12 potraw wigilijnych na stole fot. Adobe Stock

12 potraw wigilijnych - tradycyjne przepisy i symbolika potraw na Wigilię

Wigilijne potrawy są postne i składają się przede wszystkim z kapusty, ryb, grzybów, korzennych przypraw, bakalii i maku.
Małgorzata Machnicka / 19.11.2019 07:58
12 potraw wigilijnych na stole fot. Adobe Stock

To, że na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw wigilijnych, wie chyba każda z nas. Skąd wzięła się ta tradycja? Dlaczego jemy kapustę z grzybami, rybę i makowca?

Dlaczego na stole powinno być 12 potraw?

Ilość dań ma symbolizować 12 apostołówW zależności od regionu i tradycji, wigilijne menu może się nieco różnić, ale zwyczajowo powinny znaleźć się w nim wszystkie płody ziemi, dlatego większość dań opiera się na zbożach, grzybach i maku. 

Tradycja nakazuje, że każdej potrawy na wigilijnym stole należy spróbować. Ma to zapewnić szczęście przez cały rok. Wszystkie dania są postne (jarskie), czyli nie zawierają mięsa - składają się za to w dużej mierze z kapusty, ryb (symbolizującej chrześcijaństwo, chrzest i odrodzenie się życia), korzennych przypraw i słodkich wypieków z bakaliami. 

12 tradycyjnych wigilijnych potraw (lista):

  1. Barszcz czerwony wigilijny
  2. Zupa grzybowa
  3. Karp smażony
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Kapusta z grochem
  6. Ryba po grecku
  7. Śledź
  8. Kapusta wigilijna
  9. Paszteciki wigilijne
  10. Kluski z makiem
  11. Kompot z suszu
  12. Piernik

Symbolika wigilijnych potraw

Symbole i zwyczaje bożonarodzeniowe mają wieloletnią tradycję i ukryte znaczenie. Czy wiesz, co symbolizują wigilijne potrawy? I co ma zapewnić ich spożywanie w wigilijny wieczór?

  • Ryby - są gwarancją zdrowia i dostatku. Karp symbolizuje siłę i obfitość.
  • Grzyby - od dawna wierzy się, że zapewniają zdrowie i dostatek.
  • Orzechy - są zazwyczaj dodawane do wypieków. Ich pojawienie się na wigilijnym stole gwarantuje pieniądze i płodność.
  • Mak - na stole powinna pojawić się chociaż jedna potrawa zwierająca mak, który gwarantuje pomyślność i bogactwo.
  • Miód - to symbol szczęścia i miłości. Osoby, które spożywają go w wigilijny wieczór zapewniają sobie przychylność sił nadprzyrodzonych.
Barszcz czerwony wigilijny - 2 tradycyjne przepisy na barszcz
Barszcz czerwony wigilijny - 2 tradycyjne przepisy na barszcz
Barszcz czerwony wigilijny to zupa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Barszcz najczęściej podawany jest z grzybowymi uszkami albo pasztecikami.
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
Kompot z suszu - składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na kompot z suszu, który obowiązkowo powinien znaleźć swoje miejsce na tradycyjnym świątecznym stole.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Piernik staropolski - tradycyjny i pyszny. Najlepszy przepis na święta
Piernik staropolski - tradycyjny i pyszny. Najlepszy przepis na święta
Piernik staropolski to idealny wypiek na Boże Narodzenie. Przygotowywanie ciasta należy zacząć 4 tygodnie przed świętami. Zobacz przepis z podziałem na etapy przygotowań.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną.
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony idealny na świąteczny stół. Zobacz przepis
Karp smażony to świąteczna tradycja w wielu polskich domach. To również najprostszy i najszybszy (a do tego bardzo smaczny) sposób na podanie tej ryby podczas wigilijnej kolacji.
Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy przepis na makaron i masę!
Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy przepis na makaron i masę!
Planujesz zrobić ulubione danie wigilijne z dzieciństwa? Zobacz, jak przygotować domowy makaron i masę makową! Sprawdź, jak ja doprawić, aby była smaczniejsza!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)