie zmiel. 
  3. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat waniliowy. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, cały czas ucierając.
  4. Łyżka po łyżce dodawaj ser, cały czas miksując. 
  5. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami.

Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

fot. Przepis na ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków/Adobe Stock, beats_

Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka

Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe dla cukrzyka, które przygotowuje się z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Zanim zaczniesz, doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 jaja,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • pół szklanki mleka,
  • 125 g masła,
  • 130 g erytrytolu,
  • 50 g gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło i mąka do formy.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mleka 2%,
  • 20 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  3. Miękkie masło utrzyj z erytrytolem na puszystą masę.
  4. Dodaj do niej po kolei jaja, a następnie po trochu dodawaj jogurt grecki, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Następnie dodaj mieszankę suchych składników oraz mleko i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
  6. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  7. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut – do suchego patyczka. Wyjmij do ostudzenia.
  8. Zagotuj mleko i zdejmij je z ognia. Dodaj masło i czekoladę. Rozprowadź je w mleku i odstaw na 5 minut. Po tym czasie oblej polewą babkę.

Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka

fot. Ciasto z mąki orkiszowej dla cukrzyka/Adobe Stock, Marcus Z-pics

Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka

Oto ciasto z cukinii dla cukrzyków. Koniecznie dobrze odciśnij cukinię, zanim dodasz ja do ciasta, aby nie wyszło zbyt mokre.

Składniki:

  • 130 g mąki owsianej,
  • 180 g cukinii startej na średnich oczkach,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 20 g oleju rzepakowego,
  • 125 g musu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni.
  2. Odciśnij startą cukinię.
  3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  4. W drugiej misce wymieszaj startą cukinię z jajami, olejem, sokiem z cytryny, musem jabłkowym.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia składników.  
  6. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wyłóż na niego ciasto i wstaw do piekarnika na 35-45 minut.

Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka

fot. Ciasto z mąki owsianej dla cukrzyka/Adobe Stock, timolina

Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyków

Oto sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem dla cukrzyków z mąki żytniej.

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej (typ 720),
  • 3 jaja,
  • 120 g masła,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę,
  • 2 duże jabłka bez skórki pokrojone w kostkę,
  • 3 białka,
  • sok z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj masło z 2 łyżkami ksylitolu i dodaj do masy same żółtka. Ucieraj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieć do uzyskania jednorodnego ciasta.
  4. Wyłóż formę papierem do pieczenia, i na niego wyłóż ciasto, tworząc jedną, równą warstwę.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut (po pieczeniu ciasto powinno być złote).
  6. Włóż pokrojony rabarbar i jabłka do garnka, dodaj 2 łyżki wody i sok z cytryny, wsyp 2 łyżki ksylitolu. Duś, aż rabarbar i jabłka nieco zmiękną, a ksylitol się rozpuści.
  7. Wyłóż masę rabarbarową na spód ciasta. Wyrównaj.
  8. Ubij białka na sztywno, dodaj  2 łyżki ksylitolu i wymieszaj, aż słodzik się rozprowadzi.
  9. Wyłóż masę bezową na wierzch ciasta, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  10. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 90 stopni i pozostaw ciasto w piekarniku na kolejne 25-30 minut, aby bez podeschła.

Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyka

fot. Ciasto z mąki żytniej dla cukrzyka/Adobe Stock, dorness

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 30.03.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.

Czytaj także:
10 pomysłów na prosty obiad dla cukrzyka
Jak szykować zupy dla cukrzyka + 5 przepisów

Przekąski dla cukrzyka na imprezę i nie tylko
Zdrowe i tanie naleśniki dla cukrzyka

Redakcja poleca

REKLAMA