Fit ciasto z rabarbarem to doskonały sezonowy deser. Podaj je do kawy lub zrób jako niedzielny deser. Po te niskokaloryczne wersje ciast z rabarbarem, mogą sięgnąć nawet osoby na diecie odchudzającej.
Spis treści:
- Jak zrobić fit ciasto z rabarbarem?
- Tarta z rabarbarem fit
- Fit ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbarem
- Fit rabarbar pod kruszonką
- Fit biszkopt z rabarbarem
Jak zrobić fit ciasto z rabarbarem?
Żeby zrobić smaczne, zdrowe i dietetyczne fit ciasto z rabarbarem, musisz przestrzegać kilku zasad. Rabarbar to kwaśna roślina, którą w tradycyjnych deserach zasypuje się dużą ilością cukru, by zneutralizować mocno kwaśny smak. W fit ciastach dodatek cukru to zdecydowanie coś, czego trzeba uniknąć. Zapoznaj się z tymi zasadami, a zrobienie fit ciasta z rabarbarem nie będzie dla ciebie wyzwaniem:
- Zamień cukier z ciasta na erytrol i ksylitol – niskokaloryczne słodziki.
- Jeśli to możliwe, zmniejsz ilość masła wykorzystanego do ciasta.
- Połącz rabarbar w cieście z innymi owocami. Dzięki temu osiągniesz słodki smak, bez konieczności wykorzystania dużej ilości słodzików i cukru.
- Zamiast mąki pszennej, korzystaj ze zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej. Możesz mieszać też mąkę pszenną z innym rodzajem, by ciasto zachowało podobną strukturę.
Pamiętaj, że rabarbar może być dodatkiem do sprawdzonego już przez ciebie przepisu na inne fit ciasto:
- mus rabarbarowy można podać z fit ciastem marchewkowym,
- marmoladą rabarbarową możesz posmarować spód fit mazurka,
- możesz po prostu dodać rabarbar do fit ciasta drożdżowego, lub
- nadziać dżemem z rabarbaru fit pączki.
Tarta z rabarbarem fit
Tarta z rabarbarem w wersji fit ma mniej kalorii, niż klasyczna tara na kruchym cieście. Zachowałyśmy dodatek masła do ciasta, by było kruche i mleczne. Mąka pszenna została wymieszana z płatkami owsianymi, by tarta syciła i mogła zastępować klasyczny posiłek.
Składniki na spód:
- 180 g mąki pszennej wysokiego typu,
- 95 g płatków owsianych,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 80 g ksylitolu,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- szczypta soli,
- 115 g masła,
- 160 ml jogurtu.
Składniki na rabarbarowe nadzienie:
- 900 g rabarbaru,
- laska wanilii,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- 200 g ksylitolu,
- łyżka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj skórkę pomarańczy i sól.
- Posiekaj masło na mniejsze kawałki i dodaj je do suchych składników.
- Dodaj jogurt naturalny.
- Ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozwałkuj ciasto tak, by osiągnąć ciasto o grubości 5 mm. Staraj się rozwałkować je w kształt tarty.
- Wyłóż okrągłą blaszkę ciastem, pozostawiając je luźno na brzegach.
- Pokrój rabarbar w centymetrowe kawałki. W rondlu umieść rabarbar, ksylitol, masło. Dodaj sól i pestki wyciągnięte z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na papier rabarbar z dodatkami. Posyp go cukrem.
- Piecz rabarbar ok. 8 minut w temp. 190 stopni.
- Przełóż farsz rabarbarowy na tartę (możesz poukładać go jak na zdjęciu). Zawiń brzegi ciasta do wnętrza.
- Piecz tartę ok. 20 minut, do zarumienienia brzegów.
Fit ciasto drożdżowe z rabarbarem
Oto klasyczna drożdżówka z rabarbarem w fit wersji. Główną zmianą jest skorzystanie z erytrolu zamiast cukru.
Składniki:
- 25 g drożdży,
- 500 g mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka 2% tłuszczu,
- łyżeczka cukru,
- 120 g erytrolu,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 300 g rabarbaru.
Sposób przygotowania:
- Zrób zaczyn ciasta drożdżowego: podgrzej mleko do temp. 40 stopni, dodaj drożdże, cukier i ok. 2 łyżki mąki.
- Przykryj zaczyn i odstaw go na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Przesiej mąkę, dodaj do niej jajka i rozpuszczone masło.
- Dodaj erytrol i wymieszaj.
- Dodaj do składników zaczyn i dokładnie wyrób ciasto.
- Przykry je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Umyj i oczyść rabarbar. Pokrój go w mniejsze kawałki (ok. 2 cm).
- Przełóż ciasto drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ułóż kawałki rabarbaru na wierzchu ciasta i odstaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piecz ciasto przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
fot. Fit drożdżówka z rabarbarem/ Adobe Stock, Victoria
Niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbarem
To przepis na fit ciasto rabarbarowe, które nie ma o wiele mniej kalorii niż klasyczne ciasto z rabarbarem, ale nie ma cukru. To wersja niskowęglowodanowa, która doceni każda osoba z insulinoopornością.
Składniki:
- 450 g rabarbaru,
- 50 g ksylitolu,
- 200 g masła,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 200 g mąki migdałowej,
- 50 g mąki orkiszowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Oczyść rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki długości ok. 5 cm.
- Posyp rabarbar łyżką ksylitolu i odstaw go na ok. 20 minut.
- Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka z dodatkiem soli.
- Dodaj porcjami połowę ksylitolu do białek i dalej miksuj. Odstaw białka.
- Do osobnej miski przełóż masło, resztę ksylitolu i ubijaj do osiągnięcia kremowej tekstury.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, żółtka i ubijaj.
- Dodaj mąkę migdałową i mąkę orkiszową. Wymieszaj do osiągnięcia jednolitej tekstury.
- Powoli dodaj pianę z białek, mieszając ręcznie (nie używaj miksera).
- Przełóż masę na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozłóż rabarbar na cieście. Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
- Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Fit rabarbar pod kruszonką
Bardzo szybki dietetyczny rabarbarowy deser, który uda się każdemu. Możesz zaserwować go jako „ciasto” i podać w dużej formie na tartę, lub zrobić go w jednoporcjowych kokilkach do zapiekania.
Składniki:
- 700 g świeżego rabarbaru,
- 80 g płatków owsianych,
- 30 g orzechów laskowych,
- 20 g miodu,
- 100 g ksylitolu,
- 40 g masła.
Sposób przygotowania:
- Oczyść rabarbar i pokrój go na kawałki długości ok. 3 cm.
- Przełóż rabarbar do formy, w której będziesz go zapiekać. Posyp 80 g ksylitolu.
- W blenderze rozdrobnij płatki owsiane. Dodaj miód, pozostały ksylitol, masło i posiekane orzechy.
- Wylep kruszonkę.
- Posyp rabarbar powstałą kruszonką.
- Zapiekaj przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
fot. Rabarbar pod dietetyczną kruszonką/ Adobe Stock, HTPhoto
Fit biszkopt z rabarbarem
To najłatwiejsze, bardzo puszyste ciasto z rabarbarem w wersji fit, jakie możesz zrobić.
Składniki:
- 5 jajek,
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g ksylitolu w pudrze,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 300 g rabarbaru.
Sposób przygotowania:
- Wbij jaja do miski, dodaj ksylitol w pudrze i ubij przez kilkanaście minut.
- Dodaj olej rzepakowy.
- Wymieszaj suche składniki: dwa rodzaje mąki z proszkiem.
- Powoli dodawaj suche składniki do dobrze ubitych jaj. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wylej ciasto biszkoptowe i połóż na nim kawałki rabarbaru.
- Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
fot. Fit ciasto biszkoptowe z rabarbarem/ Adobe Stock, nataliakaevsti
Czytaj także:
Rabarbar - 7 zalet
Co zrobić z rabarbaru? Przepisy na dania z rabarbarem
Grillowany rabarbar - przepis składniki i przygotowanie