Ciasta dla cukrzyka - jak je przygotować? 5 sprawdzonych przepisów na ciasta dla diabetyka

Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock, istetiana
Ciasta dla cukrzyka przygotuj z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Pszenną mąkę zastąp mąką razową o wyższej zawartości błonnika, a zamiast cukru wykorzystaj słodziki polecane cukrzykom: ksylitol, erytrol lub stewię. Poznaj przepisy na tanie i proste ciasta odpowiednie dla diabetyków.
/ 20.12.2021 08:14
Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock, istetiana

Ciasta dla cukrzyka wcale nie są pozbawione słodkiego smaku, ani szczególnie trudne do zrobienia. Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ciasto dla diabetyka nie powinno mieć też wysokiego ładunku glikemicznego. Żeby to osiągnąć, musisz przestrzegać po prostu kilku zasad: mąkę zamienić na razową, a cukier na zdrowy słodzik. Poznaj nasze przepisy na tanie i proste ciasta dla cukrzyka.

Przy cukrzycy typu 1 można pozwolić sobie na więcej słodkości, niż w przypadku cukrzycy typu 2.

Spis treści:

  1. Czym zastąpić mąkę i cukier w ciastach dla cukrzyka?
  2. Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
  3. Przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyka
  4. Przepis na sernik dla cukrzyka
  5. Szarlotka dla cukrzyka - przepis
  6. Sernik malinowy na zimno

Czym zastąpić mąkę i cukier w ciastach dla cukrzyka?

Utarło się, że ciasta i desery są zakazane w diecie cukrzycowej, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i zawartość cukru i białej mąki: produktów, które nie pojawiają się raczej w jadłospisie diety cukrzyka.

Jeśli chcesz upiec ciasto dla diabetyka, musisz przede wszystkim wybrać zdrowy zamiennik cukru. Biały cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70), który podnosi poziom glukozy po posiłku. W przypadku cukrzycy warto sięgnąć po następujące zamienniki cukru w diecie:

Zwykłą pszenną mąkę, która ma wysoki indeks glikemiczny (90), także warto zastąpić innym jej rodzajem. Wybierz:

  • mąkę żytnią razową (IG 45),
  • mąkę pszenną razową (IG 45),
  • mąkę żytnią orkiszową (IG 45),
  • mąkę gryczaną (IG 40),
  • mąkę owsianą (IG 40),
  • mąkę z ciecierzycy (IG 35).

Dla cukrzyków nadadzą się także klasyczne fit ciasta świąteczne

Ciasto marchewkowe dla cukrzyka

Składniki:

  • 500 g tartej marchwi,
  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek erytrytolu,
  • 2 szczypty cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. 
  2. Rodzynki sparz i odcedź, orzechy włoskie posiekaj.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem i cynamonem. Dodaj jajka i marchew, wymieszaj. 
  4. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj zamiennika papieru do pieczenia.
  6. Ciasto dla cukrzyka wlej do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół).

ciasto dla cukrzyka przepisfot. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka / Adobe Stock

Ciasto jogurtowe dla cukrzyka

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat cytrynowy lub waliniowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat, a następnie jogurt.
  2. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto jogurtowe piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

ciasto dla diabetykafot. Ciasto jogurtowe dla cukrzyka / Adobe Stock

Przepis na sernik dla cukrzyka

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka owoców (agrest, borówki, maliny),
  • 150 g ksylitolu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Ser dokładnie zmiel. 
  3. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat waniliowy. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, cały czas ucierając.
  4. Łyżka po łyżce dodawaj ser, cały czas miksując. 
  5. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami.

jakie ciasto dla cukrzykafot. Sernik z ksylitolem dla cukrzyka/ Adobe Stock

Szarlotka dla cukrzyka

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych, 
  • 30 g otrębów owsianych,
  • 3 łyżki mąki razowej,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • jajko,
  • 1,5 kg kwaśnej odmiany jabłek,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przesyp do blendera. Zmiel je na pył.
  2. Połącz płatki z otrębami, mąką, masłem, jajkiem, erytrolem i cynamonem.
  3. Zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę mleka. Odłóż je do lodówki.
  4. Pokrój jabłka w dowolną kostkę. Podduś je z dodatkiem cynamonu i z kruszonymi orzechami włoskimi. Możesz dosłodzić je do smaku erytrolem.
  5. Wyłóż keksówkę lub blaszkę połową kruchego ciasta. Wyłóż na nim jabłka, a na wierzch rozłóż kawałki pozostałego kruchego ciasta. 
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.

szarlotka dla cukrzyka
fot. Szarlotka dla cukrzyka/ Adobe Stock, posinote

Sernik malinowy na zimno

Składniki:

  • 200 g płatów owsianych,
  • 25 g ksylitolu,
  • 100 g masła,
  • 300 g twarogu sernikowego z wiaderka (o możliwie niskiej zawartości tłuszczu),
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 500 g malin,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • limonka,
  • 500 ml słodkiej śmietanki 12%.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, dodaj ksylitol i masło.
  2. Rozłóż na blaszce do pieczenia w kształcie koła. Wylep spód sernika.
  3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach ziemnej wody, pozostaw do napęcznienia.
  4. Zmiksuj maliny na mus. 
  5. Podgrzej żelatynę i mieszaj ją dokładnie. Do żelatyny dodawaj powoli śmietankę i mus malinowy, dokładnie mieszając. 
  6. Dodaj erytrol, twaróg, sok z limonki. Przełóż masę na owsiany spód. 
  7. Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.

ciasto bez pieczenia dla cukrzyka
fot. Sernik na zimno bez pieczenia dla cukrzyka/ Adobe Stock, FomaA

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 30.03.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.

Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Objawy cukrzycy: wczesne i nietypowe
Obalamy mity: 10 mitów o cukrzycy, które mogą zaszkodzić
Powikłania cukrzycy - 9 groźnych konsekwencji choroby

Redakcja poleca

REKLAMA