Prawdziwy rodzinny symbol Bożego Narodzenia. Tę świąteczną kutię przygotujesz z kilku składników

prosty przepis na kutię wigilijną fot. Adobe Stock, FuzullHanum
Kutia to jedno z najważniejszych dań wigilijnych, które na stałe wpisało się w polską tradycję świąteczną. Słodka, aromatyczna mieszanka maku, pszenicy, miodu i bakalii symbolizuje jedność, pokój i obfitość. Przygotowanie kutii to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także piękny rytuał, który łączy pokolenia.
/ 11.12.2024 21:14
prosty przepis na kutię wigilijną fot. Adobe Stock, FuzullHanum

W okresie przedświątecznym nie powinno stanowić problemu znalezienie obłuskanej pszenicy, dostaniesz ją na bazarach, straganach i w sklepach ze zdrową żywnością. Świeży mak, można zastąpić gotową masą makową, obecną w każdym sklepie. Polecamy jednak przygotowanie kutii ze świeżego maku, gdyż w takiej formie smakuje najlepiej.

Spis treści:

  1. Prosty przepis na kutię wigilijną
  2. Czym zastąpić pszenicę w kutii?

Prosty przepis na kutię wigilijną

Kutia to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych, która od wieków gości na stołach w Polsce, Ukrainie czy Litwie. Ta słodka mieszanka maku, pszenicy, miodu i bakalii symbolizuje dostatek i jedność rodziny. Jej przygotowanie to piękny rytuał, który łączy pokolenia i wprowadza magiczną atmosferę świąt. Zaangażuj więc do jej przygotowania całą rodzinę i spędźcie razem cudowny czas w kuchni.

Składniki:

  • 250 g maku,
  • 250 g obłuskanej pszenicy,
  • 100 g miodu,
  • po 150 g posiekanych włoskich orzechów i migdałów,
  • kilka łyżek sparzonych rodzynek,
  • po kilka sztuk fig i daktyli,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną poprzedniego dnia pszenicę gotuj aż do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania.
  2. Po ugotowaniu odcedź pszenicę na sicie.
  3. Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, po czym zmiel go 3-4 razy.
  4. Wszystkie bakalie do kutii drobno posiekaj. 
  5. Następnie połącz mak z pszenicą, miodem, skórką z cytryny i posiekanymi bakaliami.
  6. Dokładnie wymieszaj, dopraw kutię solą i odstaw w chłodne miejsce.

przepis na kutię wigilijną

fot. Przepis na kutię wigilijną/Adobe Stock, Надія Коваль

Czym zastąpić pszenicę w kutii?

Jeśli chcesz przygotować kutię, ale nie masz dostępu do pszenicy lub po prostu szukasz alternatywy, możesz wykorzystać kilka innych składników, które doskonale sprawdzą się w tym tradycyjnym daniu.

Popularnym zamiennikiem jest np. kasza pęczak - jej delikatny smak i lekko kleista konsystencja przypominają pszenicę i idealnie połączy się z makiem oraz bakaliami. Inną opcją jest ryż, najlepiej długoziarnisty lub jaśminowy - nada on deserowi delikatnej, bardziej łagodnej struktury. Kutia z ryżem posmakuje w szczególności dzieciom.

Dla osób szukających bardziej nietypowych rozwiązań świetnym wyborem będzie quinoa (komosa ryżowa) - bogata w białko i o orzechowym posmaku, idealnie wpisze się w świąteczny charakter kutii. Pamiętaj tylko o jej dokładnym wypłukaniem i odstawieniem na 10-15 minut po ugotowaniu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.11.2012

Czytaj także:
Bigos ze śliwkami - przepis
Jak przygotować karpia na Wigilię?


Dania wigilijne Magdy Gessler
 

Redakcja poleca

REKLAMA