makiełki przepis fot. Adobe Stock, Dar1930

Szybkie makiełki z bułką - przepis na słodką i prostą potrawę wigilijną z Wielkopolski

Makiełki z bułką to słodka wigilijna potrawa z makiem. Na Śląsku znane są pod nazwą makówki, w Wielkopolsce jada się je jako makiełki. Zawsze podczas Bożego Narodzenia, co podkreśla ich świąteczny charakter. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejszy makowy deser wigilijny.
/ 09.12.2021 09:51
makiełki przepis fot. Adobe Stock, Dar1930

Makiełki z bułką to potrawa wigilijna, która co roku pojawia się na stołach w wielu domach. Jeśli nigdy o nich nie słyszałaś, przepis może wydać się ci niecodzienny. Makiełki przygotowuje się z maku, bułki, miodu i bakalii. Powstaje pyszny deser z dodatkiem maku, który zwyczajowo serwuje się w Wigilię.

Spis treści:

  1. Makiełki z bułką na Wigilię
  2. Słodkie makiełki z bułką – przepis
  3. Różne wersje makiełek z bułką

Makiełki z bułką na Wigilię

Makiełki z bułką pochodzą podobno z Wielkopolski, ale są też bardzo popularne na Śląsku (jako makówki). 

Wedle najdawniejszych śląskich i wielkopolskich tradycji, jedzenie makówek przy świątecznym stole miało zapobiec rozpadowi rodziny i zagwarantować, że familia przetrwa razem wszelkie przeciwności losu.

Potrawę podawano na zakończenie kolacji wigilijnej i przygotowywano jej tyle, by każdy mógł się najeść do woli i by nie zabrakło jej, aż do następnego ranka. Wiele rodzin dalej kultywuje tę tradycję, a makiełki pojawiają się zawsze na świątecznym stole w okolicach końca Wigilii.

Słodkie makiełki z bułką – przepis

Składniki:

  • 3 białe bułki lub chałka,
  • 35 g maku,
  • litr mleka,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • garść migdałów,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Mak na makiełki sparz i zmiel lub wykorzystaj gotową masę makową.
  2. Mak zalej gorącym mlekiem, dodaj masło, miód i siekane bakalie.
  3. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu.
  4. Bułki pokrój w mniejsze kawałki i ułóż warstwę w głębszym naczyniu lub salaterce.
  5. Na warstwę bułek nałóż gotową masę makową.
  6. Wyłóż kolejną warstwę bułek, na to masę makową i przekładaj tak do wypełniania naczynia.
  7. Ostatnią warstwę makiełek z bułką, powinien stanowić mak.
  8. Odstaw potrawę na kilka godzin, by bułki przesiąkły płynem i masa makową.
  9. Makiełki z bułką podawaj na zimno. Smacznego!

makiełki z bułkąfot. Makiełki z bułką/ Adobe Stock, avirid

Różne wersje makiełek z bułką

Podstawę potrawy stanowią bułki, ale niektóre gospodynie wolą wykorzystywać do makiełek inne pieczywo. Może też być to chałka lub biała bułka (zwana w Małopolsce weką, w innych częściach kraju szwedką, parówką czy bułką wrocławską).

Jeśli makiełki przygotowujesz kilka dni przed Wigilią i potrawa ma postać kilka dni, lepiej do masy makowej nie dodawać mleka, lecz wodę.

Każda gospodyni ma swoje proporcje składników na makiełki, ilość masy makowej w stosunku do bułek, uzależniona jest bowiem od gustu domowników. Miłośnicy makowców i innych smakołyków na bazie maku, na pewno zechcą grubszą warstwę masy makowej, a wtedy trzeba przygotować jej więcej.

Możesz przygotować makiełki z bułką z gotowej masy makowej. Wymieszaj ją jednak z mlekiem w proporcji 1:1, by zapewnić bułkom odpowiednio dużo płynu.

Niektórzy lubią jeść makiełki z bułką na ciepło. Możesz je odgrzać przed podaniem, lub zaserwować bezpośrednio po zmieszaniu bułek z masą makową.

Pamiętaj, żeby makiełki z bułką zalać odpowiednią ilością mleka. Przy zalewaniu bułek, masa powinna być półpłynna, by pieczywo wchłonęło aromatyczny sok z maku i mleka.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 2.12.2009.

Poznaj też przepisy na inne klasyczne dania z makiem:

Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser
Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser
Makowiec na kruchym cieście warto wzbogacić dużą ilością bakalii. Jeśli masz ochotę, posyp go też z wierzchu płatkami migdałowymi.
Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis
Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis
Makowiec japoński swoją konsystencję zawdzięcza jabłkom. Jeśli masz ochotę, możesz zamiast nich dodać gruszki. Gotowy placek udekoruj bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Świąteczny makowiec w wersji fit zachowuje swoje walory smakowe, a za to traci całkiem sporo kalorii!
Kutia - przepis Ani Starmach
Kutia - przepis Ani Starmach
Kutia to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole!
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Makowiec z serem - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!