Nektarynki mają niski indeks glikemiczny, więc mogą jeść je cukrzycy, insulinooporni i osoby przestrzegające diety z niskim IG. Sprawdź, jak nektaryny wpływają na poziom cukru i poznaj sposoby na utrzymanie ich niskiego IG.
Spis treści:
- Nektarynka – indeks glikemiczny
- Nektarynka – zawartość cukru i węglowodanów
- Nektarynka a cukrzyca. Czy cukrzycy mogą jeść nektarynki?
- Jak jeść nektaryny, by zachować niski indeks glikemiczny?
Nektarynka – indeks glikemiczny
Nektarynki mają indeks glikemiczny równy 43. Ta wartość IG klasyfikuje je w zakresie niskiego indeksu glikemicznego. Choć nektaryny nie mają wysokiego IG, w porównaniu do innych owoców, nie jest on też najniższy. Owoce jagodowe (porzeczki, agrest, truskawki) mają nawet dwa razy niższy indeks glikemiczny niż nektaryny.
Ładunek glikemiczny nektarynek
Dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, i innych osób stosujących dietę z niskim IG, bardziej przydatną wartością niż indeks glikemiczny, może okazać się ładunek glikemiczny. To parametr, który bierze pod uwagę konkretną i realną do zjedzenia porcję produktu, a nie porcję o zawartości 50 g węglowodanów przyswajalnych, jak indeks glikemiczny.
Nektarynki mają ładunek glikemiczny równy 6, dla porcji dostarczającej 15 g węglowodanów, czyli dla ok. 200 g nektarynek. Oznacza to, że jedzenie nektaryn naprawdę nie podnosi znacząco cukru we krwi.
Nektarynka – zawartość cukru i węglowodanów
Nektarynki nie zawierają dużo cukru w porównaniu np. do banana, mango, czy fig. Porównując je do truskawek, borówek i jagód, to jednak owoce wysokocukrowe. Oto dokładna zawartość poszczególnych węglowodanów w 100 g nektarynek:
-
węglowodany ogółem: 9,42 g, w tym:
-
błonnik pokarmowy: 1,5 g
- błonnik rozpuszczalny: 0,6 g,
- błonnik nierozpuszczalny: 0,9 g,
-
cukry ogółem (proste i dwucukry): 7,89 g,
- sacharoza: 4,83 g,
- glukoza: 1,67 g,
- fruktoza: 1,39 g,
- skrobia: 0,07 g.
-
błonnik pokarmowy: 1,5 g
Nektarynka a cukrzyca. Czy cukrzycy mogą jeść nektarynki?
Nektarynki to owoce przyjazne diabetykom. Cukrzycy mogą jeść nektarynki, jednak nie powinni przesadzać z ich spożyciem: też zawierają one cukry podnoszące glukozę we krwi.
Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW), jednostka przydatna dla cukrzyków, to 127 g nektarynek. Dokładnie tyle waży jedna duża nektarynka. To idealna jednorazowa porcja dla diabetyka. Operowanie wymiennikami węglowodanowymi przy wyliczaniu porcji nektarynek (i nie tylko) pozwala na lepszą kontrolę węglowodanów w diecie cukrzycowej.
fot. Cukrzycy mogą jeść nektarynki/ Adobe Stock, Sea Wave
Jak jeść nektaryny, by zachować niski indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny nie jest stały dla danego produktu spożywczego. Może zmieniać się pod wpływem zewnętrznych czynników i sposobu obróbki. Bób ze skórką ma np. o wiele niższy IG, niż bób bez skórki. Mus jabłkowy to znacznie wyższy IG, niż świeże jabłko. Podobne parametry dotyczą nektarynek. Żeby zachować najniższy IG nektaryn:
- wybieraj twardsze owoce,
- jedz nektarynki w całości, nie blenduj ich i nie krój na bardzo małe kawałki,
- jedz nektarynki ze skórką, która jest źródłem błonnika poprawiającego IG,
- wybieraj mniej dojrzałe i soczyste nektarynki, jeśli zależy ci na najniższym IG.
Jeśli chcesz, by nektaryny jak najmniej podniosły ci cukier we krwi, zjadaj je równolegle ze źródłem tłuszczu i białka, np. nektarynka z jogurtem naturalnym i migdałami podnosi cukier wolniej, niż zjedzenie pojedynczej nektarynki.
Czytaj także:
Bób a cukrzyca. Jak obniżyć indeks glikemiczny bobu, by mogli jeść go cukrzycy?
Wielka pomyłka naukowców na temat arbuza. Przez lata źle oceniano jego właściwości
Truskawki a cukrzyca i insulinooporność. Czy przy problemach z cukrem poleca się jedzenie truskawek?
Czereśnie a cukrzyca. Ile czereśni mogą zjeść bezpiecznie diabetycy?