kopytka przepis fot. Fotolia

Jak zrobić kopytka? Przepis na kopytka, kopytka z serem, kopytka leniwe

Kopytka przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki pszennej. Mogą być dodatkiem do dania lub, z dodatkowymi składnikami, stanowić samodzielną potrawę.
Weronika Kwaśniak / 24.03.2020 04:49
kopytka przepis fot. Fotolia

Głównym składnikiem kopytek są zawsze ugotowane ziemniaki. Należy je zmielić i wyrobić na elastyczną masę wraz z mąką, jajkami, solą i innymi przyprawami.

Bez żadnego dodatku kopytka mogą być uzupełnieniem dania głównego - pasują np. do mięsa i surówki. Z kolei polane sycącym sosem lub wzbogacone innymi składnikami, mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad.

Najpopularniejsze wariacje to kopytka z serem, kopytka leniwe, kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym.

Przepis na kopytka z serem

Składniki:

  • 250 g sera białego,
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • odrobina soli,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić kopytka?

  1. Ziemniaki na kopytka obierz i ugotuj. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę.
  2. Rozdrobnione ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, białym serem oraz jajkiem. Wyrób ciasto i uformuj z niego długie wałeczki.
  3. Wałeczki krój na małe kopytka, jeśli ciasto za bardzo będzie się kleiło, podsypuj je mąką. Zagotuj osolony wrzątek, wrzucaj na niego kopytka z serem. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 1-2 minuty.

Przepis na kopytka leniwe

Kopytka leniwe (nazywane też po prostu kluskami leniwymi) to kluseczki serwowane w wersji na słodko.

Składniki:

  • 500 g sera białego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • zasmażona bułka tarta do serwowania kopytek,
  • odrobina cukru.

Jak zrobić kopytka leniwe?

  1. Ser porozgniataj widelcem, dodaj do niego mąki i jajka. Wymieszaj i wyrób ciasto.
  2. Uformuj z ciasta podłużne wałeczki i krój na kopytka. Gotuj kopytka leniwe w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  3. Zasmaż bułkę tartą z cukrem, posyp nią gotowe kopytka leniwe.

Kopytka na słodko przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na kopytka ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • odrobina soli,
  • 300 g szpinaku.

Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź. Zmiel je w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez praskę.
  2. Szpinak przesmaż na patelni, aż odparuje z niego nadmiar wody. Odciśnij go i rozdrobnij blenderem.
  3. Połącz ziemniaki z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, szpinakiem, a także jajkami. Wyrabiaj na ciasto.
  4. Z ciasta uformuj długie wałeczki, potem pokrój je na krótkie kawałki, aby powstały kopytka ze szpinakiem.
  5. Gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.

Inne popularne pomysły na kopytka to kopytka z sosem, kopytka z twarogiem oraz kopytka z sosem pieczarkowym, kopytka z dyni, kopytka z kaszy jaglanej, a także kopytka z gulaszem.

Więcej przepisów na kopytka:

Kopytka z serem, czyli leniwe na awaryjne sytuacje
Kopytka z serem, czyli leniwe na awaryjne sytuacje
Kopytka z serem to równie łatwa alternatywna dla klasycznych klusek leniwych. Idealnie smakują z bułką tartą lub cukrem.
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad
Nasz pyszny przepis na kopytka w sosie pieczarkowym doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub nawet jako samodzielne danie.
Kopytka z dyni - przepis video
Kopytka z dyni - przepis video
Jesienny obiad na słodko lub słono: pyszne kopytka z dyni!
Kopytka w sosie
Kopytka w sosie
Tradycyjna polska potrawa wzbogacona pysznym sosem!
Kluski leniwe z bułką tartą - przepis na kopytka
Kluski leniwe z bułką tartą - przepis na kopytka
Kluski leniwe z bułką tartą to dobry pomysł na domowy obiad.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)