Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 10 dag śliwek kalifornijskich,
- 2 listki laurowe,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- kminek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Babcina kapusta z grzybami to nieco zapomniane danie – miejsca ustąpiło głównie pierogom o takim farszu oraz grochowi z kapustą. Jednak nie można zapominać, że jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Do tego jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu!
Klasyczny smak tradycyjnej kapusty z grzybami przełamują suszone kalifornijskie śliwki – te same, które wkłada się np. w bigos. Wystarczy namoczyć grzyby i śliwki, ugotować i... tyle. Jak zrobić babciną kapustę z grzybami i dodatkiem śliwek?
- Grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą, namocz.
- Ugotuj w wodzie z namaczania.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
- Kapustę wypłucz, zalej wodą z grzybami, dodaj opłukane śliwki, zrumienioną cebulkę i przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.
- W razie potrzeby uzupełniaj płyn wrzątkiem.
- Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Smacznego!
Babciną kapustę z grzybami podaj na ciepło. Niektóre babcie podają wigilijną kapustę z grzybami z dodatkiem śmietany lub pajdą chleba.
Różne wersje babcinej kapusty z grzybami
Tradycyjna kapusta z grzybami z babcinego przepisu powstaje z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i dodatków. Można jednak stworzyć tradycyjną kapustę wigilijną z nietypowymi dodatkami. Oto wersje:
- Zamień część kapusty kiszonej na kapustę świeżą: potrawa będzie słodsza.
- Wypłucz część kapusty kiszonej pod bieżącą wodą. Pozbędziesz się kwaśnego smaku kapusty.
- Zamiast suszonych grzybów wykorzystaj do kapusty z grzybami obgotowane grzyby mrożone, lub pieczarki.
- Dodaj do kapusty z grzybami łyżeczkę miodu: przełamie kwaśny smak wigilijnej kapusty.
- Do babcinej kapusty z grzybami dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, który zapewni wigilijnemu klasykowi ciekawy smak.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 3.12.2019.
Sprawdź więcej inspiracji na wigilijne dania:
Tradycyjna zupa grzybowa
Sałatka śledziowa
Karp w galarecie