Najlepsza zupa z dyni na różne sposoby: z mlekiem kokosowym, pomarańczą i pieczonymi warzywami

najlepsza zupa z dyni fot. Adobe Stock, somegirl
Najlepsza zupa z dyni po brzegi wypełniona jest korzennymi przyprawami i wyrazistymi smakami. Sama dynia jest słodka, więc warto dodatkowo wzbogacić ją rozgrzewającymi, jesiennymi składnikami. Zupa dyniowa nie musi być nudna: możesz przygotować ją z curry, na ostro po meksykańsku, ze śmietaną lub mlekiem kokosowym oraz zaserwować krem z dyni w... dyni.
Edyta Liebert / 08.09.2022 09:07
najlepsza zupa z dyni fot. Adobe Stock, somegirl

Najlepsza zupa z dyni to taka, która pełna jest aromatycznych, korzennych przypraw. To prawdziwy jesienny klasyk, ale mimo wszystko może być źródłem niespotykanych aromatów i zadziwiających połączeń smakowych. Zaskocz gości zupą z dyni z sokiem z pomarańczy lub aksamitnym kremem z dyni z mleczkiem kokosowym. Możesz także mieszać dynię z innymi warzywami i tworzyć niezwykłe zupy.

Spis treści:

  1. Zupa dyniowa z pomarańczą
  2. Zupa-krem z dyni z mlekiem kokosowym
  3. Krem z pieczonej dyni i papryki

Najlepsza zupa z dyni z pomarańczą

Nieoczywisty mariaż smaków? Być może. Z pozoru mdła, słodkawa dynia, dzięki kwaśnemu akcentowi w postaci orzeźwiającego soku z pomarańczy sprawia, że ta zupa z dyni może być faworytem sezonu. Oba owoce zyskują dzięki temu mariażowi sporo: dynia na wyrazistości, a pomarańcza - miejsce w obiadowym menu.

Składniki:

  • 600 g dyni Hokkaido,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/5 szklanki soku z pomarańczy,
  • bulion warzywny lub rosół,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię na zupę dokładnie umyj. Jeśli chcesz, możesz ją obrać ze skórki. Odmiana Hokkaido ma jednak jadalną skórę. Wydrąż pestki, pozbądź się włókien i pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło z imbirem, odczekaj chwilę, wyłóż dynię i podsmaż kilka minut. Następnie zalej gorącym bulionem oraz sokiem pomarańczowym.
  3. Zupa z dyni jest gotowa po ok. 35 minutach - zblenduj ją, dolej śmietanki i przypraw. 

najlepsza zupa z dyni i pomarańczy
fot. Najlepsza zupa z dyni z pomarańczą/Adobe Stock, nataliazakharova

Zupa-krem z mlekiem kokosowym

To prawdziwie najlepsza zupa świata. Mleko kokosowe wypiera tu śmietankę i stanowi godną jej alternatywę. Jest aksamitne w konsystencji, nie warzy się i sprawia, że zupa ma nieco mniej codzienny charakter. Puszka mleka kokosowego powinna wystarczyć na 1 kg dyni.

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranej),
  • puszka mleka kokosowego,
  • 3 szklanki wody lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • świeżo starty mały korzeń imbiru,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 łyżki masła,
  • sól, pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz pokrój w kostkę, cebulę w półksiężyce i piecz w 200°C ok. 20 minut.
  2. W dużym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim świeżo starty imbir, dodaj dynię na zupę i cebulę. Wlej bulion i gotuj przez ok. 8-10 minut, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
  3. Do garnka wlej mleczko kokosowe, wymieszaj, zblenduj zupę z dyni na krem.
  4.  Podawaj z pestkami dyni lub domowymi grzankami

najlepsza zupa z dyni z mlekiem kokosowym
fot. Najlepsza zupa z dyni z mlekiem kokosowym/Adobe Stock, valya82

Krem z pieczonej dyni i papryki

Pieczona papryka to doskonałe towarzystwo dla dyni. Ich smaki płynnie się przenikają i uzupełniają. Taka zupa sprawdzi się idealnie jako pierwsze lub drugie danie, a także jako szybka przekąska. Podawaj ją bez żadnych dodatków, z gorącą grzanką lub kawałkami mozzarelli.

Składniki:

  • kilogram dyni Hokkaido (po wydrążeniu miąższu),
  • 500 g papryki czerwonej,
  • 200 ml bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • pestki dyni do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, pokrój w łódeczki i przełóż na blachę.
  2. Paprykę umyj, pokrój na duże kawałki, a cebulę obierz i przekrój na pół.
  3. Wszystkie warzywa umieść na blasze, polej odrobiną oliwy i posyp słodką papryką.
  4. Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut - warzywa muszą się zrumienić i lekko zbrązowieć.
  5. Bulion wlej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj upieczone warzywa, lekko wystudź i zblenduj na gładką masę.
  6. Gotowy krem jeszcze raz zagotuj, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  7. Podawaj z prażonymi pestkami dyni.

najlepsza zupa z dyni i pieczonej papryki
fot. Najlepsza zupa z dyni: krem z pieczonej dyni i papryki/Adobe Stock, cook_inspire

Artykuł na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej. Pierwotnie opublikowany 10.09.2013.

Zobacz inne przepisy na najlepszą zupę dyniową, w tym na zupę z dyni Magdy Gessler:

Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Zupa z dyni Magdy Gessler - przepis, składniki i przygotowanie
Przepis na zupę z dyni Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja” i różni się od klasycznego - sercem jest oczywiście dynia, lecz z dodatkiem śmietany kremówki, sera gruyer lub radamer, a bulion musi być drobiowy.
Meksykańska zupa z dyni - przepis
Meksykańska zupa z dyni - przepis
Delikatna i kremowa, a zarazem pikantka!
Mleczna zupa z dyni - przepis
Mleczna zupa z dyni - przepis
Mleczna zupa z dyni - zaskocz smakiem swoją rodzinę!
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie
Krem z dyni pachnąca curry - podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni

Redakcja poleca

REKLAMA