Klasyczna zupa ogórkowa jest przygotowywana ze startych na tarce kiszonych ogórków. Musi być gęsta, zabielana śmietaną, serwowana z ziemniakami i obficie posypana siekanym koperkiem. Opcja z makaronem jest zdecydowanie rzadziej spotykana. Coraz popularniejsza staje się też zupa ze świeżych ogórków - np. w formie orzeźwiającego chłodnika, idealnego na upalne dni. Zupa ogórkowa to smak przeniesiony wprost ze szkolnych stołówek i wakacji u babci. Z naszym przepisem na pewno uda ci się ją przygotować samodzielnie!
Przepis na zupę ogórkową z ziemniakami
Oto składniki na klasyczną zupę ogórkową z ziemniakami:
- 2 l bulionu,
- 50 dag kiszonych ogórków,
- 1 pietruszka,
- 4 marchewki,
- por,
- kawałek selera,
- kilka sporej wielkości ziemniaków,
- pieprz,
- sól,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki mąki,
- 3 szklanki śmietany 22%,
- duża ilość posiekanego koperku,
- masło do smażenia.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami?
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i w razie potrzeby obierz ze skórki.
- Pora posiekaj na plasterki.
- Pietruszkę, marchewki i selera zetrzyj na tarce.
- Bulion zagotuj, wrzuć na niego marchewki, selera, pietruszkę i pora. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do bulionu, całość gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
- W tym czasie, ogórki zetrzyj na tarce, a w rondelku rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć na nie kiszone ogórki.
- Podduś, przez cały czas mieszając. Gotujący się bulion dopraw pieprzem i solą, wrzuć do niego podduszone ogórki. Gdy zupa ogórkowa ponownie zacznie wrzeć, musisz ją zagęścić.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, posyp ogórkową posiekanym koperkiem.
Sprawdź przepis na domowe kiszone ogórki, które zawsze wychodzą idealne! Doskonałe do zupy!
Przepis na zupę ze świeżych ogórków
Oto składniki na zupę ze świeżych ogórków:
- 4 sporej wielkości ogórki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pęczek koperku,
- kawałek pora,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 2 łyżki masła,
- 1 i 1/2 l bulionu,
- sól,
- pieprz,
- kilka sporych ziemniaków.
Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?
- Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj. Pokrój je w drobniutką kostkę lub paseczki. Pora opłucz i posiekaj.
- W garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego pokrojone warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki, dodaj do ogórkowej.
- W tym czasie przygotuj ogórki - obierz je, umyj i osusz. Posiekaj na małe kawałki, odrzucając pestki.
- W rondelku rozgrzej masło i wrzuć na nie ogórki, duś przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
- Przełóż ogórki do ciągle gotującego się bulionu. Koperek umyj i posiekaj, dodaj do zupy ogórkowej.
- Gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną.
Sprawdź więcej przepisów na smaczne zupy