7 najlepszych przepisów na dietetyczną kolację
Wypróbuj je wszystkie!
1. Pomidory z mozzarellą, czyli caprese
Składniki:
- duży pomidor,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki szczypiorku,
- pieprz,
- ser mozzarella light,
- łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę i pomidora pokrój w plastry (pamiętaj, by pomidora kroić w poprzek - wtedy nie wycieknie z niego sok).
- Układaj na talerzu na przemian ser i plasterki warzywa, między kolejne warstwy wkładaj też listki bazylii.
- Na koniec skrop olejem, oprósz pieprzem i posyp szczypiorkiem.
2. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo
Składniki:
- sałata lodowa,
- pół puszki odsączonego tuńczyka w sosie własnym,
- ogórek kiszony,
- drobno pokrojony por,
- jajko na twardo,
- łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego,
- 1 ząbek czosnku,
- ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pokrój i wymieszaj.
- Sos zrób łącząc musztardę z jogurtem i czosnkiem.
3. Pieczone jabłko z rozgrzewającym cynamonem
Składniki:
- spore jabłko,
- cynamon,
- suszona żurawina,
- chudy twaróg.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż z jabłka gniazdo i włóż do środka twaróg wymieszany z żurawiną i cynamonem.
- Następnie zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok .15 minut.
4. Pikantna zupa indyjska z drobiem
Składniki:
- 50 dag indyka lub kurczaka,
- ok. 1 l wody,
- seler,
- ząbek czosnku,
- marchew,
- kolendra,
- cebula,
- jabłko,
- mała cukinia,
- 3 łyżeczki curry,
- 4 liście laurowe,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- pieprz,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę, przypraw przyprawami i natrzyj czosnkiem.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni pod przykryciem razem z mięsem.
- Następnie nalej wody do garnka i dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe) oraz jarzynkę. Zagotuj.
- Przerzuć do wody niej usmażone mięso z cebulką, gotuj do miękkości.
- Na koniec posyp świeżą kolendrą.
5. Carpaccio z łososia ze słonecznikiem
Składniki:
- 3 plastry wędzonego łososia,
- rukola,
- zielone lub czarne oliwki (ok. 4 szt.),
- mała czerwona cebula,
- prażone nasiona słonecznika,
- pieprz, sól,
- sok z limonki,
- łyżka kaparów,
- tarta mozzarella,
- łyżka octu balsamicznego,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Na talerz wyłóż rukolę, na niej połóż łososia, pokrojone na połówki oliwki, kapary i cebulę posiekaną w kostkę.
- Następnie przypraw.
- Na koniec posyp tartą mozzarellą oraz słonecznikiem.
- Polej sosem z oliwy, octu balsamicznego i limonki. Możesz dodać łyżeczkę miodu.
6. Jajecznica z warzywami
Składniki:
- 1 jajko,
- szczypior,
- plaster pieczonego indyka,
- mała cebula,
- ogórek kiszony,
- pomidor.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż indyka z cebulą, następnie dodaj jajko, a na koniec posyp szczypiorkiem.
- Podawaj z ogórkiem kiszonym lub pomidorem pokrojonym w plastry.
7. Sałatka z fetą po grecku
Składniki:
- pół kostki odtłuszczonej fety,
- czerwona cebula,
- pomidor,
- czerwona papryka,
- sałata lodowa,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pokrój i wymieszaj.
- Na koniec polej oliwą i dopraw według uznania.
Zobacz także:
7 przepisów na pyszne koktajle odchudzające na każdy dzień tygodnia!
Lista 100 dietetycznych przekąsek do 100 kcal!
Hit! 10 propozycji dietetycznych obiadów. Najlepsze przepisy na niskokaloryczne obiady!