Wyborna pieczeń z wołowiny

Bardzo efektowne danie

Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości, np. rumsztyku, rostbefu lub udźca
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula 
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- łyżka brandy lub wódki

Mięso opłukać, osuszyć, posmarować olejem lub oliwą, włożyć do naczynia, skropić sokiem z cytryny i alkoholem, obłożyć pokrojoną na plastry cebulą, przykryć, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc. Posolić, ułożyć na blasze, posmarować roztopionym masłem, piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Kiedy pieczeń się zrumieni, oprószyć ją mąką, posmarować masłem, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kilkanaście minut, razem 50-60 minut. Mięso powinno mieć chrupiącą skórkę, a w środku być różowe, pokroić na cienkie plasterki, podawać z marynowanymi warzywami.
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)