Ciasta dla cukrzyka wcale nie są pozbawione słodkiego smaku, ani szczególnie trudne do zrobienia. Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ciasto dla diabetyka nie powinno mieć też wysokiego ładunku glikemicznego. Żeby to osiągnąć, musisz przestrzegać po prostu kilku zasad: mąkę zamienić na razową, a cukier na zdrowy słodzik. Poznaj nasze przepisy na tanie i proste ciasta dla cukrzyka.
Przy cukrzycy typu 1 można pozwolić sobie na więcej słodkości, niż w przypadku cukrzycy typu 2.
Spis treści:
- Czym zastąpić mąkę i cukier w ciastach dla cukrzyka?
- Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
- Przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyka
- Przepis na sernik dla cukrzyka
- Szarlotka dla cukrzyka - przepis
- Sernik malinowy na zimno
Czym zastąpić mąkę i cukier w ciastach dla cukrzyka?
Utarło się, że ciasta i desery są zakazane w diecie cukrzycowej, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i zawartość cukru i białej mąki: produktów, które nie pojawiają się raczej w jadłospisie diety cukrzyka.
Jeśli chcesz upiec ciasto dla diabetyka, musisz przede wszystkim wybrać zdrowy zamiennik cukru. Biały cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70), który podnosi poziom glukozy po posiłku. W przypadku cukrzycy warto sięgnąć po następujące zamienniki cukru w diecie:
Zwykłą pszenną mąkę, która ma wysoki indeks glikemiczny (90), także warto zastąpić innym jej rodzajem. Wybierz:
- mąkę żytnią razową (IG 45),
- mąkę pszenną razową (IG 45),
- mąkę żytnią orkiszową (IG 45),
- mąkę gryczaną (IG 40),
- mąkę owsianą (IG 40),
- mąkę z ciecierzycy (IG 35).
Dla cukrzyków nadadzą się także klasyczne fit ciasta świąteczne.
Ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Składniki:
- 500 g tartej marchwi,
- 150 g mąki pszennej razowej,
- 4 jajka,
- 3 łyżki rodzynek,
- 4 łyżki orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek erytrytolu,
- 2 szczypty cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski.
- Rodzynki sparz i odcedź, orzechy włoskie posiekaj.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem i cynamonem. Dodaj jajka i marchew, wymieszaj.
- Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj zamiennika papieru do pieczenia.
- Ciasto dla cukrzyka wlej do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół).
fot. Ciasto marchewkowe dla cukrzyka / Adobe Stock
Ciasto jogurtowe dla cukrzyka
Składniki:
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki ksylitolu,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat cytrynowy lub waliniowy.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat, a następnie jogurt.
- Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto jogurtowe piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
fot. Ciasto jogurtowe dla cukrzyka / Adobe Stock
Przepis na sernik dla cukrzyka
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 6 jajek,
- 80 g masła,
- 1 szklanka owoców (agrest, borówki, maliny),
- 150 g ksylitolu,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Ser dokładnie zmiel.
- Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat waniliowy. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, cały czas ucierając.
- Łyżka po łyżce dodawaj ser, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami.
fot. Sernik z ksylitolem dla cukrzyka/ Adobe Stock
Szarlotka dla cukrzyka
Składniki:
- 150 g płatków owsianych,
- 30 g otrębów owsianych,
- 3 łyżki mąki razowej,
- 3 łyżki erytrolu,
- łyżka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon,
- jajko,
- 1,5 kg kwaśnej odmiany jabłek,
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przesyp do blendera. Zmiel je na pył.
- Połącz płatki z otrębami, mąką, masłem, jajkiem, erytrolem i cynamonem.
- Zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do ciasta trochę mleka. Odłóż je do lodówki.
- Pokrój jabłka w dowolną kostkę. Podduś je z dodatkiem cynamonu i z kruszonymi orzechami włoskimi. Możesz dosłodzić je do smaku erytrolem.
- Wyłóż keksówkę lub blaszkę połową kruchego ciasta. Wyłóż na nim jabłka, a na wierzch rozłóż kawałki pozostałego kruchego ciasta.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.
fot. Szarlotka dla cukrzyka/ Adobe Stock, posinote
Sernik malinowy na zimno
Składniki:
- 200 g płatów owsianych,
- 25 g ksylitolu,
- 100 g masła,
- 300 g twarogu sernikowego z wiaderka (o możliwie niskiej zawartości tłuszczu),
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku,
- 500 g malin,
- 3 łyżki erytrolu,
- limonka,
- 500 ml słodkiej śmietanki 12%.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, dodaj ksylitol i masło.
- Rozłóż na blaszce do pieczenia w kształcie koła. Wylep spód sernika.
- Żelatynę namocz w kilku łyżkach ziemnej wody, pozostaw do napęcznienia.
- Zmiksuj maliny na mus.
- Podgrzej żelatynę i mieszaj ją dokładnie. Do żelatyny dodawaj powoli śmietankę i mus malinowy, dokładnie mieszając.
- Dodaj erytrol, twaróg, sok z limonki. Przełóż masę na owsiany spód.
- Włóż do lodówki na kilkanaście godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.
fot. Sernik na zimno bez pieczenia dla cukrzyka/ Adobe Stock, FomaA
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 30.03.2021 przez Beatę Jasinę-Wojtalak.
Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Objawy cukrzycy: wczesne i nietypowe
Obalamy mity: 10 mitów o cukrzycy, które mogą zaszkodzić
Powikłania cukrzycy - 9 groźnych konsekwencji choroby