Ryba w galarecie od lat niezmiennie gości na polskich stołach. Zwykle jest to karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować też innych ryb! Równie dużą fantazją można też popisać się w kwestii dodatków. Zielony groszek, marchewka, jajko czy pietruszka nie tylko ozdobią tę potrawę, ale również wzbogacą jej smak.
Spis treści:
- Jak zrobić rybę w galarecie?
- Jak udekorować rybę w galarecie?
- Jak długo można przechowywać rybę w galarecie?
Ryba w galarecie: przepis
Do każdego przepisu, bez względu na to, jaką rybę wybierzesz, będziesz potrzebować trzech podstawowych rzeczy: filetów, bulionu oraz żelatyny. Ponieważ w święta zwyczajowo nie je się mięsa, najlepiej przyrządzić prosty bulion warzywny.
Przed ugotowaniem warzyw pokrój je w mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na łyżce oleju – dzięki temu wywar będzie bardziej esencjonalny.
Składniki:
- 500 g filetu rybnego,
- 700 ml bulionu,
- 20 g żelatyny,
- natka pietruszki,
- warzywa z bulionu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- W wywarze ugotuj rybę, a następnie wyłów ja i dokładnie przecedzić bulion.
- Do miseczek lub salaterek przełóż kawałki ryby, dodaj pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę. Dodaj także przyprawy i lekko wymieszaj wszystko.
- W ciepłym, ale nie gorącym bulionie rozpuść dokładnie żelatynę, a następnie rozlej do naczyń z rybą i warzywami.
- Tak przygotowane salaterki wstaw do lodówki. Galareta będzie gotowa następnego dnia.
fot. Ryba w galarecie/Adobe Stock, vivoo
Jak udekorować rybę w galarecie?
Rybę w galarecie najczęściej dekoruje się bardzo minimalistycznie - posyp ją natką pietruszki lub koperkiem, a także posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać także odrobinę majonezu i kawałki pomidora, ale najczęściej potrawę tę podaje się z solidnym chlustem octu.
Jeśli zdecydujesz się na słodki bulion, zrobisz przepyszną rybę po żydowsku. Będą do niej pasowały migdały, rodzinki, a nawet żurawina. Do tradycyjnego wytrawnego bulionu doskonale będą pasować ugotowane na twardo jajka, natka pietruszki, groszek czy marchewka. Górę możesz udekorować orzechami włoskimi. Do ryby w galarecie doskonale będzie pasował świeżo tarty chrzan.
Jak długo można przechowywać rybę w galarecie?
Ryba zamknięta w galarecie znacznie dłużej pozostaje świeża, niż gdybyś po prostu ugotowała czy usmażyła filety. Pamiętaj jednak, że musisz przechowywać ją w lodówce. W takiej formie wytrzyma spokojnie tydzień bez żadnych problemów.
Poznasz, że ryba w galarecie jest już nieświeża po tym, że po przyłożeniu języka do któregokolwiek składnika poczujesz charakterystyczne pieczenie i wrażenie, że coś jest kwaśne. Ten "test" wykonaj jednak oczywiście przed polaniem ryby octem.
fot. Ryba w galarecie/Adobe Stock, Yingko
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.11.2019.
Czytaj także:
Tradycyjna ryba po grecku
Jaką rybę wybrać na Wigilię?
Top 5 najzdrowszych ryb