Zupa pomarańczowo-marchwiowa

Zupa z marchwią i pomarańczami? Dlaczego nie! Jest pyszna, mocno pachnąca pomarańczą, zdrowa i bardzo dietetyczna. Podana na zimno będzie idelanym daniem obiadowym na ciepłe, letnie dni.

Zupa z marchwią i pomarańczami? Dlaczego nie! Jest pyszna, mocno pachnąca pomarańczą, zdrowa i bardzo dietetyczna. Podana na zimno będzie idelanym daniem obiadowym na ciepłe, letnie dni.

Niesamowicie orzeźwia, ma mnóstwo karotenu i witaminy C. Ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się ją błyskawicznie.

Zupa pomarańczowo-marchwiowa

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy i kroimy na plasterki. Masło topimy w garnuszku, dodajemy marchew, dusimy kilka minut, dodajemy pokrojoną cebulkę. Zalać bulionem i sokiem pomarańczowym. Gotować około 10 minut.

Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, przyprawić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 lat temu
Przetestowałam i mi smakuję bardzo.
/6 lat temu
to nie smakuje
/6 lat temu
to nie smakuje