Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe

fit ciasto z rabarbarem fot. Adobe Stock, Annika Shurafa
Fit ciasto z rabarbarem jest dietetyczne i ma mniej kalorii, niż klasyczne ciasta z owocami. Wybierz jeden z naszych przepisów na dietetyczne ciasto rabarbarowe i zaskocz rodzinę lekką, dietetyczną przekąską do kawy. Do wyboru masz m.in.: tartę z rabarbarem fit, dietetyczną drożdżówkę z rabarbarem i fit rabarbar pod kruszonką.
/ 09.05.2022 12:13
fit ciasto z rabarbarem fot. Adobe Stock, Annika Shurafa

Fit ciasto z rabarbarem to doskonały sezonowy deser. Podaj je do kawy lub zrób jako niedzielny deser. Po te niskokaloryczne wersje ciast z rabarbarem, mogą sięgnąć nawet osoby na diecie odchudzającej.

Spis treści:

  1. Jak zrobić fit ciasto z rabarbarem?
  2. Tarta z rabarbarem fit
  3. Fit ciasto drożdżowe z rabarbarem
  4. Niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbarem
  5. Fit rabarbar pod kruszonką
  6. Fit biszkopt z rabarbarem

Jak zrobić fit ciasto z rabarbarem?

Żeby zrobić smaczne, zdrowe i dietetyczne fit ciasto z rabarbarem, musisz przestrzegać kilku zasad. Rabarbar to kwaśna roślina, którą w tradycyjnych deserach zasypuje się dużą ilością cukru, by zneutralizować mocno kwaśny smak. W fit ciastach dodatek cukru to zdecydowanie coś, czego trzeba uniknąć. Zapoznaj się z tymi zasadami, a zrobienie fit ciasta z rabarbarem nie będzie dla ciebie wyzwaniem:

  • Zamień cukier z ciasta na erytrol i ksylitol – niskokaloryczne słodziki.
  • Jeśli to możliwe, zmniejsz ilość masła wykorzystanego do ciasta.
  • Połącz rabarbar w cieście z innymi owocami. Dzięki temu osiągniesz słodki smak, bez konieczności wykorzystania dużej ilości słodzików i cukru.
  • Zamiast mąki pszennej, korzystaj ze zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej. Możesz mieszać też mąkę pszenną z innym rodzajem, by ciasto zachowało podobną strukturę.

Pamiętaj, że rabarbar może być dodatkiem do sprawdzonego już przez ciebie przepisu na inne fit ciasto:

Tarta z rabarbarem fit

Tarta z rabarbarem w wersji fit ma mniej kalorii, niż klasyczna tara na kruchym cieście. Zachowałyśmy dodatek masła do ciasta, by było kruche i mleczne. Mąka pszenna została wymieszana z płatkami owsianymi, by tarta syciła i mogła zastępować klasyczny posiłek.

Składniki na spód:

  • 180 g mąki pszennej wysokiego typu,
  • 95 g płatków owsianych,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 80 g ksylitolu,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 115 g masła,
  • 160 ml jogurtu.

Składniki na rabarbarowe nadzienie:

  • 900 g rabarbaru,
  • laska wanilii,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • 200 g ksylitolu,
  • łyżka brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj skórkę pomarańczy i sól.
  3. Posiekaj masło na mniejsze kawałki i dodaj je do suchych składników.
  4. Dodaj jogurt naturalny.
  5. Ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Rozwałkuj ciasto tak, by osiągnąć ciasto o grubości 5 mm. Staraj się rozwałkować je w kształt tarty.
  7. Wyłóż okrągłą blaszkę ciastem, pozostawiając je luźno na brzegach.
  8. Pokrój rabarbar w centymetrowe kawałki. W rondlu umieść rabarbar, ksylitol, masło. Dodaj sól i pestki wyciągnięte z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na papier rabarbar z dodatkami. Posyp go cukrem.
  10. Piecz rabarbar ok. 8 minut w temp. 190 stopni.
  11. Przełóż farsz rabarbarowy na tartę (możesz poukładać go jak na zdjęciu). Zawiń brzegi ciasta do wnętrza.
  12. Piecz tartę ok. 20 minut, do zarumienienia brzegów.
tarta rabarbarowa fitfot. Tarta rabarbarowa fit/ Adobe Stock, jorofoti

Fit ciasto drożdżowe z rabarbarem

Oto klasyczna drożdżówka z rabarbarem w fit wersji. Główną zmianą jest skorzystanie z erytrolu zamiast cukru.

Składniki:

  • 25 g drożdży,
  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 250 ml mleka 2% tłuszczu,
  • łyżeczka cukru,
  • 120 g erytrolu,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 300 g rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób zaczyn ciasta drożdżowego: podgrzej mleko do temp. 40 stopni, dodaj drożdże, cukier i ok. 2 łyżki mąki.
  2. Przykryj zaczyn i odstaw go na 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Przesiej mąkę, dodaj do niej jajka i rozpuszczone masło.
  4. Dodaj erytrol i wymieszaj.
  5. Dodaj do składników zaczyn i dokładnie wyrób ciasto.
  6. Przykry je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  7. Umyj i oczyść rabarbar. Pokrój go w mniejsze kawałki (ok. 2 cm).
  8. Przełóż ciasto drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Ułóż kawałki rabarbaru na wierzchu ciasta i odstaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Piecz ciasto przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

fit ciasto drożdżowe z rabarbaremfot. Fit drożdżówka z rabarbarem/ Adobe Stock, Victoria

Niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbarem

To przepis na fit ciasto rabarbarowe, które nie ma o wiele mniej kalorii niż klasyczne ciasto z rabarbarem, ale nie ma cukru. To wersja niskowęglowodanowa, która doceni każda osoba z insulinoopornością.

Składniki:

  • 450 g rabarbaru,
  • 50 g ksylitolu,
  • 200 g masła,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 50 g mąki orkiszowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki długości ok. 5 cm.
  2. Posyp rabarbar łyżką ksylitolu i odstaw go na ok. 20 minut.
  3. Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka z dodatkiem soli.
  4. Dodaj porcjami połowę ksylitolu do białek i dalej miksuj. Odstaw białka.
  5. Do osobnej miski przełóż masło, resztę ksylitolu i ubijaj do osiągnięcia kremowej tekstury.
  6. Dodaj ekstrakt waniliowy, żółtka i ubijaj.
  7. Dodaj mąkę migdałową i mąkę orkiszową. Wymieszaj do osiągnięcia jednolitej tekstury.
  8. Powoli dodaj pianę z białek, mieszając ręcznie (nie używaj miksera).
  9. Przełóż masę na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Rozłóż rabarbar na cieście. Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
  11. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbaremfot. Niskowęglowodanowe fit ciasto z rabarbarem/ Adobe Stock, pgstudija

Fit rabarbar pod kruszonką

Bardzo szybki dietetyczny rabarbarowy deser, który uda się każdemu. Możesz zaserwować go jako „ciasto” i podać w dużej formie na tartę, lub zrobić go w jednoporcjowych kokilkach do zapiekania.

Składniki:

  • 700 g świeżego rabarbaru,
  • 80 g płatków owsianych,
  • 30 g orzechów laskowych,
  • 20 g miodu,
  • 100 g ksylitolu,
  • 40 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść rabarbar i pokrój go na kawałki długości ok. 3 cm.
  2. Przełóż rabarbar do formy, w której będziesz go zapiekać. Posyp 80 g ksylitolu.
  3. W blenderze rozdrobnij płatki owsiane. Dodaj miód, pozostały ksylitol, masło i posiekane orzechy.
  4. Wylep kruszonkę.
  5. Posyp rabarbar powstałą kruszonką.
  6. Zapiekaj przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

rabarbar pod dietetyczną kruszonkąfot. Rabarbar pod dietetyczną kruszonką/ Adobe Stock, HTPhoto

Fit biszkopt z rabarbarem

To najłatwiejsze, bardzo puszyste ciasto z rabarbarem w wersji fit, jakie możesz zrobić.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g ksylitolu w pudrze,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 300 g rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jaja do miski, dodaj ksylitol w pudrze i ubij przez kilkanaście minut.
  2. Dodaj olej rzepakowy.
  3. Wymieszaj suche składniki: dwa rodzaje mąki z proszkiem.
  4. Powoli dodawaj suche składniki do dobrze ubitych jaj. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wylej ciasto biszkoptowe i połóż na nim kawałki rabarbaru.
  6. Piecz przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

błyskawiczne fit ciasto z rabarbaremfot. Fit ciasto biszkoptowe z rabarbarem/ Adobe Stock, nataliakaevsti

Czytaj także:
Rabarbar - 7 zalet
Co zrobić z rabarbaru? Przepisy na dania z rabarbarem
Grillowany rabarbar - przepis składniki i przygotowanie

 

Redakcja poleca

REKLAMA