Przepisy w diecie low carb są smaczne i wcale nie trudne w przygotowaniu. Dieta niskowęglowodanowa pozwala na obecność węglowodanów w diecie w ograniczonej ilości, nie musisz więc rezygnować całkowicie z produktów z węglowodanami.
Śniadania low carb najczęściej składają się z jajek z dodatkami, na obiady niskowęglowodanowe jada się mięso lub nabiał z warzywami, a kolacja low carb może być skomponowana np. z ryb lub owoców morza. Poznaj przykładowe przepisy diety low carb ułożone i zbilansowane przez dietetyka.
Spis treści:
- Jak komponować przepisy w diecie low carb?
- Przepisy na śniadania niskowęglowodanowe (low carb)
- Przepisy na obiady i kolacje niskowęglowodanowe (low carb)
- Przepisy na desery i przekąski low carb
Jak komponować przepisy w diecie low carb?
Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, musisz korzystać z przepisów, w których ograniczono ilość cukrów, nawet tych naturalnych. Przepisy w diecie low carb nie zawierają zazwyczaj zbóż, ziemniaków, ryżu, chleba, słodkich owoców w dużych ilościach i płatków. Produkty te mogą występować jednak jako dodatki w kontrolowanych ilościach.
Dieta niskowęglowodanowa nie jest tak restrykcyjna pod względem zawartości węglowodanów, jak np. dieta keto. Stosując dietę low carb pilnuj, by węglowodany nie pokrywały więcej niż 25% energii w posiłku. Możesz kontrolować to za pomocą jednej z wielu aplikacji do mierzenia kalorii.
Szukając przepisów diety niskowęglowodanowej, możesz zainspirować się też różnymi przepisami diety ketogenicznej. Wiele z nich nada się także na dietę low carb. Ilość węglowodanów w posiłkach ketogenicznych jest jeszcze mniejsze niż w diecie niskowęglowodanowej. Możesz dodać do nich więcej warzyw lub owoców, by posiłki były pełnowartościowe i smaczniejsze.
Przepisy low carb komponuj, wykorzystując:
- jajka w różnorodnej postaci;
- mięso;
- nabiał;
- orzechy, pasty orzechowe i masła orzechowe;
- awokado;
- warzywa niskoskrobiowe;
- owoce (w ograniczonej ilości);
- pestki, ziarna i nasiona;
- ryby i owoce morza;
- olej i oliwa;
- zioła i przyprawy;
- kokos i przetwory kokosowe;
- oliwki.
Skorzystaj też z tabeli produktów bogatych w węglowodany, by sprawdzać ich zawartość i kontrolować ich zawartość w diecie.
Przepisy na śniadania niskowęglowodanowe (low carb)
Szakszuka z czerwoną fasolą - niskowęglowodanowe śniadanie
Szakszuka to tradycyjne śniadanie z jajkami low carb z nietypowym dodatkiem fasoli. Idealne w diecie low carb.
Składniki:
- 3 jajka,
- pół puszki pomidorów lub 2 świeże pomidory,
- pół cebuli,
- 100 g czerwonej fasoli,
- papryczka chili,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta kuminu.
Sposób przygotowania:
- Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
- Dodaj pomidory i fasolę. Dopraw kuminem.
- Na patelni zrób 3 wgłębienia, odgarniając pomidory. Wbij w nie jajka.
- Przykryj patelnię i duś do ścięcia białek.
- Podawaj szakszukę posypaną dowolną zieleniną.
fot. Szakszuka z fasolą na śniadanie low carb/Adobe Stock, selty
Jajka ze szparagami i bobem - posiłek low carb
Jajka to idealny składnik niskowęglowodanowych posiłków. W tym posiłku połączone zostały ze szparagami, które naturalnie mają mało cukru i z bobem bogatym w białko i błonnik pokarmowy. To nasza propozycja na śniadanie, ale jajka w tej formie możesz zjeść też na luch lub kolację.
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 g gotowanego bobru,
- 4 szparagi,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób i podgotuj szparagi na parze.
- Na łyżce oliwy podsmaż czosnek z bobem. Dodaj szparagi pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki.
- Dodaj na patelnię jajka, przykryj je i odczekaj do ścięcia białka.
- Serwuj potrawę posypaną ziołami prowansalskimi.
fot. Jajka z bobem i szparagami low carb/ Adobe Stock, iMarzi
Zapiekane awokado z salsą - śniadanie low carb
Składniki:
- awokado,
- pomidor,
- pół papryki,
- 40 g pleśniowego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- cebula,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę.
- Połóż na awokado pokruszony ser.
- Dopraw świeżym pieprzem.
- Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut, do zarumienienia sera.
- Pokrój warzywa w drobną kostkę. Dopraw je solą i oliwą z oliwek.
- Podawaj pieczone awokado z salsą z pomidorów i papryki.
Pudding niskowęglowodanowy na śniadanie low carb na słodko
Składniki:
- 10 g nasion chia,
- 15 g siemienia lnianego, świeżo mielonego,
- 200 ml napoju kokosowego,
- 20 g mąki migdałowej,
- 10 g erytrolu,
- 20 g płatków sojowych,
- 20 g orzechów włoskich,
- 100 g malin lub borówek.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj napój kokosowy z nasionami chia i siemieniem lnianym. Odstaw na ok. 2 h do lodówki (lub na całą noc).
- Dodaj mąkę migdałową, erytrol i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z płatkami sojowymi, orzechami i owocami.
Przepisy na obiady i kolacje niskowęglowodanowe (low carb)
Niskowęglowodanowe krewetki w sosie pomarańczowo-kokosowym
To idealny pomysł na bardziej wystawny niskowęglowodanowy obiad lub kolację.
Składniki:
- 200 g krewetek;
- pół puszki mleka kokosowego;
- sok z jednej pomarańczy;
- łyżka oliwy z oliwek;
- łyżka masła;
- 2 cebule szalotki;
- świeża szałwia lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyść jeśli tego wymagają.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij szalotki. Dodaj krewetki i podsmażaj je do zaczerwienienia.
- Dodaj masło i odrobinę soli. Podsmażaj chwilę.
- Zalej krewetki mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy. Duś do osiągnięcia pożądanej konsystencji sosu.
- Posyp gotowe danie świeżą szałwią lub natką pietruszki.
fot. Krewetki w sosie pomarańczowo-kokosowym low carb/Adobe Stock, petrrgoskov
Low carb sałatka z makrelą i brokułami
Niskowęglowodanowa kolacja, śniadanie lub lunch. Ta sałatka jest sycąca, zdrowa i smaczna.
Składniki:
- pół gotowanego brokuła,
- 2 łyżki kukurydzy,
- pół wędzonej makreli,
- kilka czarnych oliwek,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- siekany koperek.
Sposób przygotowania:
- Brokuła podziel na różyczki. Posyp kukurydzą i dodaj kawałki makreli.
- Wymieszaj jogurt z koperkiem i pieprzem.
- Polej sałatkę powstałym sosem. Posyp siekanymi oliwkami.
Gulasz paprykowy z wołowiną - obiad low carb
Gulasz jest daniem niskowęglowodanowym, jeśli nie zjesz go z kaszą lub innym zbożowym produktem. Zamiast tego podaj do gulaszu kromkę keto pieczywa z ziaren.
Składniki:
- 250 g wołowiny pokrojonej w kostki,
- szklanka bulionu,
- papryka,
- pół cebuli,
- łyżka śmietany,
- łyżka oleju,
- natka pietruszki,
- kromka pieczywa z ziaren.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na oleju cebulę, dodaj mięso i podsmażaj przez chwilę.
- Zalej danie bulionem, dodaj siekaną paprykę, paprykę w proszku i duś danie do zmięknięcia mięsa.
- Pod koniec duszenia dodaj śmietanę, sól pieprz i posyp gulasz natką pietruszki.
- Podawaj gulasz z kromką chleba z ziaren lub małą kromką chleba żytniego razowego.
fot. Gulasz low carb/ Adobe Stock, Lorenzo Buttitta
Stek z warzywami - klasyczny obiad low carb
Jeśli szukasz pomysł na szybki, prosty obiad niskowęglowodanowy, zrób klasyczny stek wołowy.
Składniki:
- stek z antrykotu,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka masła,
- świeżo mielony pieprz,
- gałązka rozmarynu,
- łyżeczka musztardy,
- sałata,
- ogórek,
- kilka oliwek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę. Dodaj na patelnię rozmaryn. Usmaż stek z dwóch stron.
- Przełóż stek do folii aluminiowej, połóż na nim kawałek masła.
- Przygotuj sałatkę z warzyw, dopraw ją sosem na bazie oliwy i musztardy.
- Podawaj stek z sałatką.
Łosoś z brokułami na parze - obiad low carb
Łosoś to jedna ze zdrowszych ryb, zdecydowanie warto umieścić go w jadłospisie niskowęglowodanowym.
Składniki:
- 200 g łososia,
- pół brokuła,
- łyżka nasion sezamu,
- cytryna,
- łyżeczka oleju sezamowego.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj łososia i brokuła na parze.
- Brokuła skrop olejem sezamowym i posyp nasionami sezamu.
- Łososia podawaj z cytryną i obsyp solą.
Przepisy na desery i przekąski low carb
Pudding chia z malinami - deser niskowęglowodanowy
Nasiona chia są naturalnie niskowęglowodanowe, więc stanowią świetna bazę deserów low carb.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- łyżeczka ksylitolu,
- 100 ml mleka,
- 50 ml mleka kokosowego,
- 100 g malin.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i mlekiem kokosowym. Dosłodź je ksylitolem.
- Przełóż pudding do słoiczka lub pucharka i odłóż do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin.
- Podawaj z malinami lub musem malinowym.
fot. Deser chia/ Adobe Stock, manyakotic
Guacamole z dodatkami - low carb przekąska
Guacamole to klasyczna nieskowęglowodanowa przekąska, która może służyć też za kolację lub śniadanie.
Składniki:
- awokado,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- pół czerwonej cebuli,
- garść kolendry,
- papryczka chili,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ z awokado. Wymieszaj go z posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, siekaną drobno cebulą, sokiem z cytryny i papryczką chili.
- Posyp guacamole kolendrą.
- Podawaj guacamole z: papryką, ogórkiem, sałatą, marchewkami.
fot. Guacamole/ Adobe Stock, Sławomir Fajer
Niskowęglowodanowe kulki orzechowe
Przekąska idealna w diecie low carb.
Składniki:
- garść orzechów włoskich,
- garść wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki rodzynek,
- kakao w proszku,
- kostka czekolady 70%,
- garść orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj w blenderze orzechy i rodzynki. Ulep z nich kulki, w razie potrzeby dosypując wiórów koksowych, by osiągnąć pożądaną konsystencję.
- Dodaj pokruszoną czekoladę.
- Obtocz kulki w kakao.
fot. Kulki niskowęglowodanowe/ Adobe Stock, toyechkina
Poniżej znajdziesz inne przepisy diety low carb: