
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
- 3 liści laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
To jedna z najważniejszych wigilijnych potraw, warto więc poświęcić nieco więcej uwagi na jej przygotowanie. Bigos wigilijny, czyli inaczej kapusta wigilijna różni się od typowego bigosu - to danie postne, więc nie zawiera żadnego mięsa.
Warto pamiętać, że bigos można zrobić kilka dni wcześniej, podobnie jak barszcz czerwony - tego typu dania uwielbiają odgrzewanie. Są nie tylko smaczniejsze, ale również pozwalają zaoszczędzić w przeddzień świąt sporo czasu (i stresu).
- Suszone grzyby zalej letnią wodą i odstaw na godzinę (wody po grzybach nie wylewaj). Odsącz i pokrój w paski.
- Posiekaj kapustę (sprawdź jej smak - jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją chłodną wodą) włóż do garnka i zalej przecedzonym wywarem z grzybów. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż do miękkości (około 60 minut).
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i podgrzewaj mieszając aż zrobi się zasmażka.
-
Cebule drobno posiekaj i podsmaż na pozostałej łyżce masła. Dodaj do kapusty wraz z grzybami i zasmażką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kolejne 30 minut.
Więcej przepisów na wigilijne dania:
Jak zrobić kutię wigilijną?
Przepis na karpia w galarecie