ryba w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ryba w galarecie. Sprawdzone przepisy na wigilijną kolację

Ryba w galarecie to tradycyjne wigilijne danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Zobacz nasze sprawdzone przepisy, które każdemu zasmakują.
Urszula Wilczkowska / 25.11.2019 16:30
ryba w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ryba w galarecie od lat niezmiennie gości na polskich stołach. Zwykle jest to karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować też innych ryb! Równie dużą fantazją można też popisać się w kwestii dodatków. Zielony groszek, marchewka, jajko czy pietruszka nie tylko ozdobią tę potrawę, ale również wzbogacą jej smak.

Jak zrobić rybę w galarecie?

Do każdego przepisu będziesz potrzebować trzech podstawowych rzeczy:

  • filetów rybnych,
  • bulionu,
  • żelatyny.

Ponieważ w święta zwyczajowo nie je się mięsa, najlepiej przyrządzić prosty bulion warzywny. Przed ugotowaniem warzyw pokrój je w mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na łyżce oleju – dzięki temu wywar będzie bardziej esencjonalny.

W wywarze należy ugotować rybę, a następnie odłowić ją i dokładnie przecedzić bulion. Potem wystarczy jedynie rozpuścić w nim żelatynę, wybrać dodatki, zalać i... gotowe!

Jeśli zdecydujesz się na słodki bulion, zrobisz przepyszną rybę po żydowsku. Będą do niej pasowały migdały, rodzinki, a nawet żurawina. Do tradycyjnego wytrawnego bulionu doskonale będą pasować ugotowane na twardo jajka, natka pietruszki, groszek czy marchewka. Górę możesz udekorować orzechami włoskimi. Do ryby w galarecie doskonale będzie pasował świeżo tarty chrzan.

Zobacz nasze przepisy na rybę w galarecie:

Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis
Karp po żydowsku. Tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to jedno z najczęściej spotykanych na wigilijnych stołach dań. To ryba w galaretce z dodatkami – często rodzynkami, migdałami, a także jajkiem czy marchwią.
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
To twoja ulubiona ryba? Jeżeli nie masz pomysłu albo chcesz zachwycić domowników nowym pomysłem, sprawdź nasze przepisy! Nie tylko smażony lub w galarecie - zobacz!
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole: w końcu chyba nikt nie wyobraża sobie bez tej potrawy świąt. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Czy wiesz jak zrobić rybę w galarecie?
Czy wiesz jak zrobić rybę w galarecie?
Ryba w galarecie niesłusznie kojarzy się tylko z Wigilią. Zobacz sama, jakie to pyszne i łatwe do zrobienia danie.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)