To, że na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw wigilijnych, wie chyba każda z nas. Skąd wzięła się ta tradycja? Dlaczego jemy kapustę z grzybami, rybę i makowca?
Dlaczego na stole powinno być 12 potraw?
Ilość dań ma symbolizować 12 apostołów. W zależności od regionu i tradycji, wigilijne menu może się nieco różnić, ale zwyczajowo powinny znaleźć się w nim wszystkie płody ziemi, dlatego większość dań opiera się na zbożach, grzybach i maku.
Tradycja nakazuje, że każdej potrawy na wigilijnym stole należy spróbować. Ma to zapewnić szczęście przez cały rok. Wszystkie dania są postne (jarskie), czyli nie zawierają mięsa - składają się za to w dużej mierze z kapusty, ryb (symbolizującej chrześcijaństwo, chrzest i odrodzenie się życia), korzennych przypraw i słodkich wypieków z bakaliami.
12 tradycyjnych wigilijnych potraw (lista):
- Barszcz czerwony wigilijny
- Zupa grzybowa
- Karp smażony
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Ryba po grecku
- Śledź
- Kapusta wigilijna
- Paszteciki wigilijne
- Kluski z makiem
- Kompot z suszu
- Piernik
Symbolika wigilijnych potraw
Symbole i zwyczaje bożonarodzeniowe mają wieloletnią tradycję i ukryte znaczenie. Czy wiesz, co symbolizują wigilijne potrawy? I co ma zapewnić ich spożywanie w wigilijny wieczór?
- Ryby - są gwarancją zdrowia i dostatku. Karp symbolizuje siłę i obfitość.
- Grzyby - od dawna wierzy się, że zapewniają zdrowie i dostatek.
- Orzechy - są zazwyczaj dodawane do wypieków. Ich pojawienie się na wigilijnym stole gwarantuje pieniądze i płodność.
- Mak - na stole powinna pojawić się chociaż jedna potrawa zwierająca mak, który gwarantuje pomyślność i bogactwo.
- Miód - to symbol szczęścia i miłości. Osoby, które spożywają go w wigilijny wieczór zapewniają sobie przychylność sił nadprzyrodzonych.

Jak zrobić kluski z makiem na wigilię? Najlepszy tradycyjny przepis

Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!

Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta

Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół

Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami

Barszcz czerwony wigilijny - przepisy na tradycyjny barszcz świąteczny

Kompot z suszu - składniki i przygotowanie

Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis

Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie

Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny

Ryba po grecku - najlepszy przepis
