Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock

Ciasta dla cukrzyka - jakie ciasto dla cukrzyka upiec? Przepisy i wskazówki

Ciasta dla cukrzyka przygotuj z produktów o niskim indeksie glikemicznym. W przepisie na ciasto dla cukrzyka mąkę pszenną zastępuje się innym jej rodzajem, podobnie jak cukier, którego diabetyk musi unikać.
/ 30.03.2021 08:14
Ciasta dla cukrzyka fot. Adobe Stock

Ciasta dla cukrzyka wcale nie są pozbawione słodkiego smaku, ani szczególnie trudne do zrobienia. Wystarczy, że będziesz wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym

Przy cukrzycy typu 1 można pozwolić sobie na więcej słodkości, niż w przypadku cukrzycy typu 2.

Spis treści:

  1. Ciasta dla cukrzyka - czym zastąpić mąkę i cukier?
  2. Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
  3. Przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyka
  4. Przepis na sernik dla cukrzyka

Ciasta dla cukrzyka - czym zastąpić mąkę i cukier?

Jeśli chcesz upiec ciasto dla diabetyka, musisz wybrać zdrowy zamiennik cukru. Biały cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70). W przypadku cukrzycy warto sięgnąć po:

Zwykłą pszenną mąkę, która ma wysoki indeks glikemiczny (90), także trzeba zastąpić innym jej rodzajem. Wybierz:

  • mąkę żytnią razową (IG 45),
  • mąkę pszenną razową (IG 45),
  • mąkę żytnią orkiszową (IG 45),
  • mąkę gryczaną (IG 40),
  • mąkę owsianą (IG 40),
  • mąkę z ciecierzycy (IG 35).

Ciasto marchewkowe dla diabetyka

Składniki:

  • 500 g tartej marchwi,
  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek erytrytolu,
  • 2 szczypty cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. 
  2. Rodzynki sparz i odcedź, orzechy włoskie posiekaj.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem i cynamonem. Dodaj jajka i marchew, wymieszaj. 
  4. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj zamiennika papieru do pieczenia.
  6. Ciasto dla cukrzyka wlej do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół).

ciasto dla cukrzyka przepisfot. Ciasto marchewkowe / Adobe Stock

Ciasto jogurtowe dla cukrzyka

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat cytrynowy lub waliniowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat, a następnie jogurt.
  2. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto jogurtowe piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

ciasto dla diabetykafot. Ciasto jogurtowe / Adobe Stock

Przepis na sernik dla cukrzyka

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka owoców (agrest, borówki, maliny),
  • 150 g ksylitolu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Ser dokładnie zmiel. 
  3. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj aromat waniliowy. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, cały czas ucierając.
  4. Łyżka po łyżce dodawaj ser, cały czas miksując. 
  5. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu podawaj ze świeżymi owocami.

jakie ciasto dla cukrzykafot. Sernik z ksylitolem / Adobe Stock

Czytaj więcej:
Pączki dla diabetyków
Dieta bez cukru - jadłospis i produkty bez cukru