Dieta zupowa fot. Adobe Stock

Dieta zupowa - jadłospis, przepisy, zasady i efekty

Dieta zupowa polega na jedzeniu różnych zup warzywnych 5 razy dziennie. To skuteczna i zdrowa dieta odchudzająca, która pozwala schudnąć do 6 kg w miesiąc.
Barbara Dąbrowska / 16.04.2020 13:40
Dieta zupowa fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Dieta zupowa - jadłospis
  2. Dieta zupowa - przepisy
  3. Jak gotować zupy na diecie zupowej?
  4. Na czym polega dieta zupowa?
  5. Efekty diety zupowej

Dieta zupowa - jadłospis

Dzień 1

  • Śniadanie

Zupa krem z pomidorów z 2 łyżkami sera feta w kostce i łyżeczką pestek słonecznika (400 ml)

  • II śniadanie

Krem z zielonych warzyw (300 ml)

  • Obiad

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą i brązowym ryżem (400 ml + 2 łyżki ugotowanego ryżu)

  • Podwieczorek

Krem z kalafiora (300 ml)

  • Kolacja

Krem z pieczarek z 1 jajkiem na twardo i łyżeczką orzechów włoskich (400 ml)

Dzień 2

  • Śniadanie

Zupa jarzynowa z 1/2 kulki sera mozzarella i łyżeczką orzeszków piniowych (400 ml)

  • II śniadanie

Krem z selera (300 ml)

  • Obiad

Minestrone z makaronem pełnoziarnistym i grillowaną piersią indyka (400 ml + 100 g piersi z indyka + 2 łyżki ugotowanego makaronu)

  • Podwieczorek

Zupa ogórkowa bez ziemniaków (300 ml)

  • Kolacja

Zupa z fasoli szparagowej z 2 łyżkami sera feta i łyżeczką pestek dyni (400 ml)

Dzień 3

  • Śniadanie

Zupa brokułowa z 1 jajkiem na twardo i łyżeczką pestek słonecznika (400 ml)

  • II śniadanie

Zupa krem z cukinii (300 ml)

  • Obiad

Orientalna zupa z ciecierzycy z kaszą jaglaną i tofu (400 ml + 100 g tofu + 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej)

  • Podwieczorek

Zupa krem z dyni (300 ml)

  • Kolacja

Zupa krem z buraka z serem kozim i łyżeczką pestek dyni (400 ml + 50 g sera koziego)

Pamiętaj, że niewykorzystane zupy możesz mrozić, dzięki temu będziesz przygotowana na kryzysowe sytuacje, gdy zabraknie ci czasu na gotowanie.

Zaproponowane menu pokazuje różnorodne zupy, w praktyce możesz 2 dni pod rząd jeść to samo.

Dieta zupowa - przepisy

Krem z pomidorów

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • ćwiartka pietruszki,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. Skórkę pomidorów natnij nożem w kilku miejscach i zalej wrzątkiem. Zdejmij skórkę z pomidorów.
  2. Pozostałe warzywa umyj. Obierz ze skórki.
  3. Wszystkie warzywa umieść w garnku i zalej wodą (około pół litra). Dodaj przyprawy. Gotuj, aż zmiękną.
  4. Wyjmij ziele angielskie i liść z laurowy, a następnie całość zmiksuj do uzyskania konsystencji kremu.
  5. Gotową zupę posyp natką pietruszki.

Zupa ogórkowa bez ziemniaków

Składniki:

  • kilka sztuk ogórków kiszonych,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę umyj i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Warzywa zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce i podgotuj w osobnym garnku.
  5. Dodaj ogórki do reszty warzyw i całość gotuj jeszcze około 15 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem.

Krem z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora (może być mrożony),
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek podsmaż.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w małe kostki. Kalafior umyj i rozdziel na różyczki.
  3. Ziemniaki i kalafior dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem.
  4. Warzywa zalej bulionem.
  5. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  6. Dodaj przyprawy.
  7. Zmiksuj zupę do uzyskania konsystencji kremu.

Zupa brokułowa

Składniki:

  • 500 g brokuła (może być mrożony),
  • 3 szklanki bulionu,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż por i czosnek.
  2. W międzyczasie umyj ziemniaki i brokuł. Ziemniaki pokrój w kostkę, a brokuł podziel na różyczki.
  3. Ziemniaki i brokuł dodaj do garnka z porem i czosnkiem. Zalej bulionem.
  4. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku.

Jak gotować zupy na diecie zupowej?

  • Do zup nie dodawaj śmietany.
  • Nie używaj bulionów na kościach.
  • Warzywa przed włożeniem do garnka możesz obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie niektórych witamin.

Zobacz, jak dzielić zupy w zależności od posiłku i zastosowanych składników:

Zupa obiadowa

Najbardziej treściwa i sycąca, powinna zawierać w sobie dodatek węglowodanowy i białkowy.

Baza (zupa warzywna) + dodatek węglowodanowy (kasza, makaron, ziemniaki) + dodatek białkowy (jajko na twardo, pokrojone chude mięso, ser feta/mozzarella, tofu)

Zupa kolacyjna lub śniadaniowa

Jest mniej treściowa niż zupa obiadowa, ale powinna zapewnić ci sytość na minimum 2-3 godziny. W tej roli dobrze sprawdzają się gęste kremy warzywne.

Baza (zupa warzywna) + niewielki dodatek białkowy (jajko na twardo, ser feta/mozzarella, tofu) + łyżeczka dowolnych orzechów/pestek

Zupa na przekąskę

Tylko w przypadku przekąski możesz zjeść czystą zupę z warzyw na bulionie warzywnym.

Jak gotować zupy na diecie zupowej?
fot. Ula Bugaeva

Korzystając z zaproponowanego przykładowego jadłospisu (pierwszy akapit) oraz infografiki (powyżej), możesz samodzielnie komponować menu.

Na czym polega dieta zupowa?

Na diecie zupowej cały jadłospis buduje się w oparciu o zupy. Jedz je 5 razy codziennie, jednak nie zapominaj o dodatkach np. makaron, mięso z kurczaka, jajko). Dzięki temu unikniesz niedoborów witamin z grupy B, magnezu, cynku czy wapnia. Proponujemy ci zmodyfikowaną wersję diety zupowej, dzięki której schudniesz bez negatywnych skutków ubocznych.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupa to niezwykłe danie, które daje nieskończoną ilość możliwych połączeń smakowych. W zależności od tego, jakich składników użyjesz, może ona spełniać rolę pełnowartościowego obiadu, lekkiej kolacji czy przekąski w ciągu dnia. Zupa na śniadanie? Dlaczego nie? Taki pomysł sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy o poranku jest zimno i nieprzyjemnie. 

Zalety zup

  • Do przygotowania nie są potrzebne zaawansowane umiejętności kulinarne. Z tym daniem poradzi sobie nawet kucharz amator.
  • Zupę można przygotować na kilka dni.
  • Zupy najlepiej smakują przygotowane na bazie sezonowych warzyw, ale równie dobrze można je gotować, stosując mrożone warzywa.
  • Płynna czy półpłynna (w przypadku zup krem) postać zupy sprawia, że jest to danie lekkostrawne, niskokaloryczne, ale jednocześnie sycące.

Efekty diety zupowej

Ogromną zaletą proponowanej przez nas zdrowej diety zupowej jest uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego bez wysiłku i głodu. Jedząc zupy, spożywasz mniej kalorii (kcal), niż potrzebujesz.

Dzieje się tak, ponieważ zupy szybko sycą, a jednocześnie są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, naturalne przeciwutleniacze i składniki mineralne.

Będziesz chudła około 1 kilograma tygodniowo. Po 2 miesiącach możesz być lżejsza nawet o 8-12 kg. Nie musisz całymi dniami jeść wyłącznie zup. Jeśli masz ochotę od nich odpocząć, możesz śniadanie lub kolację zastąpić stałym posiłkiem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2018.

Dowiedz się więcej o dietach odchudzających:
Dieta 1200 kcal z jadłospisem na 7 dni + opinia dietetyka

Najlepsze i najskuteczniejsze diety odchudzające

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.