Najlepsza zupa z dyni to taka, która pełna jest aromatycznych, korzennych przypraw. To prawdziwy jesienny klasyk, ale mimo wszystko może być źródłem niespotykanych aromatów i zadziwiających połączeń smakowych. Zaskocz gości zupą z dyni z sokiem z pomarańczy lub aksamitnym kremem z dyni z mleczkiem kokosowym. Możesz także mieszać dynię z innymi warzywami i tworzyć niezwykłe zupy.
Spis treści:
Najlepsza zupa z dyni z pomarańczą
Nieoczywisty mariaż smaków? Być może. Z pozoru mdła, słodkawa dynia, dzięki kwaśnemu akcentowi w postaci orzeźwiającego soku z pomarańczy sprawia, że ta zupa z dyni może być faworytem sezonu. Oba owoce zyskują dzięki temu mariażowi sporo: dynia na wyrazistości, a pomarańcza - miejsce w obiadowym menu.
Składniki:
- 600 g dyni Hokkaido,
- 2 łyżki masła,
- 1/5 szklanki soku z pomarańczy,
- bulion warzywny lub rosół,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- pół łyżeczki imbiru,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Dynię na zupę dokładnie umyj. Jeśli chcesz, możesz ją obrać ze skórki. Odmiana Hokkaido ma jednak jadalną skórę. Wydrąż pestki, pozbądź się włókien i pokrój w kostkę.
- W garnku rozpuść masło z imbirem, odczekaj chwilę, wyłóż dynię i podsmaż kilka minut. Następnie zalej gorącym bulionem oraz sokiem pomarańczowym.
- Zupa z dyni jest gotowa po ok. 35 minutach - zblenduj ją, dolej śmietanki i przypraw.
fot. Najlepsza zupa z dyni z pomarańczą/Adobe Stock, nataliazakharova
Zupa-krem z mlekiem kokosowym
To prawdziwie najlepsza zupa świata. Mleko kokosowe wypiera tu śmietankę i stanowi godną jej alternatywę. Jest aksamitne w konsystencji, nie warzy się i sprawia, że zupa ma nieco mniej codzienny charakter. Puszka mleka kokosowego powinna wystarczyć na 1 kg dyni.
Składniki:
- 1 kg dyni (obranej),
- puszka mleka kokosowego,
- 3 szklanki wody lub bulionu,
- 1 cebula,
- świeżo starty mały korzeń imbiru,
- gałka muszkatołowa,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz pokrój w kostkę, cebulę w półksiężyce i piecz w 200°C ok. 20 minut.
- W dużym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim świeżo starty imbir, dodaj dynię na zupę i cebulę. Wlej bulion i gotuj przez ok. 8-10 minut, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
- Do garnka wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, zblenduj zupę z dyni na krem.
- Podawaj z pestkami dyni lub domowymi grzankami.
fot. Najlepsza zupa z dyni z mlekiem kokosowym/Adobe Stock, valya82
Krem z pieczonej dyni i papryki
Pieczona papryka to doskonałe towarzystwo dla dyni. Ich smaki płynnie się przenikają i uzupełniają. Taka zupa sprawdzi się idealnie jako pierwsze lub drugie danie, a także jako szybka przekąska. Podawaj ją bez żadnych dodatków, z gorącą grzanką lub kawałkami mozzarelli.
Składniki:
- kilogram dyni Hokkaido (po wydrążeniu miąższu),
- 500 g papryki czerwonej,
- 200 ml bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średnie cebule,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- pestki dyni do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, pokrój w łódeczki i przełóż na blachę.
- Paprykę umyj, pokrój na duże kawałki, a cebulę obierz i przekrój na pół.
- Wszystkie warzywa umieść na blasze, polej odrobiną oliwy i posyp słodką papryką.
- Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut - warzywa muszą się zrumienić i lekko zbrązowieć.
- Bulion wlej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj upieczone warzywa, lekko wystudź i zblenduj na gładką masę.
- Gotowy krem jeszcze raz zagotuj, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni.
fot. Najlepsza zupa z dyni: krem z pieczonej dyni i papryki/Adobe Stock, cook_inspire
Artykuł na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej. Pierwotnie opublikowany 10.09.2013.
Zobacz inne przepisy na najlepszą zupę dyniową, w tym na zupę z dyni Magdy Gessler: