Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 200 ml soku z kapusty,
- 30 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła,
- 200 g kiełbasy.
Przyprawy:
- liść laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- posiekany koperek lub natka pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Kwaśnica to tradycyjna zupa pochodząca z tradycji góralskiej. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca – głownie przez gotowanie na żeberkach oraz (w naszym przypadku) dodatek kiełbasy.
Od kapuśniaku różni się tym, że nie podaje się jej z jarzynami, a ziemniaki gotuje się osobno. Jak powinna być gotowana prawdziwa kwaśnica?
- Do dużego garnka przełóż pokrojone żeberka, kiełbasę, posiekaną cebulę i pokrojoną kapustę kiszoną. Zalej sokiem z kapusty. Jeśli go nie masz, po prostu pomiń tę cześć.
- Zalej 2 litrami wody i gotuj pod przykryciem tak długo, aż żeberka i kapusta będą miękkie. Co jakiś czas zbieraj szum, który będzie pływał na wierzchu zupy.
- Obrane i pokrojone ziemniaki ugotuj do miękkości i odstaw.
- Mięso oddziel od kości i wrzuć z powrotem do garnka. Dorzuć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dodaj ugotowane ziemniaki. Podawaj zupę z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Smacznego!
Więcej przepisów na tradycyjne zupy:
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Tradycyjna grochówka
Żurek z ziemniakami
Rosół z kaczki