Zupa meksykańska to pikantne i treściwe danie, które przygotowywane jest na bazie papryki, fasoli i pomidorów. Liczne dodatki sprawiają, że jej konsystencja i smak są wielowymiarowe. Okraszona kwaśną śmietaną lub sokiem z limonki zachowuje harmonię pomiędzy pikanterią, a kwasowością dania.
Spis treści:
Zupa meksykańska z kurczakiem
Składniki:
- kilogram mięsa z kurczaka (mielonego),
- duża cebula,
- puszka fasoli,
- puszka kukurydzy,
- puszka pomidorów,
- 2 papryczki chili,
- słoik oliwek,
- kwaśna śmietana,
- garść startego sera,
- szalotka,
- marynowane jalapeno.
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię i podsmaż mielone mięso razem z cebulą. Przełóż całość do szybkowaru.
- Dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, chili i oliwki.
- Gotuj przez 20 minut lub w zwykłym garnku przez 2 godziny na małym ogniu.
- Tak przygotowaną serwuj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
- Starty ser połącz razem z posiekaną szalotką i udekoruj wierzch zupy meksykańskiej.
fot. Adobe Stock
Zupa meksykańska z pulpecikami
Składniki:
Pulpeciki:
- pół kilo mięsa wołowego,
- łyżeczka granulowanego czosnku,
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- średnia cebula,
- ¼ szklanki ryżu typu basmati.
Zupa:
- pół litra wody,
- łyżka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki ryżu,
- 2 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pół szklanki sosu pomidorowego,
- nasiona kolendry,
- pęczek posiekanej kolendry,
- limonka.
Przygotowanie:
- W misce połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pulpecików i formuj małe kulki.
- Odstaw na tacę. Tak przygotowane wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 15 minut do wypłynięcia.
- Rozgrzej patelnię i wsyp ryż, cały czas mieszając, by nie przypalił się.
- Dodaj posiekaną cebulę i pomidory z rozdrobnionym czosnkiem. Przełóż składniki do wody, gdzie gotowały się pulpeciki.
- Duś przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dorzuć kolendrę i sos pomidorowy i pozwól, aby smaki „przegryzły się”.
fot. Adobe Stock
Zupa meksykańska fit
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 średnie cebule,
- 1 marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- ćwiartka główki kapusty,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka posiekanego chili,
- szczypta kminu,
- 3 szklanki wody,
- pół pęczka posiekanej kolendry,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 puszka fasoli,
- szczypta soli,
- kwaśna śmietana,
- limonka.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną marchewkę, seler naciowy, paprykę i zgnieciony czosnek.
- Gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Dorzuć kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i kolendrę. Przykryj całość pokrywką i gotuj przez 5 minut.
- Dolej bulion i wodę i gotuj przez 15 minut.
Zobacz też inne przepisy na zupy:
Przepis na klasyczną zupę miso Pomysły na sycące zupy z mięsem