Spis treści:
- Ciasto z czerwonej fasoli
- Brownie z buraka
- Ciasto z mąki kokosowej
- Ciasto marchewkowe fit
- Ciasto bananowe fit
Ciasto z czerwonej fasoli
Dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli bez mąki i cukru. Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla tradycyjnej wersji, która jest bombą kaloryczną.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 4 jajka,
- 2 banany,
- 3 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju kokosowego.
Na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1/4 szklanki mleka roślinnego,
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą.
- Do fasoli dodaj banany, jajka, kakao, olej, ksylitol i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj.
- Masę rozprowadź po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu możesz wstawić ciasto do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało.
- Przygotuj polewę, rozpuszczając czekoladę w mleku roślinnym. Dodaj do niej kakao. Polej ciasto z czerwonej fasoli.
- Wstaw do lodówki gotowe ciasto na kilka godzin.
Brownie z buraka
Ciasto dietetyczne może być przygotowane z... buraka. Brownie z buraka jest idealnym przykładem, który zaskoczy cię, że smak warzywa nie jest wyczuwalny. Do tego przepis na to fit ciasto jest niezwykle prosty.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki pokój przed miksowaniem.
- Wymieszaj składniki suche: mąkę, ksylitol, sodę, kakao i cynamon.
- Do buraków dodaj czekoladę, a następnie suche składniki.
- Całość zmiksuj.
- Masę rozprowadź po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz brownie z buraka przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
fot. Adobe Stock
Ciasto z mąki kokosowej
Bezglutenowe ciasto z mąki kokosowej z jabłkami. Przypomina tradycyjną szarlotkę, lecz jest bardziej dietetyczne i zdrowsze, a smakuje identycznie jak uwielbiany klasyk.
Składniki:
- 60 g mąki kokosowej,
- 6 jajek,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj i pokrój w plasterki.
- Jajka umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na pianę, w trakcie dodając ksylitol.
- Do ubitych białek dodaj mąkę kokosową, sodą oczyszczoną i żółtka. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście ułóż plasterki jabłek. Posyp cynamonem.
- Piecz ciasto z mąki kokosowej przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto marchewkowe fit
Fit ciasto, które zachwyci smakiem nawet przeciwników dietetycznych ciast. Pyszne, szybkie i bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki oleju kokosowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 1 szklanka orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Orzechy włoskie rozdrobnij, a następnie upraż na patelni.
- Jajka umyj, sparz wrzątkiem i oddziel białka od żółtek.
- Osobno ubij najpierw białka, a następnie żółtka z ksylitolem.
- Wymieszaj obie masy. Powoli dodawaj olej kokosowy.
- Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól.
- Ciągle ubijając masę, dodaj suche składniki.
- Odciśnij wodę od marchewki.
- Dodaj marchewkę i orzechy włoskie do masy, wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
- Piecz fit ciasto marchewkowe około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto bananowe fit
Fit ciasto bananowe bez cukru, bez mąki i bez tłuszczu. Jeśli wykorzystasz bezglutenowe płatki owsiane, to ciasto będzie również bezglutenowe. Bardzo łatwy przepis, który zawsze się udaje.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiksuj na pył.
- Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj na gładką masę.
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- Wylej masę do keksówki.
- Piecz fit ciasto bananowe przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
fot. Adobe Stock
Więcej fit przepisów:
Fit śniadanie - 7 najlepszych pomysłów
Zdrowe kanapki - 7 nietypowych propozycji