Polki.pl
kom. (0)

Wigilia z różnych regionów

Strona 5 z 7

Wigilia na Mazowszu

Główną potrawą wigilijną na Mazowszu  były kłosy, czyli kluski z makiem. Im grubsze i dłuższe tym lepiej, bo symbolizować miały plon pszenicy w następnym roku. Poza kluskami na mazowieckiej wieczerzy podawano rwaki, czyli ugotowane, mielone ziemniaki (coś w rodzaju kopytek), kapustę z grzybami, kaszę jaglaną z olejem, kisiel żurawinowy lub owsiany. Dania rybne zdarzały się, ale głównie w Warszawie.

Dziś oprócz ryby w galarecie, smażonego karpia, karpia w śmietanie, podaje się postny bigos oraz panierowane i smażone grzyby. Do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Z tego regionu też wywodzi się tradycja picia podczas wieczerzy kompotu z szuszu.

Zobacz przepis na kluski z makiem i bakaliami oraz rwaki, czyli mazowieckie kopytka.

Kluski z makiem

Składniki:

  • makaron,
  • szklanka maku,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie,
  • łyżka masła.

Wigilia z różnych regionów

Sposób przygotowania:

Mak namoczyć, zagotować, odcedzić, przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę do mielenia.
Wymieszać z roztopionym masłem, miodem. Dodać bakalie. Lekko podgrzać, stale mieszając.  Wymieszać z ugotowanymi kluskami.

Rwaki

Składniki:

  • ugotowane, mielone ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowana:

Do ugotowanych, mielonych ziemniaków, dodać mąkę, całe jaja, szczyptę soli i pieprzu, dobrze zagnieść. Rozrobione ciasto rwać na małe kawałki, rozwałkować dłońmi i wrzucać do gotującej się wody.

Oceń5.00 / 3

Podobne w temacie Kuchnia okazjonalna

Skomentuj Wigilia z różnych regionów

Gość

Podobne do Wigilia z różnych regionów

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl