Głównym składnikiem kopytek są ugotowane ziemniaki. Należy je zmielić i wyrobić na elastyczną masę wraz z mąką, jajkami, solą i innymi przyprawami. To dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu poprzedniego dnia.
Bez żadnego dodatku kopytka mogą być uzupełnieniem dania głównego - pasują np. do mięsa i surówki. Z kolei polane sycącym sosem lub wzbogacone innymi składnikami, mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe, kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym.
Przepis na kopytka z serem
Składniki:
- 250 g sera białego,
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- odrobina soli,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki na kopytka obierz i ugotuj. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę.
- Rozdrobnione ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, białym serem oraz jajkiem.
- Wyrób ciasto na kopytka i uformuj z niego długie wałeczki.
- Wałeczki krój na małe kopytka, jeśli ciasto za bardzo będzie się kleiło, podsypuj je mąką.
- Zagotuj osolony wrzątek, wrzucaj na niego kopytka z serem. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty.
fot. Kopytka z serem/Adobe Stock, kreatorex
Przepis na kopytka leniwe
Kopytka leniwe (nazywane też po prostu kluskami leniwymi) to kluseczki serwowane w wersji na słodko. Jeśli nie masz w pogotowiu ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to również dużo szybsza wersja - nie musisz specjalnie obierać i gotować ziemniaków, wystarczy użyć sera twarogowego.
Składniki:
- 500 g sera białego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- odrobina soli,
- zasmażona bułka tarta do serwowania kopytek,
- odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
- Ser porozgniataj widelcem, dodaj do niego mąki i jajka. Wymieszaj i wyrób ciasto.
- Uformuj z ciasta podłużne wałeczki i krój na kopytka.
- Gotuj kopytka leniwe w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Zasmaż bułkę tartą z cukrem, posyp nią gotowe kopytka leniwe.
fot. Kopytka leniwe z serem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Przepis na kopytka ze szpinakiem
Szpinak nie tylko sprawia, że kopytka stają się jeszcze zdrowszym i bardziej wartościowym posiłkiem, ale również poprawia walory estetyczne - zielone kluseczki to efektowny dodatek do dania głównego.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- odrobina soli,
- 300 g szpinaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź.
- Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez praskę.
- Szpinak przesmaż na patelni, aż odparuje z niego nadmiar wody. Odciśnij go i rozdrobnij blenderem.
- Połącz ziemniaki z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, szpinakiem, a także jajkami.
- Wyrabiaj na ciasto.
- Z ciasta uformuj długie wałeczki, potem pokrój je na krótkie kawałki, aby powstały kopytka ze szpinakiem.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
fot. Kopytka ze szpinakiem/Adobe Stock, Monika
Więcej przepisów na kopytka: