Zapiekanka z makaronem

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki umyć pokroić w kostkę i dodać do mięsa ( pieczarki natychmiast posolić aby puściły sok). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i pieczarek..

Składniki

  • 500 g makaronu świderki
  • 500 g mielonego mięsa
  • cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg sera żółtego
  • czosnek
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki umyć pokroić w kostkę i dodać do mięsa ( pieczarki natychmiast posolić aby puściły sok). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i pieczarek ( zanim odparuje cała woda ). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty nadzienia.Mięso doprawić do smaku pieprzem i innymi ziołami ( wg uznania i upodobań smakowych).

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy równe części.

Makaron podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do naczynia żaroodpornego posypać 1/3 sera i wymieszać. Na makaron wyłożyć mięso, rozłożyć równomiernie i posypać kolejną częścią sera. Na wierzch wyłożyć drugą część makaronu i przykryć serem żółtym.

Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut (do momentu aż całość będzie gorąca i ser się rozpuści).

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (79)
KOMENTARZE (79)
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
Witam mam pytanie jakie wino bardziej pasuje do tej zapiekanki prosze o odp:)
slawki12/4 lata temu
Jak obiecałam,tak piszę ..... Cała porcja na 6- 8 osób,została pochłonięta przez 4 :) Pycha.... Dziękuję za przepis,sprawdził się ,z dodatkiem własnej inwencji w 100% Polecam i na pewno jeszcze ta zapiekanka zagosci na Moim stole !!!
slawki12/4 lata temu
Przeczytałam wszystkie komentarze,więc kupiłam składniki jak podano w przepisie,ale dołozyłam jeszcze dwie puszki pomidorów w puszce,żeby zapiekanka nie była za sucha :). Wszystko mam już przygotowane w naczyniu żaroodpornym i za chwilkę wkładam Swoje arcydzieło do piekarnika na 25 min 200 C :) Mam nadzieję,że wyjdzie dobra i będę ją robić często :) Dam znać jak wyszła.... I czy była smaczna :)
POKAŻ KOMENTARZE (79)