Jabłkowe ciasta i desery bez cukru znajdą swoje miejsce w diecie cukrzycowej. Oto propozycje smacznych, niskowęglowodanowych, słodkich przekąsek, które mogą zjeść nawet cukrzycy i osoby mocno dbające o glikemię poposiłkową. Przetestuj przepisy na szarlotkę dla cukrzyka, a także liczne desery z jabłkami na zimno i na ciepło, które są przyjazne cukrzycy. Przygotowanie niektórych z nich zajmie ci mniej niż 5 minut.
Spis treści:
- Desery z jabłkami dla diabetyków - jak je przygotowywać?
- Jabłko z masłem orzechowym - zdrowa przekąska dla diabetyka
- Deser chia z jabłkami dla cukrzyka
- Muffinki jabłkowe dla cukrzyka
- Zdrowy deser jabłkowe smoothie bowl dla diabetyka
- Pieczone jabłko dla cukrzyków
- Jabłka pod kruszonką - deser dla diabetyka
- Mini kokosowa owsianka z jabłkiem - deser dla cukrzyka
- Szarlotka dla cukrzyka
Desery z jabłkami dla diabetyków - jak je przygotowywać?
Cukrzycy mogą jeść jabłka, ale nie powinni przesadzać z ich porcją, bo też zawierają cukier. Jak przygotować smaczny deser z jabłkami dla cukrzyka? Oto kilka ogólnych wskazówek:
- nie dosładzaj dodatkowo deserów słodzikami zawierającymi węglowodany (możesz korzystać z erytrolu o IG równym 0);
- miód nie jest dobrym zamiennikiem cukru dla cukrzyka;
- wybierz kwaśniejszą odmianę jabłek, jeśli masz wybór;
- do deserów dla diabetyków dodawaj orzechy, mleko kokosowe i inne źródła tłuszczu, które opóźnią wchłanianie glukozy;
- jedz desery z jabłkami ze źródłem białka, np. jogurtem, który doda białka pozytywnie wpływającego na glikemię;
- dodawaj do deserów z jabłkami przyjaznych glikemii cynamon i inne przeciwzapalne przyprawy;
- zwracaj uwagę na porcję deseru: czasem cukrzyk może skusić się nawet na klasyczny deser z jabłkami, tylko jego porcja musi być bardzo mała;
- nie dodawaj do deserów z jabłkami dla cukrzyka suszonych owoców (np. rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy), choć smaczne, mają dużo cukru;
- unikaj deserów przecieranych i musów z jabłek, które mocniej podnoszą cukier.
Oto 8 przepisów na desery dobre dla diabetyków, które spełniają te wszystkie zasady. Sprawdzą się dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, ale też wszystkich innych osób, które po prostu chcą zadbać o swoją glikemię i zjeść smakołyk, który nie podniesie poziomu glukozy.
Jabłko z masłem orzechowym - zdrowa przekąska dla diabetyka
Najszybszy zdrowy deser z jabłkami dla cukrzyka to surowe jabłko pokrojone w plastry, podane z masłem orzechowym.
Składniki:
- jabłko,
- 50 g masła orzechowego,
- 10 g gorzkiej czekolady,
- 30 g mieszanki orzechów.
Sposób przygotowania:
- Wyciągnij gniazdo nasienne z jabłka.
- Pokrój jabłko na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Każdy plaster posmaruj masłem orzechowym.
- Pokrusz czekoladę.
- Na każdym plastrze jabłka połóż kawałki czekolady i orzechy.
fot. Jabłka z masłem orzechowym i czekoladą to idealna przekąska dla cukrzyka/ Adobe Stock, Jenifoto
Deser chia z jabłkami dla cukrzyka
Składniki:
- 150 ml mleczka kokosowego z puszki,
- 100 ml mleka krowiego lub sojowego,
- 30 g nasion chia,
- jabłko,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój jabłka w kostkę.
- Na oleju kokosowym podpraż chwilę jabłka z cynamonem. Nie dopuść do ich całkowitego rozpadnięcia się.
- Wymieszaj nasiona chia z mlekiem kokosowym i krowim.
- Przełóż mieszankę chia do słoiczka i odstaw na min. 3 godziny do lodówki.
- Odstaw też prażone jabłka.
- Przygotuj warstwowy deser w wyższej szklance, wykładając naprzemiennie masę z chia i prażone jabłka.
fot. Deser chia z jabłkami dla cukrzyka/ Adobe Stock, sveta_zarzmora
Muffinki jabłkowe dla cukrzyka
Składniki:
- 30 g płatków owsianych,
- 30 g mąki migdałowej,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jabłko,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- szczypta przyprawy do piernika lub cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki owsiane na mąkę.
- Wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, mąkę migdałową, przyprawy i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj jajko z jogurtem naturalnym, a następnie dodaj suche składniki do mokrych.
- W razie potrzeby dodaj więcej jogurtu naturalnego lub mąki migdałowej. Struktura ciasta powinna być podobna do gęstego ciasta na racuchy.
- Pokrój jabłko w drobną kostkę i wymieszaj z ciastem.
- Przełóż ciasto do foremek na muffinki.
- Piecz ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
fot. Muffinki z jabłkami dla diabetyków/Adobe Stock, FromA
Zdrowy deser dla diabetyka: jabłkowe smoothie bowl
Składniki:
- jabłko,
- 150 ml napoju migdałowego bez cukru,
- 150 g śmietanki kokosowej,
- łyżka erytrolu,
- łyżeczka cynamonu,
- miarka (ok. 30 g) odżywki białkowej bez cukru o smaku karmelowym,
- łyżeczka płatków owsianych,
- 20 g migdałów.
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłko, wydrąż z niego gniazdo nasienne i przekrój na pół.
- Połowę jabłka zblenduj z napojem migdałowym, śmietanką kokosową i odżywką białkową. Możesz dosłodzić masę erytrolem i doprawić cynamonem.
- Drugą połówkę jabłka pokrój na kawałki.
- Przełóż masę smoothie do miski.
- Udekoruj smoothie bowl świeżym jabłkiem, migdałami i płatkami owsianymi.
fot. Zdrowe smoothie bowl z jabłkami dla cukrzyka/ Adobe Stock, mizina
Pieczone jabłko dla cukrzyków
Cukrzycy nie powinni jeść klasycznych pieczonych jabłek, a tym bardziej pieczonych jabłek z miodem lub cukrem. Diabetycy mogą sobie pozwolić jednak na zjedzenie pieczonego jabłka wypełnionego orzechami, które opóźnią wchłanianie glukozy.
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 20 g migdałów,
- 20 g orzechów włoskich,
- 20 g innych dowolnych orzechów,
- 10 g erytrolu.
Sposób przygotowania:
- Wyciągnij z jabłka gniazdo nasienne.
- Wydrąż z każdego jabłka miąższ, pozostawiając skórkę grubą na ok. 0,7 cm.
- Wszystkie orzechy posiekaj i wymieszaj z miąższem wyciągniętym z jabłka i erytrolem.
- Nafaszeruj jabłka orzechowym farszem.
- Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 190 stopni, sprawdź, czy jabłka są miękkie i w razie potrzeby zapiecz je jeszcze kilka minut.
fot. Pieczone jabłko dla cukrzyka/ Adobe Stock, nadin333
Jabłka pod kruszonką - deser dla diabetyka
Składniki:
- jabłko,
- 10 g płatków owsianych,
- 15 g masła,
- 20 g orzechów laskowych lub włoskich,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka erytrolu,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj orzechy.
- Wymieszaj płatki owsiane, masło, erytrol, orzechy i wiórki kokosowe, tworząc kruszonkę.
- Pokrój jabłko w kostkę (zachowaj skórkę).
- Przełóż jabłko do kokilki do zapiekania. Posyp je cynamonem.
- Wyłóż na wierzchu kruszonkę.
- Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj z ziemnym jogurtem naturalnym.
fot. Jabłka pod kruszonką dla diabetyka/ Adobe Stock, Africa Studio
Mini kokosowa owsianka z jabłkiem - deser dla cukrzyka
Kokosowa owsianka może być deserem lub drugim śniadaniem dla diabetyka. Dostarcza węglowodanów, ale śmietanka kokosowa i orzechy opóźniają ich wchłanianie.
Składniki:
- 20 g płatków owsianych,
- 100 ml śmietanki kokosowej,
- 100 g jogurtu waniliowego typu skyr, bez cukru,
- łyżeczka erytrolu,
- łyżka wiórków kokosowych,
- jabłko,
- 30 g migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wymieszaj ze śmietanką kokosową i jogurtem.
- Odstaw na noc, by płyn zmiękczył płatki.
- Wymieszaj z wiórkami koksowymi i erytrolem.
- Podpraż płatki migdałów.
- Pół jabłka pokrój w drobną kostkę, pozostałą połówkę w paski.
- Wymieszaj z owsianką połowę podprażonych płatków migdałowych i jabłko pokrojone w kostkę.
- Wyłóż owsiankę do miski lub dekoracyjnego słoika, posyp płatkami migdałowymi i pozostałym jabłkiem.
fot. Kokosowa owsianka z jabłkami/ Adobe Stock, irina
Szarlotka dla cukrzyka
Składniki:
- 8 jabłek,
- cynamon,
- 100 g mąki owsianej,
- 50 g mąki migdałowej,
- 50 g mąki pszennej razowej,
- 30 g otrębów owsianych lub pszennych,
- 100 g zimnego masła,
- 100 g ksylitolu,
- jajko,
- białko jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
- Ugnieć kruche ciasto z ksylitolu, pokrojonego masła, trzech rodzajów mąki i jajka.
- Umieść ciasto w lodówce na ok. godzinę.
- Po schłodzeniu wylep okrągłą blaszkę kruchym ciastem, lepiąc także wysokie brzegi.
- Pokrój jabłka w plastry.
- Ułóż plastry jabłek warstwami na kruchym cieście, posypując je co jakiś czas cynamonem, aż wykorzystasz wszystkie jabłka.
- Posmaruj wierzch ciasta białkiem.
- Piecz ciasto ok. 40 minut w temp. 170 stopni, przykryte folią aluminiową. Pod koniec pieczenia ściągaj folię.
- Ciasto podawaj z jogurtem greckim.
fot. Szarlotka dla cukrzyka/ Adobe Stock, annapustynikova
Czytaj także:
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto - 5 najlepszych przepisów na dietetyczne ciasta
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe
Fit ciasto z jagodami na 3 sposoby. Sernik, tarta i ciasto z masą budyniową. Dietetyczne i mocno jagodowe