zupa meksykańska fot. Adobe Stock

Zupa meksykańska - zrób ją z kurczakiem, pulpecikami lub fit

Zupa meksykańska wypełniona różnymi składnikami jest sycącym daniem jednogarnkowym. Podczas gotowania dopasuj ostrość regulując ilość papryczek.
/ 17.10.2019 12:14
zupa meksykańska fot. Adobe Stock

Zupa meksykańska to pikantne i treściwe danie, które przygotowywane jest na bazie papryki, fasoli i pomidorów. Liczne dodatki sprawiają, że jej konsystencja i smak są wielowymiarowe. Okraszona kwaśną śmietaną lub sokiem z limonki zachowuje harmonię pomiędzy pikanterią, a kwasowością dania.

Spis treści:

  1. Zupa meksykańska z kurczakiem
  2. Z pulpecikami
  3. W wersji fit

Zupa meksykańska z kurczakiem

Składniki:

  • kilogram mięsa z kurczaka (mielonego),
  • duża cebula,
  • puszka fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka pomidorów,
  • 2 papryczki chili,
  • słoik oliwek,
  • kwaśna śmietana,
  • garść startego sera,
  • szalotka,
  • marynowane jalapeno.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i podsmaż mielone mięso razem z cebulą. Przełóż całość do szybkowaru.
  2. Dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, chili i oliwki.
  3. Gotuj przez 20 minut lub w zwykłym garnku przez 2 godziny na małym ogniu.
  4. Tak przygotowaną serwuj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
  5. Starty ser połącz razem z posiekaną szalotką i udekoruj wierzch zupy meksykańskiej.

zupa meksykańska z kurczakiem
fot. Adobe Stock

Zupa meksykańska z pulpecikami

Składniki:

Pulpeciki:

  • pół kilo mięsa wołowego,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • średnia cebula,
  • ¼ szklanki ryżu typu basmati.

Zupa:

  • pół litra wody,
  • łyżka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ¼ szklanki ryżu,
  • 2 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki sosu pomidorowego,
  • nasiona kolendry,
  • pęczek posiekanej kolendry,
  • limonka.

Przygotowanie:

  1. W misce połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pulpecików i formuj małe kulki.
  2. Odstaw na tacę. Tak przygotowane wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 15 minut do wypłynięcia.
  3. Rozgrzej patelnię i wsyp ryż, cały czas mieszając, by nie przypalił się.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i pomidory z rozdrobnionym czosnkiem. Przełóż składniki do wody, gdzie gotowały się pulpeciki.
  5. Duś przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dorzuć kolendrę i sos pomidorowy i pozwól, aby smaki „przegryzły się”.

Zupa meksykańska z pulpecikami
fot. Adobe Stock

Zupa meksykańska fit

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ćwiartka główki kapusty,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka posiekanego chili,
  • szczypta kminu,
  • 3 szklanki wody,
  • pół pęczka posiekanej kolendry,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 puszka fasoli,
  • szczypta soli,
  • kwaśna śmietana,
  • limonka.

Zupa meksykańska fit
fot. Adobe Stock

 Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną marchewkę, seler naciowy, paprykę i zgnieciony czosnek.
  2. Gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu.
  3. Dorzuć kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i kolendrę. Przykryj całość pokrywką i gotuj przez 5 minut.
  4. Dolej bulion i wodę i gotuj przez 15 minut.

Zobacz też inne przepisy na zupy:
Przepis na klasyczną zupę miso Pomysły na sycące zupy z mięsem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)