Zupa z dyni fot. Adobe Stock

Zupa z dyni na różne sposoby - 7 sprawdzonych przepisów

Zupa z dyni nie musi być nudna: możesz przygotować ją z curry, na ostro po meksykańsku, ze śmietaną lub mlekiem kokosowym oraz zaserwować krem z dyni w... dyni.
Edyta Liebert / 15.09.2020 09:07
Zupa z dyni fot. Adobe Stock

Zupa z dyni to jesienny klasyk, ale mimo wszystko może być źródłem niespotykanych aromatów i zadziwiających połączeń smakowych. Zaskocz gości zupą z dyni z sokiem z pomarańczy lub aksamitnym kremem z dyni z mleczkiem kokosowym.

Zupa z dyni z pomarańczą

Nieoczywisty mariaż smaków? Być może. Z pozoru mdła dynia, dzięki kwaśnemu akcentowi w postaci orzeźwiającego soku z pomarańczy sprawia, że ta zupa z dyni może być faworytem sezonu. Oba owoce zyskują dzięki temu mariażowi sporo: dynia na wyrazistości, a pomarańcza - miejsce w obiadowym menu.

Składniki:

  • 600 g dyni,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/5 szklanki soku z pomarańczy,
  • bulion warzywny lub rosół,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię na zupę dokładnie umyj. Jeśli chcesz, możesz ją obrać ze skórki. Wydrąż pestki, pozbądź się włókien i pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło z imbirem, odczekaj chwilę, wyłóż dynię i podsmaż kilka minut. Następnie zalej gorącym bulionem oraz sokiem pomarańczowym.
  3. Zupa z dyni jest gotowa po ok. 35 minutach - zblenduj ją, dolej śmietanki i przypraw. 

Zupa z dyni z pomarańcząfot. Adobe Stock

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe wypiera śmietankę i stanowi godną jej alternatywę. Jest aksamitne w konsystencji, nie warzy się i sprawia, że zupa ma nieco mniej codzienny charakter. Puszka mleka kokosowego powinna wystarczyć na 1 kg dyni.

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranej),
  • puszka mleka kokosowego,
  • 3 szklanki wody lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • świeżo starty mały korzeń imbiru,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 łyżki masła,
  • sól, pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz pokrój w kostkę, cebulę w półksiężyce i piecz w piekarniku w 200°C ok 20 minut.
  2. W dużym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim świeżo starty imbir, dodaj dynię na zupę i cebulę. Wlej bulion i gotuj przez ok 8-10 minut, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  3. Do garnka wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, zblenduj zupę z dyni na krem.
  4.  Podawaj z pestkami dyni lub domowymi grzankami

Zupa z dyni z mlekiem kokosowymfot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej. Pierwotnie opublikowany 10.09.2013.

Zerknij na proste przepisy na delikatny, słodki krem z dyni, dyniową zupę z curry, jak i na niepowtarzalną w swoim smaku zupę z dyni po meksykańsku.

Zobacz nasze przepisy poniżej:

Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na zupę z dyni Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja” i różni się od klasycznego - sercem jest oczywiście dynia, lecz z dodatkiem śmietany kremówki, sera gruyer lub radamer, a bulion musi być drobiowy.
Meksykańska zupa z dyni - przepis
Meksykańska zupa z dyni - przepis
Delikatna i kremowa, a zarazem pikantka!
Zupa krem z dyni na ostro
Zupa krem z dyni na ostro
Prawdziwie pikantna!
Mleczna zupa z dyni - przepis
Mleczna zupa z dyni - przepis
Mleczna zupa z dyni - zaskocz smakiem swoją rodzinę!
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie
Krem z dyni pachnąca curry - podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni
Zupa z dyni - przepis na pikantną zupę
Zupa z dyni - przepis na pikantną zupę
Gotową zupę możesz też po przelaniu do upieczonych dyń posypać tartym serem i zapiec.