Kopytka to obiadowy klasyk: zobacz przepis na kopytka z serem, kopytka leniwe i kopytka ze szpinakiem

kopytka leniwe przepisy fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Kopytka przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki pszennej. Istnieje również szybsza w przygotowaniu wersja - to tzw. kopytka leniwe, do przyrządzenia których nie używa się ziemniaków, a jedynie biały ser oraz mąkę. Niektórzy kopytka leniwe nazywają nawet pierogami leniwej gospodyni.
Weronika Kwaśniak / 03.10.2022 08:49
kopytka leniwe przepisy fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Głównym składnikiem kopytek są ugotowane ziemniaki. Należy je zmielić i wyrobić na elastyczną masę wraz z mąką, jajkami, solą i innymi przyprawami. To dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu poprzedniego dnia.

Bez żadnego dodatku kopytka mogą być uzupełnieniem dania głównego - pasują np. do mięsa i surówki. Z kolei polane sycącym sosem lub wzbogacone innymi składnikami, mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe, kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym.

Przepis na kopytka z serem

Składniki:

  • 250 g sera białego,
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • odrobina soli,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki na kopytka obierz i ugotuj. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę.
  2. Rozdrobnione ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, białym serem oraz jajkiem.
  3. Wyrób ciasto na kopytka i uformuj z niego długie wałeczki.
  4. Wałeczki krój na małe kopytka, jeśli ciasto za bardzo będzie się kleiło, podsypuj je mąką.
  5. Zagotuj osolony wrzątek, wrzucaj na niego kopytka z serem. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty.

kopytka z serem
fot. Kopytka z serem/Adobe Stock, kreatorex

Przepis na kopytka leniwe

Kopytka leniwe (nazywane też po prostu kluskami leniwymi) to kluseczki serwowane w wersji na słodko. Jeśli nie masz w pogotowiu ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to również dużo szybsza wersja - nie musisz specjalnie obierać i gotować ziemniaków, wystarczy użyć sera twarogowego.

Składniki:

  • 500 g sera białego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • zasmażona bułka tarta do serwowania kopytek,
  • odrobina cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ser porozgniataj widelcem, dodaj do niego mąki i jajka. Wymieszaj i wyrób ciasto.
  2. Uformuj z ciasta podłużne wałeczki i krój na kopytka.
  3. Gotuj kopytka leniwe w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  4. Zasmaż bułkę tartą z cukrem, posyp nią gotowe kopytka leniwe.

Kopytka leniwe z serem
fot. Kopytka leniwe z serem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Przepis na kopytka ze szpinakiem

Szpinak nie tylko sprawia, że kopytka stają się jeszcze zdrowszym i bardziej wartościowym posiłkiem, ale również poprawia walory estetyczne - zielone kluseczki to efektowny dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • odrobina soli,
  • 300 g szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź.
  2. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez praskę.
  3. Szpinak przesmaż na patelni, aż odparuje z niego nadmiar wody. Odciśnij go i rozdrobnij blenderem.
  4. Połącz ziemniaki z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, szpinakiem, a także jajkami.
  5. Wyrabiaj na ciasto.
  6. Z ciasta uformuj długie wałeczki, potem pokrój je na krótkie kawałki, aby powstały kopytka ze szpinakiem.
  7. Gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.

kopytka ze szpinakiem
fot. Kopytka ze szpinakiem/Adobe Stock, Monika

Więcej przepisów na kopytka:

Kopytka z dyni - najlepszy i sprawdzony przepis
Kopytka z dyni - najlepszy i sprawdzony przepis
Kopytka z dyni są lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze, niż ich tradycyjna wersja. Ich przygotowanie nie jest trudne - możesz je podawać jako dodatek do dania głównego albo samodzielny posiłek z warzywnym pesto.
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad
Nasz pyszny przepis na kopytka w sosie pieczarkowym doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub nawet jako samodzielne danie.
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Nie masz pomysłu na danie z dyni? Zrób dyniowe kopytka. Przepis na nie jest banalnie prosty, a smakują wybornie – szczególnie z dodatkiem parmezanu.
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka podsmażane - przepis
Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA