Składniki:
- 70 dag buraków,
- 2 gruszki,
- duża cebula,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka tartego chrzanu,
- 15 dag serka koziego,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Zupa krem z buraków smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny barszcz czerwony. Przygotowanie jest też prostsze - warto otworzyć się na nowe smaki i przetestować ten przepis!
Zamiast sera koziego, możesz też użyć fety lub w ogóle pominąć dodatek sera, serwując krem z buraków z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Buraki opłucz, osusz, obierz i pokrój w małą kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż pokrojone buraki, mieszając, podsmaż.
- Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj.
- Do buraków w garnku dodaj rozdrobnioną cebulę i gruszki, podlej 1/4 szklanki wody i duś, mieszając co jakiś czas.
- Następnie dolej bulion.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Zmiksuj zupę krem z buraków w malakserze lub za pomocą ręcznego blendera.
- Dopraw chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Rozlej krem z buraków do miseczek, posyp pokruszonym kozim serem.
Zobacz więcej pomysłów na zupy w formie kremów:
Zupa krem z pora
Zupa marchewkowa
Krem z dyni
Zupa krem z ciecierzycy
Krem ze szparagów
Zupa krem: 33 przepisy