12 potraw wigilijnych na stole fot. Adobe Stock

12 potraw wigilijnych - tradycyjne przepisy i symbolika potraw na Wigilię

Wigilijne potrawy są postne i składają się przede wszystkim z kapusty, ryb, grzybów, korzennych przypraw, bakalii i maku.
Małgorzata Machnicka / 19.11.2019 07:58
12 potraw wigilijnych na stole fot. Adobe Stock

To, że na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw wigilijnych, wie chyba każda z nas. Skąd wzięła się ta tradycja? Dlaczego jemy kapustę z grzybami, rybę i makowca?

Dlaczego na stole powinno być 12 potraw?

Ilość dań ma symbolizować 12 apostołówW zależności od regionu i tradycji, wigilijne menu może się nieco różnić, ale zwyczajowo powinny znaleźć się w nim wszystkie płody ziemi, dlatego większość dań opiera się na zbożach, grzybach i maku. 

Tradycja nakazuje, że każdej potrawy na wigilijnym stole należy spróbować. Ma to zapewnić szczęście przez cały rok. Wszystkie dania są postne (jarskie), czyli nie zawierają mięsa - składają się za to w dużej mierze z kapusty, ryb (symbolizującej chrześcijaństwo, chrzest i odrodzenie się życia), korzennych przypraw i słodkich wypieków z bakaliami. 

12 tradycyjnych wigilijnych potraw (lista):

  1. Barszcz czerwony wigilijny
  2. Zupa grzybowa
  3. Karp smażony
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Kapusta z grochem
  6. Ryba po grecku
  7. Śledź
  8. Kapusta wigilijna
  9. Paszteciki wigilijne
  10. Kluski z makiem
  11. Kompot z suszu
  12. Piernik

Symbolika wigilijnych potraw

Symbole i zwyczaje bożonarodzeniowe mają wieloletnią tradycję i ukryte znaczenie. Czy wiesz, co symbolizują wigilijne potrawy? I co ma zapewnić ich spożywanie w wigilijny wieczór?

  • Ryby - są gwarancją zdrowia i dostatku. Karp symbolizuje siłę i obfitość.
  • Grzyby - od dawna wierzy się, że zapewniają zdrowie i dostatek.
  • Orzechy - są zazwyczaj dodawane do wypieków. Ich pojawienie się na wigilijnym stole gwarantuje pieniądze i płodność.
  • Mak - na stole powinna pojawić się chociaż jedna potrawa zwierająca mak, który gwarantuje pomyślność i bogactwo.
  • Miód - to symbol szczęścia i miłości. Osoby, które spożywają go w wigilijny wieczór zapewniają sobie przychylność sił nadprzyrodzonych.
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - najlepszy tradycyjny przepis jak u mamy
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - najlepszy tradycyjny przepis jak u mamy
Zabielana wigilijna zupa grzybowa najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną grzybową, jak u mamy i babci.
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowania, nie rób ciasta drożdżowego z naszego przepisu, a wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Według przepisu na piernik tradycyjny, przygotowywanie ciasta należy zacząć 3-4 tygodnie przed świętami - korzenna masa musi leżakować, aby dojrzeć. Jeśli rozpoczniesz proces później, nie przejmuj się. Możesz nieco skrócić każdy etap przygotowania piernika tradycyjnego.
Barszcz czerwony wigilijny - przepisy na tradycyjny barszcz świąteczny
Barszcz czerwony wigilijny - przepisy na tradycyjny barszcz świąteczny
Barszcz czerwony wigilijny to zupa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Najczęściej podawany jest z grzybowymi uszkami albo pasztecikami.
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na kompot z suszu, który obowiązkowo powinien znaleźć swoje miejsce na tradycyjnym świątecznym stole.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony to świąteczna tradycja w wielu polskich domach. To również najprostszy i najszybszy (a do tego bardzo smaczny) sposób na podanie tej ryby podczas wigilijnej kolacji.
Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy przepis na makaron i masę!
Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy przepis na makaron i masę!
Planujesz zrobić ulubione danie wigilijne z dzieciństwa? Zobacz, jak przygotować domowy makaron i masę makową! Sprawdź, jak ja doprawić, aby była smaczniejsza!