Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę

Kwaśnicę podaje się z chlebem lub ziemniakami. Gotuję się ją zwykle na wędzonych żeberkach lub kiełbasie.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2019 16:16
DRUKUJ PRZEPIS
Kwaśnica. Przepis na tradycyjną góralską zupę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 200 ml soku z kapusty,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g kiełbasy.

Przyprawy:

  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • posiekany koperek lub natka pietruszki do podania.
Przygotowanie:

Kwaśnica to tradycyjna zupa pochodząca z tradycji góralskiej. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca – głownie przez gotowanie na żeberkach oraz (w naszym przypadku) dodatek kiełbasy.

Od kapuśniaku różni się tym, że nie podaje się jej z jarzynami, a ziemniaki gotuje się osobno. Jak powinna być gotowana prawdziwa kwaśnica?

  1. Do dużego garnka przełóż pokrojone żeberka, kiełbasę, posiekaną cebulę i pokrojoną kapustę kiszoną. Zalej sokiem z kapusty. Jeśli go nie masz, po prostu pomiń tę cześć.
  2. Zalej 2 litrami wody i gotuj pod przykryciem tak długo, aż żeberka i kapusta będą miękkie. Co jakiś czas zbieraj szum, który będzie pływał na wierzchu zupy.
  3. Obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj do miękkości i odstaw.
  4. Mięso oddziel od kości i wrzuć z powrotem do garnka. Dorzuć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
  5. Dodaj ugotowane ziemniaki. Podawaj zupę z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na tradycyjne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Tradycyjna grochówka
Żurek z ziemniakami
Rosół z kaczki

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)