Cukrzyca to ograniczenie w jedzeniu wielu produktów, ale nie zakaz jedzenia truskawek. Cukrzycy mogą jeść truskawki, jeśli pamiętają o ograniczeniach w porcji i innych ważnych aspektach.
Spis treści:
- Czy cukrzycy mogą jeść truskawki?
- Czy truskawki podnoszą poziom cukru we krwi?
- Truskawki dla zdrowia cukrzyków
- Zawartość cukru i wymienników węglowodanowych w truskawkach
- W jakiej formie i ile truskawek dla cukrzyków?
Czy cukrzycy mogą jeść truskawki?
Masz cukrzycę? Nie musisz unikać truskawek, ani innych owoców. Cukrzycy mogą jeść czereśnie, borówki, jabłka, a w ograniczonych ilościach nawet banany. Truskawki też bezpiecznie mogą pojawić się w diecie diabetyka. Mimo wszystko truskawki nie należą do produktów, które cukrzyk może jeść bez ograniczeń. Warto zachować limit i włączać truskawki do diety w mniejszych porcjach i bezpiecznych konfiguracjach.
Czy truskawki podnoszą poziom cukru we krwi?
Każdy produkt zawierający węglowodany przyswajalne, może podnieść poziom cukru we krwi. Truskawki nie są tu wyjątkiem. Owoce truskawek zawierają cukry, które po przyswojeniu przez organizm i wchłonięciu, podniosą glukozę. Nie oznacza to jednak, że cukrzycy nie mogą jeść truskawek, albo że są one niezdrowe!
Truskawki - indeks glikemiczny
Truskawki mają indeks glikemiczny równy 40. To kwalifikuje je w zakresie produktów o niskim IG. Oznacza to, że cukier z truskawek nie jest przyswajany tak szybko, jak np. z syropów, cukru dodanego do kawy, miodu lub dżemu.
Truskawki - ładunek glikemiczny
Bardziej nowoczesnym i miarodajnym wskaźnikiem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, jest ładunek glikemiczny. Określa się go w odniesieniu do konkretnej porcji owoców. Standardowa porcja truskawek (ok. 200 g) ma ładunek glikemiczny równy 6.
Truskawki dla zdrowia cukrzyków
Truskawki to jedne z owoców, które zawierają więcej prozdrowotnych dla cukrzyków związków. Wartości odżywcze truskawek powodują, że można je zakwalifikować do grupy superfoods dla cukrzyków bez cienia wątpliwości.
Antyoksydanty z truskawek dla cukrzyków
W diecie cukrzyków szczególnie istotne jest wybieranie produktów o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Antyoksydanty chronią serce, układ krwionośny i inne komórki przed uszkodzeniami. W cukrzycy to bardzo ważne, bo nadmiar glukozy powoduje ciągły stan zapalny. Regularne jedzenie truskawek może bardzo wspierać zdrowie cukrzyków w tym zakresie.
Truskawki są niskokaloryczne i nie tuczą cukrzyków
Kalorie w owocach też się liczą i mogą prowadzić do przejadania się. Chociaż realnie mało kto przekracza swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne przez zbyt dużo owoców w diecie (częściej winne są słodycze i przetworzona żywność), przy nadwadze i cukrzycy warto sięgnąć po mniej kaloryczne owoce. Truskawki to zdecydowanie jedne z nich. 100 g truskawek to zaledwie 32 kcal. Można umieścić ich sporo w diecie, a jej kaloryczność dalej będzie niska.
Truskawki dostarczają witaminy C - ważnej dla zdrowia cukrzyków
Na liście owoców najbogatszych w witaminę C nie znajdziesz truskawek, ale i tak mają jej one bardzo dużo (59 mg/ 100 g). Znacząco więcej niż cytryna! Porcja truskawek wypełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C bez problemu.
Truskawki łatwo jeść w świeżej, surowej formie, więc dzięki nim prosto dostarczysz też sporo witaminy C, która jest mało odporna na przetwarzanie i gotowanie. Witamina C jest nadzwyczaj ważna dla cukrzyków z uwagi na antyoksydacyjne działanie i wspieranie nadwyrężonego układu sercowego.
Zawartość cukru i wymienników węglowodanowych w truskawkach
Dieta w stanie przedcukrzycowym, dieta w insulinooporności i dieta w cukrzycy wymagają często liczenia węglowodanów. Jeśli masz cukrzycę i dokładnie planujesz zawartość węglowodanów w diecie, oto przydatne dla ciebie informacje o zawartości cukru w truskawkach:
- 100 g truskawek zawiera 7,7 g węglowodanów, w tym 4,9 g węglowodanów prostych, przyswajalnych (cukrów).
- 100 g truskawek zawiera dokładnie: 0,47 g sacharozy; 1,99 g glukozy; 2,55 g fruktozy.
- 1 wymiennik węglowodanowy (WW) dla truskawek to porcja ok. 200 g.
- Garść truskawek (ok. 70 g) zawiera 5,4 g węglowodanów, w tym 3,4 g cukrów prostych, przyswajalnych.
- Garść truskawek to 0,34 wymiennika węglowodanowego WW.
W jakiej formie i ile truskawek dla cukrzyków?
Dokładna porcja truskawek, jaką zaakceptuje cukrzyk, zależy od stanu zdrowia i zaawansowania choroby. Większość diabetyków może pozwolić sobie na jednorazową porcję truskawek będącą ekwiwalentem jednego wymiennika węglowodanowego, czyli 200 g.
Przy cukrzycy i problemach z cukrem, najlepiej łączyć owoce z białkiem i tłuszczami. Oto kilka przydatnych wskazówek dla cukrzyków, którzy zamierzają cieszyć się pełnią sezonu truskawkowego:
- Zamiast truskawek ze śmietaną, zjedz truskawki z wysokobiałkowym jogurtem typu skyr lub jogurtem greckim.
- Truskawki w formie przekąski jedz, przegryzając je orzechami, np. orzechami włoskimi lub innymi najzdrowszymi orzechami.
- Klasyczny makaron z musem truskawkowym nie jest dobrym posiłkiem dla cukrzyka. Zamiast tego jedz pełnoziarnisty makaron z całymi truskawkami, twarogiem i jogurtem greckim.
- Jeśli masz ochotę na deser truskawkowy dla cukrzyka, unikaj jedzenia klasycznych ciast z truskawkami, ale możesz zrobić sernik z truskawkami bez cukru lub pudding chia z truskawkami.
- Jeśli cukrzyk chce wypić koktajl truskawkowy, można zrobić go np. na kefirze, z dodatkiem otrębów i siemienia lnianego. W cukrzycy nie poleca się picia koktajlu z samego mleka z truskawkami.
fot. Truskawki z jogurtem dla cukrzyka/ Adobe Stock, julijadmi
Źródła:
University of Sydney Gi Search - strawberries. glycemixindex.com; dostęp: 23.05.2022
USDA Food Data Central - strawberries
Czytaj także:
Czy cukrzyk może jeść jajka? Oto zdanie naukowców na temat związku cukrzycy ze spożyciem jaj
Ciasta dla cukrzyka - jak je przygotować? 5 sprawdzonych przepisów na ciasta dla diabetyka
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? Nie chodzi tylko o indeks glikemiczny