Pieczeń cielęca

Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami. Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać.

Składniki

  • 1,5 kg cielęciny (najlepiej z udźca)
  • 2 suszone grzyby
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 4 jaja
  • 5 dag masła
  • "Vegeta"
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami.

Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać.

Dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę i surowe jajo, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na płacie mięsa równomiernie rozsmarować przygotowany farsz.

Mięso zwinąć, owiązać bawełnianą nicią, z wierzchu posolić. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić mięso do niezbyt gorącego piekarnika i piec około godziny.

W czasie pieczenia przewracać i od czasu do czasu skrapiać wodą.

fot. sxc.hu

Jak wybrać mikser i blender?
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)