Kuskus z kurczakiem i warzywami

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a cebulę w prążki. W ten sposób uzyskamy ciekawy efekt wizualny...

Składniki

  • 2 cebule,

  • 2 marchewki,

     

  • seler naciowy,
  • cukinia,
  • papryka,
  • skórka z cytryny,
  • piersi z kurczaka,
  • przyprawy: sól, papryczka chilli, imbir

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a cebulę w krążki. W ten sposób uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Odkrawamy kawałek skórki z cytryny, kroimy ją w takie same cienkie paseczki jak warzywa. Skórka z cytryny nada daniu ciekawego smaku i aromatu, pięknie skomponuje się z imbirem i mięsem z kurczaka.

Piersi kurczaka kroimy w drobne paski, przyprawiamy solą, papryczką chilli, imbirem w proszku i przysmażamy na rumiano na oliwie z oliwek. Dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy podlewając odrobiną wody, aż do miękkości.
Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i zalewamy osolonym wrzątkiem lekko ponad ziarenka kuskus. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem parę minut. Wysypujemy kuskus na talerz, polewamy sosem z warzyw i kurczaka. Serwujemy.

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
w sumie brakuje w składnikach kuskusu ale pomijajac dosc dobry przepis